Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά της πόλης που λειτουργούσε σαν εργοστάσιο μεταξιού στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Πινακοθήκη του δήμου, που συγκεντρώνει μία πλούσια ανθολογία Ελλήνων (κυρίως) εικαστικών έργων με περισσότερα από 3.000 δημιουργήματα να απεικονίζουν τις τάσεις και τις ξένες επιρροές πάνω στην εγχώρια τέχνη. Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι η συλλογή Χαρακτικής με έργα των μεγάλων δασκάλων αυτής της τέχνης, των άξιων συνεχιστών τους, αλλά και των νέων χαρακτών.
Διεύθυνση:
Tηλ:
Εκθέσεις
Απόστολος Φανακίδης. Η σονάτα του σεληνόφωτος
Το εικαστικό έργο του Απόστολου Φανακίδη αφορμάται από την ποίηση και τη μουσική, από το σημείο τομής δύο, ή και περισσότερων, τεχνών. Η ατομική του έκθεση στην Πινακοθήκη αρχίζει με ένα μεγάλων διαστάσεων πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καβάφη σε νεαρή ηλικία. Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σειρά από γλυπτά αφιερωμένα στη μητρότητα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ. 10 π.μ. – 4 μ.μ.
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος. Ιδέες και περιστατικά
Το αναδρομικό αφιέρωμα περιλαμβάνει έργα της περιόδου 1957-1994. Ήδη από τα πρώτα του ζωγραφικά έργα, ο Ρετζεπόπουλος εντυπωσιάζει με τον τρόπο που χειρίζεται το χρώμα και, κυρίως, με τη διάθεσή του να πειραματιστεί. Τα επόμενα χρόνια, θα αφοσιωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη χαρακτική, τη γραφιστική και τη διακόσμηση εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας. Η χαρακτική του Ρετζεπόπουλου αποκτά μια διαφορετική και σίγουρα πιο στενή σχέση με το φως όταν, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, υιοθετεί μια αφαιρετική τεχνοτροπία – μια τολμηρή, πρωτότυπη προσέγγιση που διακρίνεται για την ποιητικότητά της. Στο πλαίσιο της αναδρομικής, παρουσιάζονται δεκατρία έργα του χαράκτη Α. Τάσσου, ο οποίος ήταν δάσκαλος του Ρετζεπόπουλου στη Σχολή Δοξιάδη.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ. 10 π.μ. – 4 μ.μ.