Μια ανατομία του αγχωμένου και πληγωμένου εαυτού στην έκθεση "Αυτοπροσδιορισμός"

Ζωγραφικά έργα, κολάζ και φωτογραφίες παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα Έφη Τσουλουχοπούλου.

Έφη Τσουλουχοπούλου Αυτοπροσδιορισμός YBRIDIO -YBRID

Την αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Έφης Τσουλουχοπούλου με τίτλο "Αυτοπροσδιορισμός", παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 13 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων.

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα σε καμβά και σε χαρτί, κολάζ και φωτογραφίες από το 2000 έως σήμερα, η ζωγράφος επιχειρεί μια ανατομία του αγχωμένου και πληγωμένου εαυτού, ένα βαθύ κοίταγμα προς τα μέσα. Αυτό το θαρραλέο κοίταγμα της αλήθειας μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη είναι μια άσκηση αυτοθεραπείας. Η εικαστικός πραγματεύεται έννοιες όπως η ίαση, η αυτοφροντίδα και η αυτοδιαμόρφωση, δηλαδή η κατασκευή του εαυτού. Την έκθεση διατρέχουν και άλλες έννοιες, όπως το ξεγύμνωμα, η αποκάλυψη του φθαρτού σώματος, η ανακάλυψη και η αφήγηση των ιστοριών του.

Διαβάστε Επίσης

Βασικός πρωταγωνιστής των έργων της Τσουλουχοπούλου είναι το γυμνό σώμα της. Αποτυπωμένο σε διάφορες στάσεις και δουλεμένο με διάφορες τεχνοτροπίες, το σώμα αυτό αγναντεύει, εστιάζει, ισορροπεί, κυοφορεί, συλλαμβάνει τη νέα ζωή, ή ανατέλλει όπως ένα ουράνιο σώμα. Η καλλιτέχνις δημιουργεί "γυμνά αποστολής", κολλώντας γραμματόσημα πάνω σε σπουδές γυναικείου γυμνού από τα χρόνια που μάθαινε σχέδιο στο Εικαστικό Εργαστήριο προετοιμασίας του Τάσου Ρήγα. Αλλού, οικειοποιείται τη φωτογραφία πορτρέτου για να σχολιάσει δεικτικά την εύθραυστη, εφήμερη, πλαστή ή κατασκευασμένη εικόνα της ανερχόμενης, επιτυχημένης καλλιτέχνιδας. Μια χαρούμενη στιγμή, ένα οικογενειακό ενσταντανέ από τα εγκαίνια μιας έκθεσής της, μεταμορφώνεται σταδιακά σε θολή ανάμνηση, σε αδιαμόρφωτη εικόνα.

Σε άλλα έργα, το σώμα της ζωγράφου καθίσταται ο μικρόκοσμος της (ελληνικής) κοινωνίας, μιας κοινωνίας τραυματισμένης, διχασμένης και προβληματικής. Εδώ η Τσουλουχοπούλου επεμβαίνει ζωγραφικά σε φύλλα εφημερίδων και τα μετατρέπει σε συνθέσεις αφαιρετικού χαρακτήρα. Κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα ("ένα ταξίδι μέσα από το κόκκινο αίμα", όπως λέει η ίδια), τον σωματικό πόνο, τον θάνατο και την κάθαρση. Από την άλλη, η νεκροκεφαλή παρουσιάζεται ως ιερό σύμβολο του ανθρώπου ή ως λατρευτικό τοτέμ. Τα λουλούδια και τα φυτικά μοτίβα μαρτυρούν την αγάπη της για τη φύση. Η ζωγραφική της εξυμνεί το συναίσθημα, το οποίο έχει τη δύναμη να συνδέει ετερόκλητα πράγματα, αντισυμβατικές αγάπες (μεταξύ ζώων) και μυστήρια ζευγάρια, όπως μια πριγκίπισσα και έναν εξωγήινο.

Έφη Τσουλουχοπούλου Αυτοπροσδιορισμός
ΑΓΝΑΝΤΕΥΩ ΣΕΠΙΑ -RELAX SEPIA

Η ζωγραφική της Έφης Τσουλουχοπούλου διαθέτει εξπρεσιονιστική ένταση. Ακάθαρτη και αυθόρμητη, αντλεί από τα σκαριφήματα (doodles) και τα αραβουργήματα. Είναι μια ζωγραφική που τρέφει και συντηρεί τη σκέψη, παρέχοντας στη δημιουργό την απαιτούμενη συναισθηματική ισορροπία. Μια ζωγραφική που φλερτάρει με το σχέδιο και συνδυάζει το εικονικό με το ανεικονικό, την ευαισθησία με τη σκληρότητα. Με τα έργα αυτά η Τσουλουχοπούλου στέλνει ένα μήνυμα που αφορά την ίδια, όσο και τον κοινωνικό και καλλιτεχνικό της περίγυρο. Ο "Αυτοπροσδιορισμός" της δεν είναι αυτοαναφορικός ή αποκλειστικά προσωπικός. Αναφέρεται εξίσου στο συλλογικό βίωμα, σε τελετουργίες μετάβασης: στη συνεχή και επίμονη αναζήτηση του εσώτερου εαυτού μας μέσα από έναν οραματισμό βαθιάς αυτοσυγκέντρωσης, στη φυγή από την πραγματικότητα, στο πέρασμα σε μια άλλη διάσταση, πέρα από τον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη.

Η Έφη Τσουλουχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ζωγράφος και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος. Μετά από σπουδές στο σχέδιο στην Αθήνα, σπούδασε με κύρια κατεύθυνση τη Ζωγραφική, καθώς και Χαρακτική, Ιστορία της Τέχνης και Γραφιστική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Brera στο Μιλάνο (1991-95). Παρακολούθησε επιτυχώς Διδακτική της Τέχνης, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία της Εκπαίδευσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εργάστηκε σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, στην εταιρεία Stavros Mihalarias Art και στον συλλέκτη Δημήτρη Παπαδημητρίου ως art personal assistant. Από το 2004 έως σήμερα εργάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στους τομείς Επινόηση και Ερμηνεία Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και είναι αναπληρώτρια επιμελήτρια στον τομέα των δωρεών για τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Κόρινθο, Σπέτσες, και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ιαπωνία). Έργα της έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμό και έχουν βραβευτεί από Επιτροπή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Hiroshima σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αγγλία, καθώς και στις Μόνιμες Συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις: "Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας", Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (2024), Ομαδική έκθεση στο Καπνεργοστάσιο, Αθήνα (2023), "EUROCITIES", Αθήνα (2022). 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Μαρτίου, 7 μ.μ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Έφη Τσουλουχοπούλου. Αυτοπροσδιορισμός

  • Μεικτά Μέσα

Με ζωγραφικά έργα σε καμβά και σε χαρτί, κολάζ και φωτογραφίες από το 2000 έως σήμερα, η καλλιτέχνιδα επιχειρεί μια ανατομία του αγχωμένου και πληγωμένου εαυτού, ένα βαθύ κοίταγμα προς τα μέσα. Η εικαστικός πραγματεύεται έννοιες όπως η ίαση, η αυτοφροντίδα και η αυτοδιαμόρφωση, δηλαδή η κατασκευή του εαυτού. Την έκθεση διατρέχουν και άλλες έννοιες, όπως το ξεγύμνωμα, η αποκάλυψη του φθαρτού σώματος, η ανακάλυψη και η αφήγηση των ιστοριών του. Βασικός πρωταγωνιστής των έργων της Τσουλουχοπούλου είναι το γυμνό σώμα της. Η καλλιτέχνιδα δημιουργεί «γυμνά αποστολής», κολλώντας γραμματόσημα πάνω σε σπουδές γυναικείου γυμνού από τα χρόνια που μάθαινε σχέδιο στο Εικαστικό Εργαστήριο προετοιμασίας του Τάσου Ρήγα. Αλλού, οικειοποιείται τη φωτογραφία πορτρέτου για να σχολιάσει δεικτικά την εύθραυστη, εφήμερη, πλαστή ή κατασκευασμένη εικόνα της ανερχόμενης, επιτυχημένης καλλιτέχνιδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Emerald Paintings": Απατηλές απεικονίσεις μιας ιδεατής ζωής στην Γκαλερί Σκουφά

Πρόκειται για το πλέον ώριμο σύνολο έργων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.