Πέθανε «ένας γίγαντας του θεάτρου»

Έτσι αποκάλεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τον συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ που έφυγε από τη ζωή σήμερα.

Πέθανε «ένας γίγαντας του θεάτρου»

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως επιφυλλιδογράφος στο The New Yorker για να μείνει γνωστός ως ο «Τσέχοφ της Ιρλανδίας». Αν και πολύ λίγα από τα περίπου τριάντα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στην Αθήνα, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στα μέρη μας από κάποιες παραστάσεις-σημείο αναφοράς, κατεξοχήν στο Απλό θέατρο του Αντώνη Αντύπα, ο οποίος και μας τον «σύστησε», ανεβάζοντας το 1996 την «Μόλλυ Σουήνυ», με την Μάνια Παπαδημητρίου να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως τυφλή που βρίσκει ξαφνικά το φως της.

Πέθανε «ένας γίγαντας του θεάτρου» - εικόνα 1
Μπράιαν Φρίελ (1929-2015)

Λίγα χρόνια μετά, ο Αντύπας σκηνοθέτησε τον «Θαυματοποιό», με τον Γιάννη Φέρτη ως τσαρλατάνο κομπογιαννίτη σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και, έπειτα, τον «Ξεριζωμό» με τους Δημήτρη Καταλειφό-Μάνια Παπαδημητρίου να μας ταξιδεύουν σε ένα «αγροτικό σχολείο» στην Ιρλανδία του 1833. Να θυμήσουμε πως ως θαυματοποιός, έδωσε το δικό του ρεσιτάλ και ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ακολουθώντας τη σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη, ενώ το πλέον πολυβραβευμένο έργο του Φρίελ, το οποίο έγινε και ταινία με την Μέριλ Στριπ, το «Χορεύοντας στη Λουνάσα» έφερε μαζί στη σκηνή του θεάτρου Βικτώρια, χάρη στη σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη, το 1998, τις Νόρα Βαλσάμη, Βάσια Παναγοπούλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Παναγιώτα Βλαντή. Αφηγηματικός όσο και ποιητικός, ρεαλιστικός όσο και αλληγορικός, ο Φρίελ ανήγαγε το ιρλανδικό βίωμα σε παγκόσμιο, συνέδεσε τη σημασία της τέχνης με εκείνη της ίδιας της ζωής, μίλησε για το χάρισμα και τη ματαιοδοξία, για την τυφλότητα και την αποκαλυπτικότητα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανάφερε: «Το έθνος και όλος ο κόσμος έχασαν έναν από τους γίγαντες του θεάτρου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.