Ένα "Εγκώμιο σκιάς και φωτός" στην Γκαλερί Αργώ

Ο χώρος τέχνης υποδέχεται τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη.

Μάνθος Γαΐτης Εγκώμιο σκιάς και φωτός

Η Γκαλερί Αργώ, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά, μια σειρά έργων σε παστέλ, κάτω από το γενικό τίτλο "Εγκώμιο σκιάς και φωτός”. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει για το έργο του: "Μια σχισμή φωτός αναιρεί τη σιωπή και αναδεικνύει ίχνη του υπαρκτού στο άπειρο και χαοτικό σύμπαν. Μια σταλαγματιά φωτός θα βάλλει τα θεμέλια της φάτνης της γνώσης. Μια αχτίνα του ήλιου θα αναγνωρίσει τις γωνίες των βουνών, την ποικιλομορφία του πράσινου, θα χρωματίσει τις κεραμοσκεπές, θα περιγράψει τα πέταλα των λουλουδιών. Μια λωρίδα φωτός θα χαϊδέψει το μάγουλο του νεαρού κοριτσιού αλλά θα αφήσει και το αποτύπωμα της σκιάς του στον απέναντι τοίχο. Μια δέσμη φωτός θα τρυπήσει τη συννεφιά, την ερημιά φτιάχνοντας μια παλέτα που ο παλμός της μεταφέρεται με ηλιαχτίδα ρέοντος ρόδου. Σε αυτά τα σκιρτήματα του φωτός αναζητώ τον κρίκο ανάμεσα στο θνητό στοιχείο της σκιάς και την αθανασία που πραγματώνει η χρωματική ίριδα. Με αυτό τον τρόπο περιμένω το γέννημα μιας ζωγραφικής που θα ποτίσει με τη ζωντάνια της τα φυτά της αυριανής ανθοφορίας και αφήνω τον παρηγορητικό οίστρο του ίσκιου να δημιουργήσει ένα εύσχημο κάρπισμα".

Ο Μάνθος Γαΐτης το 1955 στην Αθήνα με Τηνιακή καταγωγή. Σπούδασε ζωγραφική στον ΑΤΟ Δοξιάδη (1975-1978). Ασχολήθηκε για περίπου δέκα χρόνια με τη διαφήμιση. Παράλληλα σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας (1981-186) με καθηγητές τους Ν. Κεσσανλή, Γ. Μόραλη και Δ. Μυταρά. Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στο "Μαγαζί" της Τήνου το 1988 και δίδαξε ζωγραφική στα σχολεία του νησιού και την Αθήνα έως το 2023. Παρουσίασε μια σειρά ατομικών εκθέσεων στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα, καθώς και στην Τήνο, Μύκονο. Τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του εργασίας ανέπτυξε ανθρωπομορφικές συνθέσεις σε εσωτερικούς χώρους με ρεαλιστικό χαρακτήρα. Αργότερα ασχολήθηκε με την τοπιογραφία με ιμπρεσιονιστικές επιρροές. Από το 2000 η ζωγραφική το ακολούθησε καινούργιους δρόμους με την εικονογράφηση των ποιημάτων του Τ.Σ. Έλιοτ με αλληγορικά στοιχεία και σύμβολα. Το 2007 γοητεύτηκε από τις "Αόρατες πόλεις" του Ι. Καλβίνο και εικονοποίησε μέρος του έργου.

Info: Γκαλερί Αργώ | 29/4-17/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Αργώ

Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όταν ο Πάπας "χτυπήθηκε από μετεωρίτη"

Χρόνια πριν τη διάσημη μπανάνα, ο Μαουρίτσιο Κατελάν δημιουργεί ένα εξίσου αμφιλεγόμενο έργο τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
22/04/2025

Παγκόσμια Ημέρα της Γης με διαδραστικές ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Εξερευνούμε τη σχέση φύσης και τέχνης μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

Κάνοντας το αίτημα για δικαιοσύνη πράξη μέσα από την τέχνη

Μια βραδιά αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση ως μορφή πολιτικής πίεσης και αλληλεγγύης, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Samir Eskanda.

Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Σάρζα, Ντόχα με τα μάτια ενός συγγενή ξένου

Ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι με αφορμή τη Sharjah Biennial γεμάτο τέχνη, σκόνη, μυστικά και ερωτηματικά.

Γιατί έχουμε εθιστεί στα βίαια βιβλία των γυναικών συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής;

Συζητήσαμε με τις μεταφράστριες των βιβλίων μερικών από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής αναζητώντας τους λόγους που αυτές στοιχειώνουν τα όνειρά μας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (21-27/4)

Ιστορίες μνήμης και ταυτότητας, καλλιτέχνες σε "Σύγχυση" και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ποιος είναι ο πολυσχιδής καλλιτέχνης που τιμά η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η νέα αναδρομική έκθεση "Ιδέες και περιστατικά" εγκαινιάζεται μετά το Πάσχα.