Έρχεται σύντομα από τις εκδόσεις Ποταμός το νέο βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου με τίτλο "Δωδεκάτη Φεβρουαρίου". Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από 21 αφηγηματικές σεκάνς.
Η περίληψη
Η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 είναι μια μέρα που σημαδεύτηκε από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και τη μεγάλη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών/τριών. Την ίδια μέρα που το κέντρο της Αθήνας "φλέγεται" από την εξέγερση, καίγονται και οι δίδυμοι κινηματογράφοι της Σταδίου. Το "σημείο μηδέν" στον ιστορικό χρόνο της Μεταπολίτευσης γίνεται ο χωρόχρονος δράσης 21 ιστοριών-αφηγηματικών σεκάνς. Πρωταγωνιστούν αντιήρωες των οποίων η ζωή σημαδεύτηκε από το φωτεινό σκοτάδι των κινηματογραφικών αιθουσών, από τις εναλλαγές φωτός και σκιάς, σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και πάντα φλέγεται. Η συλλογή διηγημάτων "Δωδεκάτη Φεβρουαρίου” κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, επιχειρώντας να φωτίσει τις συνέχειες και ασυνέχειες μεταξύ ατομικού και συλλογικού ιστορικού χρόνου, όταν το τραύμα της οικονομικής κρίσης συμφύρεται με τη στάχτη από τα αποκαΐδια του πολιτισμού.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος υπηρετεί ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έχει συγγράψει δύο συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημά του με τίτλο Τζίντιλι (εκδ. Το Ροδακιό, 2020) απέσπασε εξ ημισείας το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021.
Συμμετείχε ως ένας από τους ανθολόγους στη συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Πατατζή Ο Ανέστος γυρεύει την ευτυχία (εκδ. Εστία, 2023), ενώ μελέτες του περιλαμβάνονται στον αφιερωματικό τόμο Χριστόφορος Μηλιώνης. Νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην πεζογραφία του (εκδ. Αιγόκερως, 2023). Το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει η μελέτη του με τίτλο Η επιούσια μνήμη. Συμβολή στη μελέτη της πεζογραφίας του Χριστόφορου Μηλιώνη. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Δημιουργική Γραφή" (ΠΔΜ-ΑΠΘ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μεταπολεμική πεζογραφία, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια. Κριτικά σημειώματα και άρθρα του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.