Η έκθεση "Desmos: A Dinner Study" είναι ένα εγχείρημα της πλατφόρμας του A-DASH σε επιμέλεια της Χριστίνας Πετκοπούλου και διερευνά τη συνθήκη της εγγύτητας, του μοιράσματος και της ενδυνάμωσης της καλλιτεχνικής κοινότητας μέσα από τη μελέτη και την αναβίωση των ιστορικών συνεστιάσεων που διοργανώνονταν από τη γκαλερί Δεσμός και έμειναν γνωστές στην ελληνική ιστορία της τέχνης ως οι "Δευτέρες του Δεσμού". Η εικαστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του EIGHT/ΤΟ ΟΧΤΩ, Critical Institute for Arts and Politics, θα περιλαμβάνει έργα των συμμετεχουσών/-όντων, τα οποία μοιράστηκαν σε μία σειρά από θεματικά δείπνα, καθώς και αρχειακό υλικό. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 Δεκεμβρίου Σάββατο, στις 6 μ.μ. και θα περιλαμβάνει πρόγραμμα περφόρμανς που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Από την άνοιξη του 2024 το A-DASH ξεκίνησε να διοργανώνει μια σειρά από δείπνα στον ανεξάρτητο εκθεσιακό χώρο του Work In Progress Studios στο κέντρο της Αθήνας. Πέντε απλά δείπνα μακαρονάδας με διαφορετικές, επιμελημένες συνθέσεις από προσκεκλημένες/-ους συμμετέχουσες/-οντες καλλιτέχνιδες/-ες και επιμελήτριες/-ές, πέντε ξεχωριστές χρονικές και χωρικές συνθήκες όπου οι σχέσεις και η πρακτική προτεραιοποιήθηκαν για να αποτελέσουν πέντε ξεχωριστές δράσεις. Τα αποτυπώματα αυτών των συναντήσεων συνιστούν και το υλικό της παρούσας ομαδικής έκθεσης. Μεταξύ των έργων των συμμετεχουσών/-όντων βρίσκεται υλικό από την έρευνα της επιμελήτριας καθώς και τεκμήρια από προσωπικά αρχεία και από το αρχείο της γκαλερί Δεσμός (μέρος του Αρχείου του ΕΜΣΤ και της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου-ΙΣΕΤ).
Η εικαστική έκθεση "Desmos: A Dinner Study" αποτελεί μια σύγχρονη επιμελητική ανάγνωση του γεγονότος "Δευτέρες του Δεσμού", μια συστηματική δράση που πραγματοποιούσε η ιστορική γκαλερί Δεσμός από το 1972 και κατά τα χρόνια της λειτουργίας της, όταν η Έπη Πρωτονοταρίου και ο Μάνος Παυλίδης διοργάνωναν συναντήσεις προσφέροντας μακαρονάδα στον κλειστό για το κοινό χώρο της γκαλερί, με καλεσμένους τους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες της σκηνής που εκπροσωπούσαν, υπό τους ήχους πρωτοποριακής μουσικής, επιλεγμένης από σύγχρονους τους συνθέτες. Μελετώντας τις σχέσεις, τις τολμηρές αποφάσεις και τις εξωσυστημικές πρακτικές που καθόρισαν ιστορικά τις καλλιτεχνικές κοινότητες, στην παρούσα έκθεση αναλογιζόμαστε τέτοιες συνθήκες φροντίδας, ασφαλείς χώρους και ανακουφιστικές συνθήκες. Εστιάζουμε εκεί όπου η καλλιτεχνική κοινότητα ενδυναμώνεται, επενδύει στις -τόσο σημαντικές για τη δημιουργία- εσωτερικές της σχέσεις, και προσηλώνεται στην πρακτική και στο μοίρασμα εκτός του πεδίου του ανταγωνισμού της αγοράς της τέχνης και ταυτόχρονα μακριά από την πίεση της παραγωγής. Καλλιτέχνιδες/-ες και θεωρητικοί θα παρουσιάσουν εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις, σημειώσεις, κείμενα, αρχειακό υλικό και περφόρμανς, εμπνεόμενες/-οι από τις συναντήσεις της ιστορικής γκαλερί και σε μια απόπειρα να διακρίνουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των μελών της δημιουργικής κοινότητας, τότε και τώρα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νάντια Αργυροπούλου, Eloise Fornieles, Ιωάννα Γερακίδη, Πάνος Γιαννικόπουλος, Μαρίνα Βελησιώτη, Νικόλας Βεντουράκης, Όλγα Βλάσση, Σύλβια Σαχίνι, Χριστίνα Κοτσιλέλου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Κοσμάς Νικολάου, Ρένα Παπασπύρου, Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας), Θοδωρής Προδρομίδης, Νανά Σεφερλή, Στεφανία Στρούζα, Μάρη Σπανουδάκη, Μαριάννα Στεφανίτση, Σταμάτης Σχιζάκης, Χριστόφορος Μαρίνος, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Βέρα Χοτζόγλου, VASKOS (Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης)
Info: EIGHT/ΤΟ ΟΧΤΩ | 7/12/24-11/1/25 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ. 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.