Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσιάζει τη διαδραστική έκθεση "Fakeless", αφιερωμένη στην παραπληροφόρηση και τα μυστικά του ψηφιακού κόσμου. Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, δεσμευόμαστε για την προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας.
Η έκθεση αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιολόγησης πληροφοριών και στη συνειδητή χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος, απευθυνόμενη σε επισκέπτες όλων των ηλικιών. Μέσα από κατατοπιστικά poster, βίντεο, κουίζ και άλλο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η έκθεση προσφέρει εργαλεία που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν την παραπληροφόρηση. Κεντρικά ερωτήματα όπως "Πώς ελέγχουμε την ακρίβεια μιας πληροφορίας;" και "Πώς αναγνωρίζουμε την εσφαλμένη ή παραπλανητική πληροφόρηση;" αποτελούν τη βάση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτο Γκαίτε και του ουκρανικού οργανισμού Kunsht, που ανέλαβε τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου (5.30 μ.μ.) και θα συνοδευτούν από μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με διακεκριμένες ομιλήτριες:
- Anna-Veronika Krasnopolska από τον οργανισμό Kunsht, υπεύθυνη σχεδιασμού του υλικού της έκθεσης.
- Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στην ενημέρωση και την επικοινωνία.
- Κατερίνα Αραμπατζή, Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 στη Δ.Δ.Ε. Δ' Αθήνας.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης εδώ
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για σχολικές ομάδες, κατόπιν ραντεβού, στα τηλέφωνα: 210-9469647 και 210-9469631.
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Fakeless
Η διαδραστική έκθεση στοχεύει στην ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού και της κριτικής σκέψης απέναντι στην παραπληροφόρηση. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις αλληλένδετες ενότητες με διαδραστικά παιχνίδια και αφίσες, οι οποίες εκπαιδεύουν το κοινό στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραπλανητικών πληροφοριών.