Ανακαλύπτουμε την ποικιλομορφία της πολωνικής χαρακτικής στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Το αφιέρωμα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Τμήμα Χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Jan Matejko της Κρακοβίας και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.

Γραμμή κηλίδα κουκίδα κόκκος Henryk Ożóg, «Neo IV», 2016, ξεστή χαλκογραφία, βελονογραφία, τονική τεχνική με σμυρίγδι, 70x100 εκ.


Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Jan Matejko της Κρακοβίας και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, παρουσιάζουν την έκθεση "Γραμμή, κηλίδα, κουκίδα, κόκκος: Η ποικιλομορφία της πολωνικής χαρακτικής". Η έκθεση αποτελεί την πολωνική συμμετοχή στο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής ανταλλαγής ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και το Τμήμα Χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κρακοβίας: Ενώ τριάντα δύο Πολωνοί χαράκτες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, στην Αθήνα, τριάντα πέντε Έλληνες χαράκτες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Κρακοβία. 

Στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα εκτεθούν έργα των καθηγητών του Τμήματος Χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κρακοβίας, όπως χαρακτικά και κάποια ζωγραφικά έργα σε χαρτί, εικονογραφήσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις, φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία καλλιτεχνών και αναλογικές φωτογραφίες.

Γραμμή κηλίδα κουκίδα κόκκος
Alicja Pismenko-Sobczyk, "Παραμύθι για ένα βουνό", 2019, σελίδα από το βιβλίο, εκτύπωση offset, 21x27,5 εκ.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στα πρωταρχικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι εικαστικοί δημιουργοί διαχρονικά για να δώσουν μορφή στο όραμά τους. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης δοκιμάζουν τις δυνατότητες αυτών των εκφραστικών μέσων και δημιουργούν συνθέσεις στο πλαίσιο των φορμαλιστικών αναζητήσεων, αλλά και σε σχέση με ποικίλα προσωπικά, κοινωνικά ή φιλοσοφικά θέματα. Συχνά εμπνέονται από τους μεταβαλλόμενους ρυθμούς και τα μυστήρια του φυσικού κόσμου. Εμπνέονται επίσης από τη λογοτεχνία, εικονογραφούν δικά τους κείμενα και ενίοτε ενσωματώνουν τυπογραφικά στοιχεία, γεφυρώνοντας έτσι τις εικαστικές με τις κειμενικές αφηγήσεις.

Γραμμή κηλίδα κουκίδα κόκκος
Urszula Palusińska, "Σολάρις", 2020, ψηφιακή εκτύπωση, 70x50 εκ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Marlena Biczak, Artur Blusiewicz, Tomáš Agat Błoński, Kacper Bożek, Marta Bożyk, Tomasz Daniec, Joanna Kaiser, Paweł Krzywdziak, Edyta Mąsior, Bogdan Miga, Dorota Ogonowska, Mateusz Otręba, Henryk Ożóg, Urszula Palusińska, Piotr Panasiewicz, Alicja Pismenko-Sobczyk, Lech Polcyn, Anna Rakoczy, Katarzyna Skrobiszewska, Wojciech Sobczyk, Edyta Stajniak, Maja Starakiewicz, Marcin Surzycki, Karol Szafran, Zofia Szczęsna, Wojciech Szybist, Krzysztof Świętek, Aleksandra Toborowicz, Krzysztof Tomalski, Joanna Tyborowska, Dariusz Vasina, Tomasz Winiarski
Επιμέλεια: Edyta Mąsior, Καθηγήτρια, Katarzyna Skrobiszewska, Επίκουρη Καθηγήτρια και Marta Bożyk, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Τμήμα Χαρακτικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών Jan Matejko, Κρακοβία)

Εγκαίνια: 13/11 (7 μ.μ.)

Info: Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου | 13/11/24-31/1/25 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 9 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, 11 π.μ. – 12.30 μ.μ.
"Η ξυλογραφία mokuhanga στην Πολωνία: σύγχρονες εκδοχές και πειραματισμοί"
Marta Bożyk, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χαρακτικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών Jan Matejko

"Ζωγράφοι του Τμήματος Χαρακτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών"
Katarzyna Skrobiszewska, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χαρακτικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών Jan Matejko

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 10 π.μ. – 2 μ.μ. 
"Όταν η βιβλιοδεσία συναντά τη χαρακτική ή αντίστροφα"
Εργαστήριο βιβλιοδεσίας: δημιουργία καλλιτεχνικού βιβλίου με την τεχνική κονσερτίνα
Εισηγήτρια: Στέλλα Γεωργίου, εικαστικός και βιβλιοδέτης
Οργάνωση Ένωση Ελλήνων Χαρακτών
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, 10 π.μ. – 2 μ.μ. 
"Όταν η βιβλιοδεσία συναντά τη χαρακτική ή αντίστροφα"
Εργαστήριο βιβλιοδεσίας: δημιουργία καλλιτεχνικού βιβλίου με την τεχνική της κοπτικής βιβλιοδεσίας
Εισηγήτρια: Στέλλα Γεωργίου, εικαστικός και βιβλιοδέτης
Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, 11 π.μ. – 12 μ.μ. 
"Διεθνής Τριενάλε Χαρακτικής Κρακοβίας: Οι χαράκτριες"
Edyta Mąsior, Καθηγήτρια, Τμήμα Χαρακτικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών Jan Matejko

Κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-7777601 (Τετάρτη και Παρασκευή, 10 π.μ. - 2 μ.μ.). Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διαλέξεις με θέμα το "Δέντρο της Δωδώνης" στο Επιγραφικό Μουσείο

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον 6ο κύκλο επιμορφωτικών διαλέξεων με ομιλητή τον Κώστα Σουέρεφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2025

Εξερευνούμε τις "Επιστημολογίες της στεναχώριας" του Απόστολου Ντελάκου

Στην ατομική του έκθεση, ο εικαστικός εξερευνά τα συναισθήματα ως κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές, παρουσιάζοντας μια έκθεση πολλαπλών μέσων ανακαλώντας προσωπικά του βιώματα.

Αυτές είναι οι νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται την άνοιξη με 2 ατομικές εκθέσεις και 2 μεγάλης κλίμακας in situ νέες αναθέσεις των Τζάνις Ράφα, Sammy Baloji, Kasper Bosmans και Emma Talbot, με θέμα τη σχέση φύσης και ανθρώπου.

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τη μνήμη της Κικής Δημουλά

Η Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, με απαγγελίες από τους Μπέτυ Αρβανίτη και Στάθη Λιβαθινό και ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάρτιο

Τα εικαστικά ραντεβού που σημειώνουμε για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Έργα "Χωρίς ήχο" στην Batagianni Gallery

Η εικαστικός Μαίρη Χρηστέα αναπτύσσει έναν ιδιότυπο γυναικείο μονόλογο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/3)

Αναδρομική για έναν άκρως πειραματικό καλλιτέχνη, οι φωτογραφικές "Συναντήσεις" της Χλόης Ακριθάκη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.