
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της έκθεσης "Κύπρος 1974: Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων", εγκαινιάζει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Συζητήσεις στην έκθεση", που θα πραγματοποιούνται μία Τετάρτη κάθε μήνα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εστίαση σε θεματικές όπως είναι η προσέγγιση του 1974 μέσα από τη λογοτεχνία, η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την τουρκική εισβολή, ζητήματα μνήμης και διαχείρισης του τραύματος, ο ρόλος των προφορικών μαρτυριών και το βίωμα των προσφύγων.
Η πρώτη εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο "Οι αγνοούμενοι του 1974: Το ανθρωπιστικό θέμα μισό αιώνα μετά", που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), στοχεύει στην ανάδειξη του θέματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
- Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
- Μαρία Καλμπουρτζή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας,
- Μιχάλης Πέτρου, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - Ψυχαναλυτής, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Γεωργακόπουλος.
Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων
50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, η έκθεση παρακολουθεί και αποτυπώνει το τραύμα αλλά και το θαύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι. Παράλληλα, η έκθεση αφηγείται τον αντικατοχικό αγώνα, την ανασυγκρότηση, τη μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη ματιά στο μέλλον. Η πολύπλοκη ιστορία της Κύπρου και η μνήμη των ανθρώπων της ανιχνεύεται μέσα από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκθεμάτων που έχουν αναζητηθεί και παραχωρηθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες: εικόνες της κυπριακής τοπογραφίας, φωτογραφίες, κρατικά έγγραφα, βιβλία, αφίσες, γραμματόσημα, αντικείμενα και κειμήλια, ιστορικές, λογοτεχνικές και μουσικές αφηγήσεις, έργα τέχνης, κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα.