Σουαρέ σύγχρονης αλβανόφωνης ποίησης από το Τεφλόν

Το βιβλιοπωλείο Κομπραί θα φιλοξενήσει την ενδιαφέρουσα εκδήλωση του λογοτεχνικού περιοδικού.

Βιβλία_generic © Shutterstock

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. το περιοδικό Τεφλόν παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο Κομπραί (Διδότου 34, Αθήνα) ένα ποιητικό σουαρέ αφιερωμένο στη σύγχρονη αλβανόφωνη ποίηση.

Με αφορμή την ανθολογία σύγχρονης αλβανικής ποίησης, η οποία περιλαμβάνεται στο τρέχον τεύχος του Τεφλόν (χειμώνας-άνοιξη 2025), η συντακτική ομάδα του περιοδικού συνομιλεί και διαβάζει με την Ελεάνα Ζιάκου και τον Sokol Çunga, που επιμελήθηκαν την ανθολογία, και την ποιήτρια Maklena Nika.

Από το 2018 έως σήμερα το περιοδικό Τεφλόν έχει δημοσιεύσει τρεις ανθολογίες σύγχρονης αλβανόφωνης ποίησης (τχ. 18, 26 και 32), εστιάζοντας σε ποιητικές φωνές που πραγματεύονται με θάρρος κοινωνικά θέματα και προσεγγίζουν με τόλμη την αλβανική γλώσσα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια ποίηση που αντίκειται στις εθνικές και κρατικές προτεραιότητες και αφηγήσεις αναδεικνύοντας θέματα όπως οι κοινωνικές αδικίες, ο εθνικισμός, η φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος και η αμφισβήτηση της εξουσίας. Εκτός των άλλων, οι εν λόγω ανθολογίες στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια μικρή ρωγμή στον αντιαλβανισμό και τον ρατσισμό που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διαλέξεις με θέμα το "Δέντρο της Δωδώνης" στο Επιγραφικό Μουσείο

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον 6ο κύκλο επιμορφωτικών διαλέξεων με ομιλητή τον Κώστα Σουέρεφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2025

Εξερευνούμε τις "Επιστημολογίες της στεναχώριας" του Απόστολου Ντελάκου

Στην ατομική του έκθεση, ο εικαστικός εξερευνά τα συναισθήματα ως κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές, παρουσιάζοντας μια έκθεση πολλαπλών μέσων ανακαλώντας προσωπικά του βιώματα.

Αυτές είναι οι νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται την άνοιξη με 2 ατομικές εκθέσεις και 2 μεγάλης κλίμακας in situ νέες αναθέσεις των Τζάνις Ράφα, Sammy Baloji, Kasper Bosmans και Emma Talbot, με θέμα τη σχέση φύσης και ανθρώπου.

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τη μνήμη της Κικής Δημουλά

Η Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, με απαγγελίες από τους Μπέτυ Αρβανίτη και Στάθη Λιβαθινό και ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάρτιο

Τα εικαστικά ραντεβού που σημειώνουμε για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Έργα "Χωρίς ήχο" στην Batagianni Gallery

Η εικαστικός Μαίρη Χρηστέα αναπτύσσει έναν ιδιότυπο γυναικείο μονόλογο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/3)

Αναδρομική για έναν άκρως πειραματικό καλλιτέχνη, οι φωτογραφικές "Συναντήσεις" της Χλόης Ακριθάκη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.