Ένα σύγχρονο "Cabinet of Curiosities" ανοίγει στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

78 εικαστικοί εξερευνούν το απροσδόκητο, το αμφίσημο και το αινιγματικό, το φανταστικό και το γκροτέσκο.

a Cabinet of Curiosities Ζωή Σκλέπα, Where are you taking me? There that only i can stare at you, 2024, ασαμπλάζ: πηλός, αντικείμενα, 17x27x28 εκ.

Το απροσδόκητο, το αμφίσημο και το αινιγματικό, το φανταστικό και το γκροτέσκο λειτουργούν ως εννοιολογικό και χωροταξικό πλέγμα για την έκθεση με τίτλο "a Cabinet of Curiosities" που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, από τις 13 Φεβρουαρίου. Τον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου στο Θησείο, στην Αθήνα, "καταλαμβάνουν" 78 εικαστικοί με ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, γλυπτά, κατασκευές και βίντεο –έργα εξαιρετικά ποικίλα ως προς το ύφος, τα υλικά, τις ποιότητες, την ευαισθησία, τις εικαστικές τους αξίες και την αισθητική που προκρίνουν.

Τα cabinets of curiosities, τα οποία εμφανίζονται στην Ευρώπη την περίοδο της Αναγέννησης, γίνονται συνώνυμο της συλλεκτικής μανίας, της αισθητικής απόλαυσης και της έκπληξης με τα θαυμαστά και τα σπάνια εκθέματά τους: από έργα τέχνης, αρχαιότητες, παράξενα και "εξωτικά" τεχνουργήματα μακρινών πολιτισμών, επιστημονικά εργαλεία και όργανα έως εκθέματα που προέρχονται από τον φυσικό κόσμο ή σχετίζονται με την ιατρική, τη ζωολογία, τη βοτανική, τη γεμολογία, την ορυκτολογία και την αστρολογία, αλλά και με τις αποκρυφιστικές επιστήμες, την αλχημεία και τη μαγεία. Τα εν λόγω "ερμάρια"/cabinets, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πρόδρομοι των σύγχρονων μουσείων, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δυτικής αντίληψης για το "άλλο", αλλά επιπλέον πρόσφεραν ένα αισθητικό, κοινωνικό, ανθρωπολογικό αλλά και πολιτικό πεδίο με πολλά ερευνητικά οφέλη.

a Cabinet of Curiosities
Εύα Μούρτζη, Thyself, 2025, μελάνι σε χαρτί, 73 x 85 εκ.

Στο σύγχρονο, διευρυμένο Cabinet of Curiosities στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, σε μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και πραγματικοτήτων, τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ανοίγονται σε διαφορετικούς κόσμους, χρόνους και περιοχές και αφηγούνται ιστορίες με ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο γύρω από θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος, η φύση και η τεχνολογία, η ματαιότητα και το παράδοξο, η βία και η απειλή, ο μύθος και το όνειρο, η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική ορμή.

Η έκθεση "a Cabinet of Curiosities" λειτουργεί ως μια πρόταση-πρόκληση για ένα σύγχρονο, νέο "ερμάριο" που, αν και φαινομενικά δημιουργεί τον φόβο του κενού (horror vacui), εντούτοις μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα θεώρηση του παρόντος που ζούμε. 

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λένα Αθανασοπούλου, Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μαίρη Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βάης, Βασίλης Βασιλακάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδριάνα Βερβέτη, Ανδρέας Βούσουρας, Τάκης Γερμενής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα, Μάρθα Δημητροπούλου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Τζένη Δούπη, Ράνια Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μάριον Ιγγλέση, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αντιγόνη Καββαθά, Αντώνης Καπνίσης, Άρης Κατσιλάκης, Νίκος Καχριμάνης, Δάφνη Κλάγκου, Γιάννης Κονταράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θάνος Μακρής, Δήμητρα Μαρούδα, Πάνος Ματθαίου, Κυριακή Μαυρογεώργη, Δημήτρης Μεράντζας, Χριστίνα Μήτρεντσε, Εύα Μούρτζη, Μανώλης Μπαμπούσης, Θοδωρής Μπαργιώτας, Λίνα Μπέμπη, Μάνια Μπενίση, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Φανή Μπουντούρογλου, Άλκης Μπούτλης, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Νουράκο (Φανούρης Μωραΐτης), Μαρία Ξυνοπούλου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Ξένια Παπαδοπούλου, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Βασίλης Πούλιος, Περικλής Πραβήτας, Ιφιγένεια Σδούκου, Νίκος Σεπετζόγλου, Δήμητρα Σιατερλή, Ζωή Σκλέπα, Μίλτος Σκούρας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσώλης, Πάνος Φαμέλης, Μάριος Φούρναρης, Παντελής Χανδρής, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζησπύρου (Looper), Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Λία Ψωμά

Εγκαίνια: 13/2 (7 μ.μ.)

Info: MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά | 13/2-31/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ. 10 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος: €6, €4

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Emerald Paintings": Απατηλές απεικονίσεις μιας ιδεατής ζωής στην Γκαλερί Σκουφά

Πρόκειται για το πλέον ώριμο σύνολο έργων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.