Δύο ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή που δεν πρέπει να χάσεις

Αφιέρωμα στον Henri Cartier-Bresson και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ίδρυμα Γουλανδρή Bresson

Δυο διαφορετικές, ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις για το κοινό έχουν προγραμματιστεί στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau θα κάνει δυο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση "Henri Cartier-Bresson", λίγες ημέρες πριν το κλείσιμό της, ενώ την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η θεματική ξενάγηση "Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

"Henri Cartier-Bresson": Ξεναγήσεις στην έκθεση από την Υπεύθυνη Συλλογής Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου | 15.00-15.45 & 17.00-17.45

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στον εμβληματικό φωτογράφο Henri Cartier-Bresson, η Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau θα πραγματοποιήσει δυο ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις για το κοινό στις 15.00 και στις 17.00.

Το αφιέρωμα στον Cartier-Bresson που πραγματοποιείται με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου αποτελείται από δυο ξεχωριστές θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο μοναδικό του λεύκωμα "Η αποφασιστική στιγμή" (Images à la sauvette) που εκδόθηκε το 1952 και έχει χαρακτηριστεί από τον Robert Capa ως "Βίβλος για φωτογράφους". Παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο "Ελλάδα", συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961. Οι φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδημοσίευτες, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Κρατήσεις θέσεων εδώ

"Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή"

Θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου | 18.00-19.00 & 19.00-20.00

Ίδρυμα Γουλανδρή

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο "Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή" στις 18.00 και στις 19.00.

Γιατί η Μικρή χορεύτρια του Degas χαρακτηρίστηκε "τερατούργημα" όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1881; Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναικείες μορφές του Picasso τόσο ενδιαφέρουσες και ζωντανές μέχρι και σήμερα; Ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους παρουσιάζεται η γυναικεία μορφή σε έργα καλλιτεχνών όπως Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Georges Braque, Auguste Rodin, Hans Arp και Alberto Giacometti και γνωρίστε το έργο γυναικών δημιουργών που εκπροσωπούνται στη Συλλογή του Ιδρύματος όπως Camille Claudel, Barbara Hepworth, Niki de Saint Phalle, Jeanne-Claude, Germaine Richier, Claude Lalanne, Σοφία Βάρη κ.ά.

Κρατήσεις θέσεων εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Henri Cartier-Bresson. Η αποφασιστική στιγμή

  • Φωτογραφία

Το μνημειώδες λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» του Cartier-BrESSON εκδόθηκε το 1952 από τον Tériade και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, μαζί με πολλά αρχειακά τεκμήρια, και μεταφέρουν τον επισκέπτη στις κρίσιμες δεκαετίες της ζωής του Cartier-Bresson 1932-1952. Μέσα από τις περιπλανήσεις του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που βασανιζόταν ανάμεσα σε μια προσωπική ερμηνεία του εσωτερικού κόσμου του και σε μια πιο παρατηρητική προσέγγιση του εξωτερικού κόσμου.

Henri Cartier-Bresson. Ελλάδα

  • Φωτογραφία

Για πρώτη φορά, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961 συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Ελλάδα». Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο του ταξίδι, το 1937, ο φωτογράφος επισκέφθηκε περιοχές όπως η Αθήνα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ύδρα και οι Σπέτσες. Στο δεύτερο ταξίδι του το 1953 παρέμεινε στη χώρα για τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους αποθανατίζοντας παράλληλα στιγμιότυπα από την ζωή στην Αθήνα, και περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Στο τρίτο του ταξίδι το 1961, ως απεσταλμένος των περιοδικών Vogue και Holiday, το πρόγραμμά του ήταν οργανωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το ιστορικό μυθιστόρημα "Σοφία" παρουσιάζεται στον χώρο του "Eteron"

Οι εκδόσεις Άπαρσις και ο Αντώνης Δουκέλλης προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/11/2024

Ανοιχτό καλλιτεχνικό κάλεσμα για συγκέντρωση χρημάτων για την Παλαιστίνη

Η φεμινιστική ομάδα FAC καλεί σε συμμετοχές για μια βραδιά art fundraising που διοργανώνεται σε στήριξη της συλλογικότητας Queers for Palestine και της καμπάνιας Dismantle Damon.

Το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στολίζεται με κοσμήματα των ελληνιστικών χρόνων

Η έκθεση "Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους" εγκαινιάζεται σήμερα, 12/11.

Καταδύσεις στο ασυνείδητο και νέες ξεναγήσεις στην έκθεση "το συλλογικό γουργουρητό"

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης παρουσιάζεται στο Κτίριο Νόμπελ.

"Από το 1974 στο αύριο": Συζητώντας για το μέλλον του ελληνικού κράτους

Ένας ζωντανός, δημόσιος διάλογος στην ΕΠΜΑΣ με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

"Μόνο ένα θαύμα" θα σώσει τον πλανήτη στο νέο βιβλίο του Γιώργου Πολυμενάκου

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις εκδόσεις Γραφή διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που πεθαίνει μετά την κλιματική καταστροφή.

Τα "Παραδείσια πουλιά" του Γιάννη Πάσχου μόλις ξεκίνησαν να πετούν

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο μυθιστόημα του συγγραφέα της αυτοβιογραφικής νουβέλας"Το χρονικό ενός δυσλεκτικού", η οποία έχει μεταφεθεί και στο θέατρο.