Η Sianti Gallery το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ. καλεί το φιλότεχνο κοινό στο finissage της έκθεσης "Black Humor - Η επανάσταση του πνεύματος". Με αφορμή τα έργα της έκθεσης καθώς και τα βίντεο των 14 καλλιτεχνών - με guest star τον Άγγελο Παπαδημητρίου ο οποίος εξηγεί τι είναι black humour στην τέχνη και στη ζωή - θα γίνει διάλογος μεταξύ της επιμελήτριας Ήρας Παπαποστόλου, των καλλιτεχνών και του κοινού.
Οι σύγχρονοι αυτοί εικαστικοί υποστηρίζουν ότι το Black Humor υπάρχει και το χρησιμοποιούν ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει σχετικά: "Όταν η Βίκυ Γεωργιοπούλου ζωγραφίζει τον πολιτικό της ως τζόκερ που ταϊζει δηλητήριο τα πλήθη, χρησιμοποιεί έννοιες όπως η ειρωνεία, το μακάβριο αλλά και τη ματαιότητα (βλ. τις νεκροκεφαλές στην γραβάτα της φιγούρας). Το μακάβριο μπαίνει και στο έργο του Αχιλλέα Πιστώνη " Γάιδαρο Ράβω" μιας και η ελληνική σημαία που απεικονίζει θα μπορούσε να πάρει την έννοια του πτώματος μέσα από την δεισιδαιμονία που εκφράζει ο καλλιτέχνης. Το έργο του Παναγιώτη Σιάγκρη διαθέτει ένα γλυκόπικρο χιούμορ όσο ο ζωγράφος κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο όσον αφορά στην σύγχρονη εποχή και στις λάθος αξίες της. Το έργο της Σοφίας Φωτιάδου είναι έντονος ο συμβολισμός , με τα μάτια των πολλών να κρίνουν την ενημέρωση από τα ΜΜΕ και να χλευάζουν την εξουσία. Σε αντιδιαστολή με τον τίτλο του έργου του Νίκου Σίσκου " True Love", το απεικονιζόμενο ζευγάρι του βρίσκεται σε κρυφό πόλεμο. Το χιούμορ του καλλιτέχνη είναι άκρως ειρωνικό μιας και πραγματεύεται το σκοτεινό θέμα της υποκρισίας. Ένα σκληρό σχόλιο για τον γυναικείο πληθυσμό που κάνει συλλογή από ερωτικές εμπειρίες είναι αυτό του Τάσου Μισούρα ο οποίος θέλει να μιλήσει για τις σύγχρονες αξίες και επιλογές που καταστρέφουν ίσως την γυναικεία φύση, όσο ο Σταμάτης Θεοχάρης παίζει με τις έννοιες της ζωής και του θανάτου, της προκατάληψης και της σοβαροφάνειας. Ο Γιώργος Καβούνης, με την δική του ιδιαίτερη "ροκ" αισθητική κάνει ένα σχόλιο όσον αφορά στην Κλωθώ σε σχέση με την σάτιρα, ενώ ο Μιχάλης Κουντούρης, γνωστός για το χιούμορ του, επιλέγει μια πιο σουρεαλιστική προσέγγιση του μαύρου χιούμορ. Ο Βασίλης Πέρρος χτυπάει την εικονική πραγματικότητα και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει, χρησιμοποιώντας έντονα την ειρωνεία σε δύο σύγχρονα έργα που προβληματίζουν. Το ίδιο σύγχρονο είναι και το έργο του Κώστα Λάβδα που, με το πικρό χιούμορ του, σχολιάζει την καθόλου ανώδυνη σχέση των ζευγαριών σε κατ’ οίκον περιορισμό την περίοδο της πανδημίας. Με ένα μακάβριο χιούμορ, η Βιβή Παπαδημητρίου ασκεί κριτική στον καθωσπρεπισμό των "εξημερωμένων" κοινωνιών, όσο η Λίλα Μπελιβανάκη, με την γκόθικ αισθητική της, μας τοποθετεί στην καρδιά του black humour δείχνοντας μας την ουσία της σύγχρονης υποκρισίας. Τέλος, η Λαμπρινή Μποβιάτσου, χρησιμοποιώντας την τέχνη της επανεγγραφής αριστουργημάτων του χθες και του σήμερα, στα οποία βάζει μέσα και τον εαυτό της, προσπαθεί να ελαφρύνει το βάρος που προσδίδουμε στην ιστορία της τέχνης και να υμνήσει τους ανθρώπους της που διαταράσσουν ευχάριστα την ιστορία.
Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι με το χιούμορ μπορούμε να ξορκίσουμε τον θάνατο – πάντα αναφερόμενοι σ’ αυτόν – και να χλευάσουμε την υποκρισία. Ίσως, τελικά, με τον ίδιο τρόπο να μπορέσουμε και να επαναστατήσουμε και να εναντιωθούμε σε αυτό που η woke culture θέλει να ονομάζει political correct και όχι μόνο".
Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Black Humor: Η επανάσταση του πνεύματος
Σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι χρησιμοποιούν την έννοια του χιούμορ στα έργα τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εικαστικά μέσα.