Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, σήμερα, 21 Νοεμβρίου, το ΜΙΕΤ προσφέρει στους αναγνώστες μια μοναδική συλλογή φιλοσοφικών έργων με έκπτωση 50%. Κλασικά εγχειρίδια και σπουδαίες μονογραφίες φωτίζουν τη συναρπαστική περιπέτεια της ανθρώπινης σκέψης στην ιστορική της εξέλιξη και αναδεικνύουν πτυχές του φιλοσοφικού στοχασμού με καίρια σημασία για τον σύγχρονο άνθρωπο.
3 προτάσεις που αξίζουν
Φιλοσοφική Γραμματική - Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν
Η Φιλοσοφική Γραμματική τοποθετείται περίπου στο μέσον της εξελικτικής πορείας της σκέψης του σημαντικού φιλοσόφου. Ανήκει, μαζί με τις Φιλοσοφικές παρατηρήσεις, στα λεγόμενα μεταβατικά κείμενα, στα οποία συντελείται η μεταστοιχείωση της φιλοσοφίας του λογικού ατομισμού του Tractatus στη γλωσσοαναλυτική μέθοδο, που βρίσκει την πιο ολοκληρωμένη της έκφραση στις Φιλοσοφικές έρευνες. Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο ασχολείται με τη φιλοσοφία της γλώσσας και το δεύτερο με τη φιλοσοφία των μαθηματικών. Και τα δύο μέρη τα συνδέει η ιδέα ότι το νόημα των στοιχείων πρέπει να αναζητηθεί στο ρόλο που παίζουν στη γλώσσα και όχι σε κάποια υπερβατική εξωγλωσσική πραγματικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στόχος της κριτικής του Βίτγκενσταϊν είναι ο ρεαλισμός, είτε αυτός αποτελεί φιλοσοφική θέση περί της γλώσσας είτε περί της φύσεως των μαθηματικών. Αλλά ο Βίτγκενσταϊν δεν στρέφεται κατά της ορθότητας συγκεκριμένων δογμάτων ούτε εισηγείται άλλα προς αντικατάσταση των εσφαλμένων. Κατ’ αυτόν, οι φιλοσοφικές θέσεις εν γένει είναι ανόητες· και οι ανοησίες δεν "ανασκευάζονται”. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τις "αποκαλύψεις”.
Μετάφραση: Κωστής Μ. Κωβαίος
Η φιλοσοφία του Διαφωτισμού - Eρνστ Κασίρερ
Η μέθοδος που επιλέγει ο Eρνστ Κασίρερ για να παρουσιάσει τη φιλοσοφία του Διαφωτισμού δεν είναι η έκθεση με χρονολογική σειρά των θεωριών τις οποίες αυτή ανέπτυξε, ούτε η περιγραφή και η ανάλυση όσων στοχάστηκαν και δίδαξαν οι κορυφαίοι διανοητές της· είναι η ανάδειξη των θεμελιωδών ιδεών που της προσδίδουν συνοχή, καθώς και της εσωτερικής της κίνησης και της δημιουργικής της αξίας. Στόχος του έργου, όπως τον ορίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, ήταν "να προσεγγιστεί ο Διαφωτισμός όχι ως προς το πλάτος του αλλά ως προς το ιδιάζον βάθος του, να παρουσιαστεί όχι μέσα από το σύνολο των ιστορικών του αποτελεσμάτων και των ιστορικών του εκφάνσεων αλλά υπό το φως της ενότητας της νοητικής του προέλευσης και της αρχής που τον προσδιορίζει". Ο Διαφωτισμός κληρονομεί ιδέες και θεωρίες από τους προηγούμενους αιώνες αλλά διαμορφώνει "μια εντελώς νέα και ιδιάζουσα μορφή φιλοσοφικής σκέψης".
Μετάφραση: Αννέτε Φωσβίνκελ
Ο Σωκράτης - Γουίλιαμ Κιθ Γκάθρι
Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η προσωπικότητα και η φιλοσοφική σπουδαιότητα του Σωκράτη. Αλλά, σε αντίθεση με άλλους μελετητές, οι οποίοι προσεγγίζουν τον Σωκράτη μόνο από τη σκοπιά του Πλάτωνα ή και του Ξενοφώντα, ο Γκάθρι πιστεύει πώς, επειδή ο ίδιος ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κριτικά όλες τις μαρτυρίες που έχουμε στη διάθεσή μας για τον φιλόσοφο και τη διδασκαλία του. Έτσι, στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας αξιολογεί με προσοχή και ευθυκρισία τόσο τις μαρτυρίες του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα όσο και τις πληροφορίες που μας δίνουν ο Αριστοφάνης και ο Αριστοτέλης. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η ιδιόμορφη προσωπικότητα του Σωκράτη, η ακατανίκητη, όσο και ανεξήγητη, γοητεία που ασκούσε σε όσους τον πλησίαζαν, οι πολιτικές του απόψεις, οι κατηγορίες που τον οδήγησαν στο θάνατο. Το τρίτο και εκτενέστερο κεφάλαιο του βιβλίου πραγματεύεται τη σπουδαιότητα του Σωκράτη ως φιλοσόφου. Εδώ ο Γκάθρι αγγίζει την καρδιά του όλου προβλήματος, που είναι η ενσωμάτωση της σωκρατικής μέσα στην πλατωνική διδασκαλία, και προσπαθεί με οξύνοια και διεισδυτικότητα να διαχωρίσει τα σωκρατικά από τα πλατωνικά στοιχεία και να αποτιμήσει τη φιλοσοφική συμβολή του δασκάλου. Το κεφάλαιο τελειώνει με μια σύντομη εξέταση των θεωριών του Αντισθένη, του Αριστίππου και του Ευκλείδη, δηλαδή των ιδρυτών των σωκρατικών σχολών.
Μεταφραση-επιμέλεια: Τάσος Γ. Νικολαΐδης