Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου (11:00-12:30, προσέλευση 10:30), στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα (Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου, Βύρωνα) παρουσιάζεται το βιβλίο 10+1 ιστορίες χορού βασισμένες στην body/word Performance Writing έρευνα "Σωματικές Κοινότητες/Corporeal Communities” των Χρήστου Πολυμενάκου, Ηλιάνας Φύλλα, Θάλειας Δήτσα.
Το βιβλίο 10+1 ιστορίες χορού περιλαμβάνει 10 ιστορίες εμπνευσμένες από συναντήσεις ανθρώπων που μοιράστηκαν πώς ο χορός και η γραφή αποτελούν μέρος της ζωής τους και διερεύνησαν τρόπους για να χορέψουν, να γράψουν, να δημιουργήσουν μαζί́. Ιστορίες χορών από, με, για διαφορετικά σώματα, τόπους, κοινότητες +1 ιστορία-πρόσκληση με εργαλεία για να διερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να μοιραστούν οι αναγνώστες τι μπορεί να είναι γραφή και τι χορός για εκείνους. Επίσης περιλαμβάνει συνοδευτικά κείμενα με πληροφορίες για τη διαθεματική έρευνα "Σωματικές Κοινότητες/Corporeal Communities” και την μεθοδολογία body/word Performance Writing του Χρήστου Πολυμένακου.
Η έρευνα που σήμερα παίρνει τη μορφή αυτού του βιβλίου έχει ως αφετηρία τα ερωτήματα: "Με ποιους τρόπους οι έννοιες της σωματικότητας, του τόπου, του χώρου και της κοινότητας μεταφράζονται διαφορετικά και έρχονται μαζί σε μία δημιουργική διαδικασία; Πώς συναντιόμαστε με διαφορετικές πορείες, εμπειρίες, ευκολίες και δυσκολίες, για να δημιουργήσουμε; Τι αποτυπώματα αφήνει αυτή η συνάντηση; Πως τα παραπάνω ενδυναμώνουν τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων σε διαδικασίες σύγχρονου χορού και συγγραφής;”
Στην έρευνα συμμετείχαν 42 άτομα από διαφορετικά πεδία, τέχνες, επιστήμες, εμπειρίες και τόπους. Ήρθαν σε διάλογο μέσα από δημιουργικές διαδικασίες και μοιράσματα βασισμένα στη μεθοδολογία body/word Performance Writing.
Το body/word Performance Writing αναζητά σχέσεις μεταξύ σώματος και λέξης σε διαφορετικές επιστήμες, τέχνες και εμπειρίες με σκοπό τη διαθεσιμότητά τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες υποκειμενικότητες και τις κοινότητές τους για διαφορετικές εφαρμογές στη δημιουργία, την έρευνα και την εκπαίδευση.
Ο πυρήνας της ερευνητικής ομάδας (Πολυμενάκος, Φύλλα, Δήτσα), συνεργάστηκε αρχικά με 25 προσκεκλημένα άτομα από διαφορετικά πεδία στην έρευνα με τίτλο "Αποτυπώνοντας Σωματικότητες/Scoring Corporealities” (Ιούλιος 2023-Φεβρουάριος 2024). Σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας, στην έρευνα "Σωματικές Κοινότητες/Corporeal Communities” συμμετείχαν 17 επιπλέον άτομα σε ερευνητικά εργαστήρια μεικτής σύνθεσης έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα: i) ηλικίας +/- 50 ετών, ii) με και χωρίς κινητική δυσκολία και αναπηρία, iii) με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης/σχέση με το σύγχρονο χορό και τη λογοτεχνία, και, iv) διαδικτυακά, με άτομα που μένουν σε διαφορετικούς τόπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το βιβλίο αυτό μοιράζεται με τους αναγνώστες τα χνάρια αυτής της διαδικασίας. Τους προσκαλεί σε μια διευρυμένη εμπειρία χορού και γραφής, ανοιχτή σε ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τα σώματα και τις λέξεις, τους χορούς και τις ιστορίες μας.
H μεθοδολογία body/word Performance Writing δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Πολυμενάκο στο πλαίσιο μεταπτυχιακών σπουδών στην κατεύθυνση Performance Writing κατά την τελευταία χρονιά λειτουργίας του ιστορικού Dartington College of Arts, με υποτροφία από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού της Ελλάδας. Παρουσιάστηκε επίσημα το 2010 στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία σε ακαδημαϊκά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά πλαίσια. Από τότε εξελίσσεται διαρκώς μέσα από συνεργασίες με άτομα, συλλογικότητες, ιδιωτικούς και κρατικούς οργανισμούς, για δράσεις σε φυσικό, ψηφιακό και υβριδικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η διαθεματική καλλιτεχνική έρευνα "Σωματικές Κοινότητες/Corporeal Communities: Πολυτροπικές Παρτιτούρες Χορού, Διαθεματικές συνδέσεις του χορού με κοινότητες, τόπους και πρακτικές, με τη μεθοδολογία body/word Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου” είναι σύλληψη και εγχείρημα των Χρήστου Πολυμενάκου (MA Performance Writing), Ηλιάνας Φύλλα (Phd Ιστορίας της Τέχνης με ειδίκευση στο σύγχρονο χορό) και Θάλειας Δήτσα (MA Choreography και ΜΑ Κοινωνιολογία), μία συνεργασία με το TWIXTlab με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Η έκδοση 10+1 ιστορίες χορού, βασισμένες στην body/word Performance Writing έρευνα "Σωματικές Κοινότητες/Corporeal Communities” πραγματοποιήθηκε από την Flock Collective σε συνεργασία με το TWIXTlab, με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι πρωτότυπη δημιουργία του Νίκου Σιδέρη ειδικά για το βιβλίο, ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και του Susami Creative Agency. Η σελιδοποίηση και εκτύπωση έγινε από τις "εκδόσεις πηγάδι".