Οι εκδόσεις Θίνες και η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη "We need Books", με έμπνευση από τις ηρωίδες και το έργο της Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ, συγγραφέα του βιβλίου "Οι ανυπάκουες" οργανώνουν Εργαστήριο Ζωντανής Βιβλιοθήκης με θέμα: "Γυναίκες: Η τεχνογωσία της επιβίωσης μέσα στο σπίτι" καθώς συζήτηση-παρουσίαση του βιβλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, στις 6:30 μ.μ., στον χώρο του "We need Books" (Eυβοίας 7, Κυψέλη).
Στη αυτή τη διαφορετική βιβλιοθήκη, αντί για έντυπα βιβλία, γυναίκες μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες με το κοινό φωτίζοντας τα βάρη που συνοδεύουν τις οικιακές ευθύνες. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η σημασία της ισότιμης κατανομής των οικογενειακών υποχρεώσεων και να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για τη θέση της γυναίκας στο σπίτι και στην κοινωνία. Την εκδήλωση θα συντονίσουν η Άννα Δαμιανίδη, δημοσιογράφος και η Ζιζή Σαλίμπα, εκδότρια.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, τρία αλληλένδετα πεπρωμένα. Αυτό το πολυφωνικό μυθιστόρημα ανατέμνει τη μοίρα της νεαρής Ραμλά, η οποία αποκόπτεται βίαια από τον έρωτά της για να παντρευτεί τον σύζυγο της Σαφιρά, ενώ η αδερφή της Ιντού υποχρεώνεται να παντρευτεί τον ξάδερφό της. Υπομονή! Αυτή είναι η μία και μοναδική συμβουλή που τους δίνει ο περίγυρός τους, αφού είναι αδιανόητο να αντιτίθεσαι στη βούληση του Αλλάχ. Όπως λέει η παροιμία της φυλής Πελ: "Στο τέρμα της υπομονής, σε περιμένει ο παράδεισος". Μόνο που ο παράδεισος μετατρέπεται μερικές φορές σε κόλαση. Πώς οι τρεις ανυπάκουες γυναίκες θα καταφέρουν να ελευθερωθούν;
Αναγκαστικός γάμος, συζυγικός βιασμός, συναινετικότητα και πολυγαμία: το μυθιστόρημα της Τζαϊλί Αμαντού Αμάλ σπάει τα ταμπού αποκαλύπτοντας τη θέση της γυναίκας στη λωρίδα του Σαχέλ και παραδίδοντάς μας μια ανατρεπτική αφήγηση για το οικουμενικό ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Μετάφραση: Άγγελος Μουταφίδης, Εκδόσεις Θίνες
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Τζαϊλί Αμαντού Αμάλ γεννημένη στο βορειότερο τμήμα του Καμερούν, ανήκει στη φυλή των Πελ και είναι μουσουλμάνα. Παντρεμένη από τα δεκαεφτά της χρόνια, γνώρισε όλες τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες που ζουν στο Σαχέλ. Απαράμιλλη αφηγήτρια, έχει τιμηθεί με το Prix de la meilleure auteure africaine 2019 και με το Prix Orange du livre en Afrique 2019. Το παρόν μυθιστόρημα είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία, έλαβε το 2020 το βραβείο Goncourt των μαθητών του Λυκείου και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της αφρικανικής λογοτεχνίας.