"Δεν μου ανήκω": Διαβάζοντας τον εθνικό ποιητή της Παλαιστίνης

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη μια ανθολογία ποιημάτων του Μαχμούντ Νταρουίς.

Δεν μου ανήκω

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη η ανθολογία ποιημάτων του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης, του Μαχμούντ Νταρουίς, "Δεν μου ανήκω" (μετάφραση: Αγγελική Σιγούρου). Διαβάστε περισσότερα για αυτή στη συνέχεια του κειμένου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Παλαιστίνη πλασμένη από την αρχή με λέξεις, αυτή είναι η ποίηση του Μαχμούντ Νταρουίς. Η ατομική του ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συλλογικό πεπρωμένο κι ένας ολόκληρος λαός αναγνωρίζει τον εαυτό του στη φωνή του ποιητή. Πλην όμως, ο Νταρουίς είναι πρώτα και πάνω απ' όλα αυτό, ένας σπουδαίος ποιητής, κι ύστερα Παλαιστίνιος, κι ύστερα Άραβας, κι ύστερα όνομα, καταγωγή, ρίζα.

Και συλλογίζεται πόσο χωρίς ταυτότητα, χωρίς πατρίδα και χωρίς οικογένεια είναι η αυθεντική ελευθερία μας και πόσο θαυμαστά η ψυχή μας μπορεί κι αντικρίζει όσα ο νους με πείσμα φυλακίζει. Και νιώθει ο Νταρουίς πόσο ο θάνατος του άλλου είναι ο δικός μας θάνατος, πόσο μόνοι είμαστε όταν νομίζουμε ότι έχουμε συμμάχους και αντιπάλους. Και παρατηρεί πόσο σημαντικότερη από τα έργα μας, τις αγωνίες μας, τους φόβους μας και τους πολέμους μας είναι η ομορφιά της φύσης, πόση ατόφια ζωή σπαταλάμε για μια νίκη και μια ήττα, ενόσω η πλάση κι ο κόσμος γύρω μας πεθαίνουν κι ανασταίνονται δίχως σταματημό, δίχως τέλος. Και καταλήγει ο Νταρουίς πόσο πιο μεγάλος από το μίσος είναι ο έρωτας. Για τον ίδιο, τόπος και ποίηση γίναν ένα. Πατρίδα κι εξορία γίναν ένα. Ο ξένος, ο εχθρός και ο εαυτός ένα. Η εκτεταμένη ανθολογία με τον τίτλο "Δεν μου ανήκω" παρουσιάζει τον κορυφαίο σύγχρονο ποιητή της Παλαιστίνης σε όλο το καλλιτεχνικό, πνευματικό, ανθρωπιστικό εύρος του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι εκθέσεις που κρατάμε από το 2024 δεν ήταν πάντα εκθέσεις και κάποιες φορές δεν μας άρεσαν και τόσο

Στην εικαστική λίστα της χρονιάς ανατρέχουμε σε εκθέσεις και στιγμές στις οποίες η σύγχρονη τέχνη βρήκε τρόπους να μας δώσει υλικό για σκέψη σε μια μάλλον φλατ (μεταβατική; εσωστρεφή; σε αναμονή για τι;) περίοδο της εικαστικής Αθήνας, όπου ελλείψει στήριξης και προοπτικών οι ανεξάρτητες πρωτοβουλίες αναδιπλώνονται ή αρκούνται σε μικρές χειρονομίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
09/01/2025

"Ma": Η εικαστικός Ελένη Κρίκκη μάς συστήνει τον πολυδιάστατο κόσμο του υφάσματος

Η έκθεσή της θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων.

Νέα σειρά ξεναγήσεων στις εκθέσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Ανακαλύψτε δύο εκθεσιακά εγχειρήματα που αφηγούνται σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας.

Ένας βιβλιοθεραπευτής παίρνει το λάθος τρένο στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Ίκαρος

Μάθετε εντός πότε κυκλοφορεί το "Νυχτερινό στη Γαλλία", το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα Φάμπιο Στάσι.

Ξεναγήσεις στην έκθεση "Γκίκας: Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή" στο Μουσείο Μπενάκη

Εξερευνώντας το καθοριστικό ταξίδι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα το 1958, που αποκαλύπτει τις επιρροές της Ανατολής και της Δύσης στο έργο του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

"Κάποιοι δεν πεθαίνουν ποτέ": Ο μύθος του Δράκουλα αλλιώς

Διαβάστε εντός την περίληψη του βιβλίου της Dana Grigorcea το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη.

Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη καταγράφει μικροϊστορίες της αθηναϊκής ζωής

Η έκθεση της "Τα πρόσωπα της Αθήνας" ερευνά το κοινωνικό και αρχιτεκτονικό τοπίο της ελληνικής πρωτεύουσας.