Ανατυπώθηκαν από τις εκδόσεις Πατάκη δύο βιβλία για τις ΗΠΑ, μια μικρή ιστορία του κράτους και μία ανάλυση του πολιτικού δικομματικού του συστήματος. Διαβάστε στη συνέχεια τις περιλήψεις τους.
Μικρή ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών - Τζέιμς Ουέστ Ντάβιντσον
Πώς μια χώρα και ένας λαός με τέτοια πολυμορφία ενώθηκαν υπό το λάβαρο της ελευθερίας και της ισότητας για να σχηματίσουν ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στον κόσμο; Ο Ντάβιντσον οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι 500 ετών, από την πρώτη επαφή του ανατολικού με το δυτικό ημισφαίριο έως την ανάδυση της Αμερικής ως υπερδύναμης στα χρόνια της πυρηνικής απειλής και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Σε 40 σύντομα κεφάλαια, το βιβλίο ζωντανεύει εκατοντάδες πρόσωπα που συνθέτουν την ευρύτερη αμερικανική ιστορία. Ο προσκυνητής Ουίλλιαμ Μπράντφορντ πιάστηκε σε ινδιάνικο δόκανο την πρώτη κιόλας μέρα του στην Αμερική. Η Χάρριετ Τάμπμαν άφηνε ελεύθερες κότες ως αντιπερισπασμό για να διευκολύνει σκλάβους να δραπετεύουν. Ο μικρός Άντριου Κάρνεγκι, μετέπειτα μεγιστάνας της βιομηχανίας, καταβρόχθιζε τον χυλό του με δύο κουτάλια. Αυτές οι επιμέρους ιστορίες, συναρπαστικές από μόνες τους, εγείρουν επίσης γενικότερα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία, την ισότητα και την ενότητα στο πλαίσιο μιας χώρας που διακρινόταν πάντα για την πολυμορφία της.
Το πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α.: Ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός - Θανάσης Διαμαντόπουλος
Στόχος της μελέτης αυτής δεν είναι να εμβαθύνει, να προσεγγίσει ή έστω και να "ψηλαφήσει" το σύνολο των δυνάμεων και των παραγόντων που επηρεάζουν ή συνδιαμορφώνουν το σύνθετο και πολύπλοκο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο αναγνώστης δεν θα βρει επομένως πληροφορίες –ή, ενδεχομένως, θα βρει σε ελάχιστο μόνο βαθμό– για τον τρόπο λειτουργίας του Κογκρέσου και των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων μέσα σε αυτό, για τον πολιτικό ρόλο και τον παρεμβατισμό των οικονομικών "λόμπι", για τη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα του κυβερνητικού σχήματος, κ.ο.κ.
Στόχος και αντικείμενο μελέτης του πονήματος είναι μόνο το αμερικανικό κομματικό σύστημα ως τέτοιο, η πολιτική πραγματικότητα δηλαδή που δημιουργούν ως όλον και ως πλέγμα αλληλοεπιρροών οι πολιτικές δυνάμεις, και η οποία περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο προσδιορίζεται από την ολοσχερώς δικομματική της υφή. Το πρώτο κυρίως μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται σε μια ιστορική θεώρηση της διαμόρφωσης και της εξέλιξης του κομματικού αυτού συστήματος, ενώ το δεύτερο, ίσως και πιο ουσιώδες, μέρος συνιστά μια απόπειρα ερμηνείας της παραγωγής, της σταθερότητας και της διαιώνισης του δικομματισμού στις ΗΠΑ.