Με αφετηρία τις στοχαστικές ιδέες της Χάνα Άρεντ για τη vita activa και τη φιλοσοφική διερεύνηση του Φίλιπ Κ. Ντικ για τη σχέση ανθρώπου και ανδροειδών, το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Ονειρεύονται τα ηλεκρικά πρόβατα; Η ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης" προσεγγίζει τη σύνθετη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη Δημοκρατία.
Μέσα από περφόρμανς και στρογγυλά τραπέζια, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και δημιουργοί από ποικίλους κλάδους θα μοιραστούν διαφορετικές οπτικές, διερευνώντας ερωτήματα σχετικά με την επαφή του ανθρώπου με το ψηφιακό δημιούργημά του, τις ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις της ΤΝ, αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Δείτε το πρόγραμμα
Περφόρμανς
Σάββατο, 30/11
Περφόρμανς, 19.30, "Crash Data" Φανή Αράπη
Το ανθρώπινο σώμα και ο φορητός υπολογιστής συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν ως ένας ενιαίος υβριδικός οργανισμός, ενθαρρύνοντας την σχέση του σώματος και της μηχανής, του σώματος και του μέσου. Πώς ενσωματώνεται η τεχνολογία στο σώμα; Ποιά είναι η επίδρασή της στην ανθρώπινη εμπειρία;
Μαράσλειο Διδασκαλείο
Κυριακή, 01/12
19.30, "Crash Data" Φανή Αράπη
Παλαιό Χημείο
Ομιλίες
Σάββατο 30/11
19.30, Διάλεξη
Παλαιό Χημείο. Μικρό αμφιθέατρο, Ισόγειο
Κώστας Μωραϊτης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας "ΑΡΣΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ", "Σαμουράϊ των ψηφιακών δρόμων.
"Ανδροειδή και Αστικές Παραμορφώσεις από το παρελθόν και το μέλλον"
Κυριακή 01/12
Ημερίδα: Δημοκρατία και A.I.
Πολιτικό σύστημα, Δικαιοσύνη, Νομοθετικό πλαίσιο για την Α.Ι., Ασφάλεια, Επιτήρηση, Ανθρώπινα δικαιώματα, Προσωπικά Δεδομένα
ΜΕΡΟΣ Α’
12.00- 14.30
Μετέχουν οι:
- Αριστοτέλης Τύμπας, καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής μεταπτυχιακού Science, Technology, Society, "Τεχνοκρατία και Δημοκρατία ενώπιον, πλέον, υπαρξιακών απειλών: Το άνοιγμα του μαύρου κουτιού της τεχνητής νοημοσύνης ως απόλυτη προτεραιότητα"
- Μάκης Κουζέλης, Ομότιμος καθηγητής Eπιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ, "Η δημοκρατία μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη"
- Παπανικολάου Δημήτρης, Καθηγητής Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, "Βιοπολιτικές Οθόνες"
- Βίκυ Ιακώβου, Επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, "Ο Claude στο πανεπιστήμιο"
- Έλενα Ψυλλάκου, Σύμβουλος Επικοινωνίας & Σχεδιασμού, Δρ. Ανάλυση Λόγου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ, "Η καθημερινότητα με A.I."
ΜΕΡΟΣ Β’
16.30- 19.00
Μετέχουν οι:
- Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ, "Τεχνητή νοημοσύνη, Δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα: Προς μια ριζική αλλαγή του συνταγματικού μας μοντέλου;"
- Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, "Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβατή με την ελευθερία της πληροφόρησης;"
- Γιώργος Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου ΑΘηνών με γνωστικό αντικείμενο: Νομική Πληροφορική, "Ποια ΤΝ και ποιο δίκαιο; Μια κριτική προσέγγιση"
- Γιώργος Αραμπατζής, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ, "Ο ψηφιακός εαυτός και τα δικαιώματα του"
- Βασίλης Καρκατζούνης, Δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και Προοπτικές"
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Με σημείο αφετηρίας τις οραματικές ιδέες της Χάνα Άρεντ και του Φίλιπ Κ. Ντικ, η έκθεση διερευνά τη δύσκολη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη δημοκρατία και αντίστροφα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται διαρκώς και αυξανόμενα από τους αλγόριθμους και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν σε ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτήρησης, προσφύγων, εργασίας, ελεύθερου χρόνου, τέχνης και δημιουργικότητας, εκπαίδευσης, ακόμα και των δυνατοτήτων παρέμβασης σε αποφάσεις ζωής και θανάτου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εδώ, η "Δημοκρατία" λειτουργεί ως ένας όρος - περιεκτικό πλαίσιο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, χρησιμεύοντας ως εννοιολογικό πεδίο έμπνευσης αλλά και κριτικής, μέσω του οποίου εξετάζονται οι ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις των εξελίξεων από την καθολική πλέον εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.