3 κωμωδίες κάνουν πρεμιέρα

Δημοφιλείς πρωταγωνιστές, διαφορετικών γενεών και ειδών, κλασικά και σύγχρονα έργα φιλοδοξούν να μας κάνουν να γελάσουμε.

3 κωμωδίες κάνουν πρεμιέρα

Δημοφιλείς πρωταγωνιστές, διαφορετικών γενεών και ειδών, κλασικά και σύγχρονα έργα φιλοδοξούν να μας κάνουν να γελάσουμε.

«Δάφνες και Πικροδάφνες»

3 κωμωδίες κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 1

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Τέσσερις δημοφιλείς πρωταγωνιστές, διαφορετικών γενεών και ειδών, θα μας απαντήσουν επί σκηνής. Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Κιμούλης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης και Πέτρος Φιλιππίδης συναντιούνται, στη σκηνοθεσία του τελευταίου, με αφορμή μια πολιτική κωμωδία του 1979 που μοιάζει να γράφτηκε χθες, τις «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά. Το έργο μας μεταφέρει στην Τρίπολη, παραμονές εκλογών. Τέσσερις μικροκομματάρχες, μεθυσμένοι από τη φαντασίωση της εξουσίας και γαλουχημένοι στον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά, επιδίδονται σε κουτοπόνηρες μηχανορραφίες, διασκεδάζουν με μικροπολιτικά παιχνίδια και μπλοφάρουν σαν να έπαιζαν πόκα. Το πρόβλημα είναι πως αυτό που τελικά «παίζεται» είναι η ίδια η πατρίδα. (Μουσούρη, πρεμιέρα 9/10)

«Ο Αρχοντοχωριάτης»

3 κωμωδίες κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 2

Τι κι αν γράφτηκε το 1670, ως κωμωδία-μπαλέτο, κατά παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΔ΄ για να διασκεδάσει η Αυλή του; Αθάνατη, διαχρονική και πάντα διαθέσιμη για άφθονη σάτιρα είναι η μεγαλομανία του νεόπλουτου. Με αυτήν τη λογική, ο Γιάννης Μπέζος ανεβάζει την κλασική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» εκσυγχρονίζοντάς την, με τον ίδιο στο ρόλο του πληθωρικού και φαντασμένου Ιορδάνη και συμπρωταγωνιστές τους Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Τάσο Γιαννόπουλο, Κώστα Φλωκατούλα, Δημήτρη Κανέλλο, Αλμπέρτο Φάις, Δημήτρη Λιόλιο, Αμαλία Νίνου κ.ά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός κωμικός ερμηνεύει τον Αρχοντοχωριάτη^ η προηγούμενη ήταν το 2005, στη σκηνοθεσία τότε του Βασίλη Παπαβασιλείου. Ούτε είναι, όμως, το μόνο έργο του Μολιέρου στο οποίο έχει παίξει^ έχουν προηγηθεί ο «Κατά φαντασίαν ασθενής», ο «Δον Ζουάν» και, πρόπερσι στο Εθνικό, ο «Φιλάργυρος». (Βρετάνια, πρεμιέρα 8/10)

«Γαμπροί για πούλημα»

3 κωμωδίες κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 3

Έλληνες σε κρίση και Ρωσίδες δισεκατομμυριούχοι, αρχαία αγαλματάκια, παμπόνηροι κηπουροί και επίδοξες τηλεπαρουσιάστριες μπλέκονται σε ιντερνετικά νυφοπάζαρα και δόλιες αγοραπωλησίες στη νέα κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα «Γαμπροί για πούλημα». Πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Νικολέτα Βλαβιανού, Σοφία Βογιατζάκη, Μάνος Ιωάννου, Κώστα Κόκλας, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Παρθένα Χοροζίδου και ο Σπύρος Πούλης στο ρόλο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με αυτήν την παράσταση σηματοδοτείται η αλλαγή ρεπερτορίου και διεύθυνσης στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ. (Πρεμιέρα 12/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αρχοντοχωριάτης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα κάτοπτρο για τη ματαιοδοξία και τις φαντασιώσεις μας στήνεται με πρωταγωνιστή τον αμόρφωτο, νεόπλουτο αστό Ζουρντέν

Γαμπροί για πούλημα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Καυστική κωμωδία, που σχολιάζει τη ροπή του Έλληνα προς τη ρεμούλα και την απάτη

Δάφνες και πικροδάφνες

  • Πολιτική Σάτιρα
  • Διάρκεια: 130 '

Οι αναλλοίωτες πρακτικές του πολιτικού κόσμου σκιαγραφούνται μέσα από τη συνάντηση τεσσάρων ανδρών, που συζητούν για τις εκλογές, θέλοντας ο καθένας τους να αποδείξει την ικανότητα και την εξουσία που διαθέτει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.