Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ερωτήματα για το συντελεσμένο μέλλον

Η έκθεση «Future Perfect» καλεί 19 καλλιτέχνες να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς θα έχουμε ζήσει;».

Future Perfect Antje Majewski, «Donation», 2024

Συντελεσμένο ή τέλειο μέλλον; Με τη διττή ανάγνωση του όρου "Future Perfect" υποβάλλεται ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε συνδιοργάνωση με το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και το Goethe-Institut Thessaloniki και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση έχει στον πυρήνα της την αναρώτηση: πώς θα έχουμε ζήσει; Μέσα από τις εικαστικές προτάσεις 19 καλλιτεχνών προκύπτουν ισάριθμες, διαφορετικές απαντήσεις και υποθέσεις για το (συντελεσμένο) μέλλον. 

Ταινίες, φωτογραφίες, γλυπτά, αντικείμενα, πίνακες και κολάζ συνθέτουν την εικαστική πρόταση/έκθεση, ως άλλο τρόπο εξέτασης εικασιών για την πορεία της ιστορίας. Σήμερα το μέλλον θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια κρίσιμη έννοια. Ακόμα και το πολύ κοντινό μέλλον, παρά την ψηφιακή επιτάχυνση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και φαίνεται αδύνατο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη κατανόηση για αυτό. 

Αν στη νότια περιοχή της Μεσογείου κοινωνίες των πολιτών διεκδικούν και ενσαρκώνουν το μέλλον σε πείσμα της μαζικής αντίστασης που συναντούν, στην Κεντρική Ευρώπη το μέλλον μοιάζει να αποτελεί περισσότερο πηγή ανησυχίας παρά κίνητρο δράσης. Ωστόσο, η ικανότητα να κάνουμε εικασίες, να κατονομάζουμε προθέσεις, προσδοκίες και φόβους και στη συνέχεια να τα κάνουμε αυτά τη βάση για δράση είναι αυτό που κρατάει ενωμένες τις κοινωνίες. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δημιουργούν χώρους φαντασίας, δράσης (και παιχνιδιού) για το μέλλον και "μεταφράζουν" σημαντικά κοινωνικά ερωτήματα σε καλλιτεχνικές έννοιες.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Επιμέλεια: Angelika Stepken, επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια της Villa Romana-Φλωρεντία, Philipp Ziegler, επιστημονικός συνεργάτης του ZKM | Μουσείο Νέας Τέχνης-Καρλσρούη, Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός τέχνης-επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης, Nairy Baghramian, Βαγγέλης Βλάχος, DAS INSTITUT (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Mariana Castillo Deball, Cyprien Gaillard, Dani Gal, Λίνα Θεοδώρου, Annette Kelm, Jutta Koether, Armin Linke, Antje Majewski, Henrik Olesen, Γιώργος Σαπουντζής, Nora Schultz, Nasan Tur, Danh Vo, Clemens von Wedemeyer

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΙΑ' Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: Ο Atopos μιλά για ''Ένδυμα και Αρχεία''

Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Στέφη Στούρη εκπροσωπεί τον φορέα στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2025

Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2025: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής

Ο ετήσιος θεσμός επιστρέφει αναδεικνύοντας για άλλη μια χρονιά τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική.

Συζητήσεις για την επάνοδο της παραστατικής ζωγραφικής στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Η Συλλογή ανακοίνωσε το δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών της για το 2025, καθώς και μία νέα έκδοση για όσα παρουσίασε το 2024.

Ο Στρατής Πασχάλης ως μεταφραστής της γαλλικής ποίησης

Oι ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)" παρουσιάζουν μια εκδήλωση για τη μεταφραστική διαδρομή του ποιητή "Από τον Ρακίνα στον Ρεμπώ".

"Tehom": Η εικαστική εγκατάσταση της Renée Revah κοσμεί τις βιτρίνες του ΟΤΕ

Ένα εγχείρημα σε συνεργασία του ΜΙΕΤ με τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ.

Αυτές είναι οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Δείτε εντός τους υποψήφιους νικητές στο διήγημα, τη νουβέλα, το μυθιστόρημα, την ποίηση, το δοκίμιο, τη νεανική και παιδική λογοτεχνία, τη μετάφραση κ.ά., καθώς και τους υποψήφιους πρωτοεμφανιζόμενους.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/1)

Ο James Franco στην Αθήνα, ο Γκόγια σε συνομιλία με Έλληνες δημιουργούς και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.