
Ο Απρίλης φτάνει σταδιακά στο τέλος του και στον χώρο τέχνης "Το Οχτώ" μια έκθεση συνεχίζεται (για λίγο ακόμα), ενώ θα διεξαχθούν και δύο συζητήσεις. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες παρακάτω.
Climate Wars, We Can't Breathe
Η έκθεση του MedPhoto συνεχίζεται μέχρι τις 11 Μαΐου
Πέμπτη έως Σάββατο μεταξύ 18:00 και 21:00.
Climate Wars: Η καταστροφή της γης στη μηχανή του πολέμου
Συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης
Παρασκευή 25 Απριλίου, ώρα 19:00
Στο πλαίσιο της έκθεσης "We can’t breathe", το MedPhoto Festival διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της καταστροφής οικοσυστημάτων, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου. Η ανάπτυξη τεχνολογιών που έχουν εφαρμογές τόσο σε δυνάμει πολύτιμα για την ανθρωπότητα πεδία όπως η ωκεανογραφία ή η σεισμολογία όσο και σε εποικιστικές επιχειρήσεις που οδηγουν σε σάρωση καλλιεργειών και γενοκτονίες, φέρνει με έμφαση στο προσκήνιο το ερώτημα περί της ουδετερότητας ή μη των τεχνικών μέσων.
Την ίδια στιγμή η διαχείριση των ροών της ενέργειας μέσω διακρατικών συμφωνιών, κυρώσεων ή στρατιωτικών επεμβάσεων, η επίθεση που δέχονται οικοσυστήματα και κοινότητες από τον αποικιοκρατικό εξορυκτισμό, καθώς και οι απόπειρες για green new deals μπορούν να αναδειχθούν ως κόμβοι για την κατανόηση φαινομένων όπως είναι το προσφυγικό, η αναδίπλωση σε εθνικούς προστατευτισμούς παλιότερων εποχών ή η σύνθλιψη μοντέλων κοινωνικής οργάνωσης που προτεραιοποιούν την οικολογική ισορροπία.
Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών σε ένα τέτοιο ιστορικό συγκείμενο; Πού τέμνονται οι αναπαραστατικές με τις επιτελεστικές μεθόδους; Πώς μπορούμε να σταθούμε κριτικά προς εικονοποιίες που αναπαράγουν το βλέμμα του κυρίαρχου;
Ομιλήτριες/ες:
Γιώργος Βελεγράκης
Διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ΔΠΜΣ "Science, Technology, Society" του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άντζελα Δημητρακάκη
Καθηγήτρια ιστορίας & θεωρίας της τέχνης (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου), συγγραφέας
Δάφνη Δραγών. Επιμελήτρια εκθέσεων, διδάσκουσα στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Education of/ in struggle: mourning and demands for justice in the Balkans and beyond
Συζήτηση
Κυριακή 27 Απριλίου, ώρα 19:00
Μια συζήτηση του Άκη Γαβριηλίδη με την Ιβάνα Μομτσίλοβιτς με αφορμή το βιβλίο "Ένας περίπατος στο μέλλον", τo πρώτο στρατευμένο ουτοπικό μυθιστόρημα επιστημονικο-πολιτικής φαντασίας για παιδιά, γραμμένο στο Βελιγράδι το 1924/25, και την δίγλωσση (σερβοκροατικά και αγγλικά) επανέκδοσή του με τον τίτλο"The Unpredictable Past of the Future. On the Political Potential of Utopia" και με κατάληξη τις τωρινές κινητοποιήσεις κυρίως φοιτητ(ρι)ών και νέων στη Σερβία, στην Ελλάδα και σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια, με αίτημα τη δικαιοσύνη.
Γλώσσα: αγγλικά
Εάν ζητηθεί, μπορεί να υπάρξει επιλεκτική επακόλουθη διερμηνεία
Λίγα λόγια για την ομιλήτρια
Η Ιβάνα Μομτσίλοβιτς είναι γιουγκοσλάβα δραματουργός με έδρα το Βέλγιο. Το έργο της επικεντρώνεται στη μετατόπιση της φιλοσοφίας και της τέχνης σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής: εκπαίδευση, μεταναστευτικά κινήματα, κηπουρική, perma-culture. Εργάζεται πάνω στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μυθοπλασίας και ιδεολογίας και ερευνά τις σχέσεις μεταξύ αισθητικής, χειραφέτησης και εκπαίδευσης: θεσμική/μη θεσμική γνώση, μορφές συλλογικής νοημοσύνης και "ερασιτεχνική" θέση απέναντι στη γνώση, επαναπροσδιορισμός των εννοιών του αδύνατου, του ανύπαρκτου και του προσωρινά ελεύθερου εδάφους και της πρακτικής τους στον τομέα της αισθητικής και της πολιτικής.
Υπήρξε συνιδρύτρια της Πολιτιστικής Επιτροπής για 13 εργάτες του κατειλημμένου χαλυβουργείου του Clabecq και της Renault Βελγίου που είχαν κατηγορηθεί το 2000 και της Πολιτιστικής Επιτροπής για την Κίνηση των Μεταναστών Χωρίς Χαρτιά. Υπήρξε εμπνεύστρια και ενεργό μέλος πολλών συλλογικοτήτων: Collective E-I-Migrative Art (1992, Βέλγιο)· Edicija Jugoslavija (samizdat, με εστίαση στη θεωρία/ποιητική της χειραφέτησης και της ισότητας + στο σουρεαλισμό, 2009), έρευνα/ομάδα για τη Διακοπή (ως χειραφετητικό χάσμα) και PhD In One Night (διεθνής πλατφόρμα αισθητικών πειραματισμών για όλους, σε συνεργασία με τον Jacques Rancière από το 2007).