Με αφετηρία τις στοχαστικές ιδέες της Χάνα Άρεντ για τη vita activa και τη φιλοσοφική διερεύνηση του Φίλιπ Κ. Ντικ για τη σχέση ανθρώπου και ανδροειδών, το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η Ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης" προσεγγίζει τη σύνθετη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη Δημοκρατία.
Μέσα από performances και στρογγυλά τραπέζια, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και δημιουργοί από ποικίλους κλάδους θα μοιραστούν διαφορετικές οπτικές, διερευνώντας ερωτήματα σχετικά με την επαφή του ανθρώπου με το ψηφιακό δημιούργημά του, τις ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις της ΤΝ, αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Δείτε το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης
Περισσότερες πληροφορίες
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Με σημείο αφετηρίας τις οραματικές ιδέες της Χάνα Άρεντ και του Φίλιπ Κ. Ντικ, η έκθεση διερευνά τη δύσκολη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη δημοκρατία και αντίστροφα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται διαρκώς και αυξανόμενα από τους αλγόριθμους και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν σε ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτήρησης, προσφύγων, εργασίας, ελεύθερου χρόνου, τέχνης και δημιουργικότητας, εκπαίδευσης, ακόμα και των δυνατοτήτων παρέμβασης σε αποφάσεις ζωής και θανάτου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εδώ, η "Δημοκρατία" λειτουργεί ως ένας όρος - περιεκτικό πλαίσιο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, χρησιμεύοντας ως εννοιολογικό πεδίο έμπνευσης αλλά και κριτικής, μέσω του οποίου εξετάζονται οι ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις των εξελίξεων από την καθολική πλέον εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.