Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 19:00, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών" των εκδόσεων της Στέγης (ελεύθερη είσοδος με προκράτηση θέσης). Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση με κείμενα 26 συγγραφέων, αφιερωμένη στον πιο χαρακτηριστικό τύπο κτιρίου της Αθήνας, την πολυκατοικία. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ "Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας" των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο "37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών" γεννήθηκε από την ανάγκη να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις αθηναϊκές πολυκατοικίες της αντιπαροχής. Μέσα από τις εμπειρίες και τις ιστορίες παλαιότερων και νέων κατοίκων, ανακαλύπτουμε όσα κρύβουν αυτά τα κτίρια-σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής. Αφηγήσεις, μνήμες, προσωπικά βιώματα, φωτογραφίες, διαγράμματα, οικοδομικοί κανονισμοί, συμβόλαια και κανονισμοί λειτουργίας αποτυπώνουν ιστορίες ανθρώπων και κτιρίων, ενώ παράλληλα χαρτογραφούν τις σύνθετες διαδικασίες και αλλαγές που συντελούνται στο επίπεδο της γειτονιάς, αλλά και συνολικά της αθηναϊκής κοινωνίας. Η έκδοση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους επιμελητές του βιβλίου και καλεσμένους από τους χώρους της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των κοινωνικών ερευνών.
Πρόγραμμα
19:00-20:15 | Συζήτηση
20:15-20:30 | Διάλειμμα
20:30-22:00 | Προβολή ταινίας
Επιμέλεια έκδοσης: Θωμάς Μαλούτας, Νικολίνα Μυωφά, Δημήτρης Μπαλαμπανίδης και Ιφιγένεια Δημητράκου
Ομιλήτριες/ομιλητές
Ντίνα Βαΐου: Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ (Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας)
Πάνος Δραγώνας: Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ιωάννα Θεοχαροπούλου: Επισκέπτρια Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ), συγγραφέας του βιβλίου "Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας"
Θωμάς Μαλούτας: Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συνεπιμελητής της έκδοσης
Δήμητρα Σιατίτσα: Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συν-συγγραφέας της έκδοσης
Τη συζήτηση συντονίζει ο Νίκος Σουλιώτης, Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Σύντομες εισηγήσεις
Δημήτρης Μπαλαμπανίδης: Δρ Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συνεπιμελητής της έκδοσης
Σταύρος-Νικηφόρος Σπυρέλλης: Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, συν-συγγραφέας της έκδοσης
H συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά, χωρίς διερμηνεία στα αγγλικά, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Η έκδοση θα κυκλοφορήσει από τις 4 Δεκεμβρίου σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης, ενώ θα διατίθεται στο Onassis Shop της Στέγης την ημέρα της εκδήλωσης.
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
"Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας
04.12.2024 | Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 20:30
Ελεύθερη είσοδος με προκράτηση θέσης
Μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη
Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης (της πόλης) μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής. Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα με τις γυναίκες τους μετά τον Εμφύλιο και "τσιμέντωσαν" την πόλη; Ποιοι "γκρέμισαν" τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Πώς έμαθαν και ανέπτυξαν την τέχνη τους, από πού προέρχονταν, ποιες τεχνικές και γνώσεις έφεραν μαζί τους; Πώς τροποποίησαν τα εργαλεία τους για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που αναδύονταν; Πώς επικοινωνούσαν και διαπραγματεύονταν με τους μορφωμένους αρχιτέκτονες; Τι ζητούσαν οι γυναίκες τους; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η ιστορία της συνάντησής τους με το "σχέδιο του μοντερνισμού";