Πέντε νέα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Διαβάστε εντός τις περιλήψεις των πέντε νέων τίτλων (τρεις πεζογραφίας και δύο ποίησης) που μόλις κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο.

Βιβλία

Διαβάστε παρακάτω τις περιλήψεις των πέντε νέων βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν. Πρόκειται για δύο μυθιστορήματα, έναν συλλογικό τόμο διηγημάτων και δύο ποιητικές συλλογές.

Πεζογραφία

Ένας φιλήσυχος άνδρας - Μια ιστορία από το '22 - Γιάννης Λαγουδάκης

Μικρασία, Σεπτέμβρης 1922. Το μέτωπο έχει καταρρεύσει. Ο τελευταίος Έλληνας στρατιώτης έχει φύγει από το λιμάνι του Τσεσμέ. Τα ελληνικά χωριά στη χερσόνησο της Ερυθραίας αποφασίζουν να παραδοθούν. Την ημέρα που ο στρατός του Κεμάλ μπαίνει στο χωριό του Ρεΐζντερε, μια μερίδα κατοίκων, αψηφώντας τις εντολές του διοικητή, κλείνεται σε ένα αρχοντικό. Εκεί θα κριθεί η τύχη τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο δάσκαλος του χωριού. Έχει χάσει τη μισή του οικογένεια. Φέροντας το βάρος των συνεπειών προηγούμενων αποφάσεων, ανατρέχει στα φωτεινά χρόνια της ζωής του και βρίσκει τη δύναμη για μια τελευταία ηρωική πράξη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Λαγουδάκης γεννήθηκε το 1975 στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, με υποτροφία από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, συνέχισε τις σπουδές του στο University College Cork στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και τις Τεχνικές Πειθούς. Μερικά χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό του στο Birkbeck College του Λονδίνου, με αντικείμενο την Οργανωσιακή Ψυχολογία.

Από το 2014 διατηρεί δύο blog: το Τalent.Your.Development με θέματα επαγγελματικά και το Storytelling, που φιλοξενεί σύντομες ιστορίες μυθοπλασίας. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στo ηλεκτρονικό περιοδικό Μονόκλ. Ο Ένας φιλήσυχος άνδρας είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ενδέκατη εντολή - Συλλογικό

"Τα διηγήματα αυτού του ομαδικού τόμου είναι τα καλύτερα από μια επίμοχθη προσπάθεια έξι μηνών. Υπήρξαν πολλά σβησίματα, διορθώσεις, γραψίματα και νέα γραψίματα. Δεν γίνεται αλλιώς. Η δημιουργία εμπεριέχει τον μόχθο, αλλά και τη ζέση για ένα καλύτερο αποτέλεσμα κάθε φορά. Οι θεματικές και το ύφος των διηγημάτων ποικίλει. Λογικό και επόμενο, καθώς έχουμε να κάνουμε με δεκαεπτά συγγραφείς. Ο καθένας, όμως, προσφέρει τον δικό του λογοτεχνικό "οβολό" σ’ αυτήν την προσπάθεια. Δεν γίνεται να μην τους ευχαριστήσω. Όλα αυτά χρόνια οι μαθητές μου με έχουν κάνει καλύτερο δάσκαλο, καλύτερο συγγραφέα και, ναι, καλύτερο άνθρωπο. Σίγουρα πιο ανοιχτό από όσο ήμουν.

Διονύσης Μαρίνος

Οι συμμετέχοντες συγγραφείς

Σανχαρίμπ (Ζάχος) Σόρο
Άννα Ζήτα
Μάνος Κορνηλάκης - Ορφανουδάκης
Σίσσυ Αγγελάκου
Ντέπη Ζούνη
Ελένη Βασιλάκη
Μαρίζ Μαρκοπούλου
Γκέλυ Τουλή
Ελένη Ιωαννίδου
Μαρία Καντωνίδου
Μαρία Καλαφάτη
Μαρία Παναγοπούλου
Ελπίδα Φουλίδου
Ελένη Συκιώτου
Γιώτα Μήκου
Ερμοφίλη Αρμάου
Έρα Μουλάκη

Ιουλιανός ο Παραβάτης - Αντίθετα στο ρεύμα - Βαλεντίνη Βεργανελάκη

Ο 4ος αιώνας μ.Χ. είναι πολύ ταραγμένος λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον χριστιανισμό και στην παλιά θρησκεία, την ειδωλολατρία. Ο Ιουλιανός αντιπροσωπεύει αυτή την πάλη. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Έξυπνος, υπερευαίσθητος λόγω της πολύ δύσκολης ζωής που είχε ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, ψάχνει απαντήσεις αναφορικά με τις ανησυχίες του στην αισθητική του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο θεωρεί τον μόνο ικανό να ξαναφέρει τη δόξα του παλιού ρωμαϊκού κράτους.

Ανατράφηκε ως χριστιανός, όμως τον γοήτευσε η μετακλασική φιλοσοφία με τάσεις μυστικιστικές που του πρόσφεραν φυγή από τη μισητή πραγματικότητα. Στη ζωή του φέρθηκε ως άνθρωπος ποτισμένος από τον ελληνικό πολιτισμό και, χωρίς να το συνειδητοποιεί, από τις αληθινές χριστιανικές αρχές.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βαλεντίνη Βεργανελάκη αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Βυζαντινή Ιστορία (πανεπιστήμιοτου Montreal Canada) και στη Βιβλιοθηκονομία (πανεπιστήμιο McGill Montreal Canada). Προτού μετακομίσει στο Μόντρεαλ δίδαξε στην Αθήνα επί σειρά ετών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στον Καναδά εργάστηκε ως υπεύθυνη του γαλλικού τμήματος σε δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Το μυθιστόρημα Ιουλιανός ο παραβάτης - Αντίθετα στο ρεύμα είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ποίηση

Συνέβη. - Ιωάννα Καραμαλή

Το Συνέβη. είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της Ιωάννας Καραμαλή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Το Συνέβη. είναι δομημένο πάνω στην αποδοχή της ήττας χωρίς ωστόσο να είναι ηττοπαθές. Είναι μια ποιητική σύνθεση που προσεγγίζει την εμπειρία των κακοποιητικών σχέσεων, της ψυχολογικής βίας, των συναισθημάτων της ματαίωσης, της απώλειας του εαυτού και του συναισθήματος της απελπισίας που μοιράζονται τα θύματα χειραγώγησης και ψυχολογικής βίας. Στη νέα ποιητική σύνθεση της Ιωάννας Καραμαλή, η ποιητική φωνή καλείται σε μια πορεία συνειδητοποίησης, αποδοχής και ανάληψης θέσης και ευθύνης απέναντι στο κακοποιητικό στοιχείο.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Βεβήλωση

Θα σέρνω τα γρανάζια με τα μάτια
μέχρι τα χέρια να ζηλέψουν
κι ανεπαίσθητος να επιστρέψει ο χτύπος

θα διαγράφω με τα δάχτυλα πορείες
μέχρι τα πόδια να πιστέψουν
και τα βήματα το χώμα να πατήσουν

θα επιστρέφω πάντα στο δωμάτιο
μέχρι η ενοχή να στεγνώσει απ’ τους τοίχους
και η λύτρωση να μπει απ’ το παντζούρι

θα γυρίσουν οι δείκτες, θα περάσει η εποχή
κι αόρατες θα μείνουν οι μνήμες
να θυμίζουν μια βεβήλωση δειλή.

Λίγα λόγια για την ποιήτρια

Η Ιωάννα Καραμαλή γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιταλική γλώσσα και φιλολογία, καθώς και Ισπανική γλώσσα και φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Είναι μεταφράστρια, με γλώσσες εργασίας τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά. Ποιήματά της έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους, έχουν μελοποιηθεί και έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν οι μεταφράσεις της Κινούμενος ορίζοντας (μυθιστόρημα), Ρήγμα (μυθιστόρημα), Αμόκ (νουβέλα), Βιλγέβο (μυθιστόρημα) και Μετέωρες χώρες (ποιήματα). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Χαρακιές σε άσπρους τοίχους (εκδόσεις Βακχικόν 2022) και Να γεννηθώ χρώματα (εκδόσεις Μετρονόμος 2023). Το Συνέβη. είναι η τρίτη της ποιητική συλλογή.

Ψυχή σιωπής - Δημήτρης Ευθυμίου

Απόσπασμα από το βιβλίο

Στους δρόμους της πόλης τριγυρνάς
πάνω σε βήματα άλλων πατάς,
βήματα αρχαία, παλιά αλλά και νέα
κρυφά στις τσέπες βάζεις μερικά.

Τη γομολάστιχα στο χέρι πήρες,
τα δικά σου βήματα να σβήσεις,
κλέφτης βημάτων έγινες,
σαν άλλος ψάχνεις να βαδίζεις,
μα η ζωή δυο βήματα όλα κι όλα
και η γομολάστιχα δεν σβήνει το μελάνι.

Λίγα λόγια για τον ποιητή

Ο Δημήτρης Ευθυμίου γεννήθηκε το 1957 στην Ποταμιά Θάσου, όπου και έζησε μέχρι τα έντεκά του χρόνια. Αργότερα, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στην Τελωνειακή Υπηρεσία, αλλά και ως φοροτεχνικός. Ζει στην Πετρούπολη. Η Ψυχή Σιωπής είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλίο "Πατρίδα από βαμβάκι" παρουσιάζεται στον Ευριπίδη στη Στοά

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/10/2024

Εικαστικό αφιέρωμα για τον κοντινότερο φίλο του Βαν Γκογκ που πρωταγωνιστεί σε έξι έργα του

Μία από τις γνωστότερες μορφές στους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου γίνεται επίκεντρο μίας νέας έκθεσης.

Ένας αιώνας "Μαγικό βουνό": Συζήτηση για το βιβλίο του νομπελίστα Τόμας Μαν

Το Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει θα φιλοξενήσει τη συζήτηση που θα αφιερωθεί στο σημαντικό μυθιστόρημα του Γερμανού συγγραφέα.

Ένας σπάνιος πίνακας του Ludovico Mazzolino θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας αναλαμβάνει ένα πρότζεκτ-πρόκληση.

Η εβδομάδα 14-21/10 στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει

Μάθετε περισσότερα για τις τέσσερις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενήσει ο χώρος.

Οι σημαντικότερες εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη τώρα και ψηφιακά

Όλες οι εκδόσεις αφορούν τις κύριες θεματικές ενότητες του μουσείου και καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία του.