Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του 2020-2021 σε χρηματοδότηση απ’ τον οργανισμό ΝΕΟΝ, το εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο επί της Λένορμαν πέρασε σε νέα εποχή, ως χώρος πολιτισμού. Ενώ η δεξιά πύλη της πρόσοψης παραμένει να οδηγεί στη βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο της Βουλής των Ελλήνων, πίσω από την αριστερή αποκαλύπτονται 6.500 τ.μ. αξιοζήλευτου εκθεσιακού χώρου, με ένα μοναδικό αίθριο με υαλοσκεπή να κλέβει την παράσταση.

Διεύθυνση:

Tηλ:

Εκθέσεις

1922-2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης, φιλοξενώντας στον 1ο όροφο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου ένα τρίπτυχο εκθέσεων εμπνευσμένων από την επέτειο 1922-2022, οι οποίες διαπραγματεύονται με όρους διαφορετικούς, αλλά συμπληρωματικούς και συνδιαλεγόμενους, διαφορετικές όψεις ενός γεγονότος-τομής για τον Ελληνισμό. Η πρώτη έκθεση «Ιστορίες επιβίωσης» είναι αφιερωμένη στην επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον εργασιακό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η δεύτερη «Το 1922 στον Τύπο» επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πλούσιας δημοσιογραφικής παραγωγής γύρω από τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1922. Τέλος, στην έκθεση «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», 27 καλλιτέχνες, πρόσφυγες οι περισσότεροι, δεύτερης και τρίτης γενιάς, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το 1922, μεταπλάθοντας την πρώτη ύλη της επιβίωσης και της εγκατάστασης των δικών τους ανθρώπων σε έργο τέχνης και αφήγηση.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων

  • Αφιερώματα

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, η έκθεση παρακολουθεί και αποτυπώνει το τραύμα αλλά και το θαύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι. Παράλληλα, η έκθεση αφηγείται τον αντικατοχικό αγώνα, την ανασυγκρότηση, τη μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη ματιά στο μέλλον. Η πολύπλοκη ιστορία της Κύπρου και η μνήμη των ανθρώπων της ανιχνεύεται μέσα από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκθεμάτων που έχουν αναζητηθεί και παραχωρηθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες: εικόνες της κυπριακής τοπογραφίας, φωτογραφίες, κρατικά έγγραφα, βιβλία, αφίσες, γραμματόσημα, αντικείμενα και κειμήλια, ιστορικές, λογοτεχνικές και μουσικές αφηγήσεις, έργα τέχνης, κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ.

  • Εως: 18/06