Παιδικό τραύμα, σεξουαλικότητα, εθισμός και χιούμορ στο αναδρομικό αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Κακανιά

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα νέο εκθεσιακό πρότζεκτ σε συνεργασία με τη γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή.

Κωνσταντίνος Κακανιάς Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας

H γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του συνεργάτη και φίλου της, Κωνσταντίνου Κακανιά, σε επιμέλεια του ίδιου και της ιδιοκτήτριας της γκαλερί, Ρεβέκκας Καμχή. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚΑ-APOSTOLOU COLAKI.

Ο τίτλος "Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας" [Divine Persοnality Disorder] αναφέρεται στο πολύπλευρο έργο του Κωνσταντίνου Κακανιά που ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Καλιφόρνιας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες, και ηχογραφήσεις από το 1996 έως σήμερα. Οι θεματικές των έργων εκτείνονται από βαθιά ψυχολογικά παιδικά τραύματα, στη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την απελπισία και το χιούμορ μέσω δραματικών ή διασκεδαστικών απεικονίσεων.

Τα πολύπλευρα θέματά του κινούνται ανάμεσα σε ταραγμένες φανταστικές αφηγήσεις και λαμπερές καρικατούρες. Μέσα από τον φακό της μούσας και alter ego του, της κυρίας Τεπενδρή, ο Κακανιάς εξερευνά την ελληνική ταυτότητα, τον κοσμοπολιτισμό και την ψευδαίσθηση ενός ελιτίστικου τρόπου ζωής, συχνά συνυφασμένου με τη σύγχρονη κουλτούρα. Σε κάποια έργα ο καλλιτέχνης μεταμφιέζεται για να ενσαρκώσει ηρωικούς ή λιγότερο ηρωικούς χαρακτήρες μέσα από μια ματιά σύγχρονη και χιουμοριστική, αφήνοντας υπαινιγμούς γύρω από την ελληνική επανάσταση, τον ηρωισμό ή και τον εθνικισμό.

Κωνσταντίνος Κακανιάς Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας
Κωνσταντίνος Κακανιάς, "Αφήγημα χωρίς τίτλο ΙΙΙ" (παρέλαση), 1996 (λεπτομέρεια). Μελάνι σε χαρτί, 34,3 x 1446 εκ.

Ένας ειδικά σχεδιασμένος διάδρομος στη γκαλερί θα μεταφέρει τον επισκέπτη στη βαθιά πλευρά του σύμπαντος του καλλιτέχνη με έργα εμπνευσμένα από την κλασική ζωγραφική, διαποτισμένα από μια προσωπική μυθολογία. Ο "λαβύρινθος" θα περιλαμβάνει πίνακες από την έκθεση "Δανιήλ" (2009), που δημιουργήθηκαν όταν ο καλλιτέχνης έζησε στο Άγιο Όρος. Τα όνειρα και οι εφιάλτες συγκατοικούν στα έργα αυτά και οι εικόνες που αναπαρίστανται με σκηνές που διαδραματίζονται σε βαθιά σκοτεινά δάση, στο βυθό της θάλασσας ή σε έναστρες νύχτες, μας μεταφέρουν σε ένα μυστικιστικό σύμπαν και εν τέλει σε βαθιά συνείδηση. Η έκθεση συνεχίζει με σαρκασμό μέσω παλιών και νέων περιπετειών της απαράμιλλης κυρίας Τεπενδρή, από την έκθεση "Αθήνα 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες", την έκθεση "Είναι δικά μου σκύλα. Μην τ’ αγγίζεις!" (2018), και σε άλλες εμμονές της, όπως τα ημερολόγια καραντίνας, την μόδα, τις πλαστικές επεμβάσεις κ.ά.

Κωνσταντίνος Κακανιάς Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας

Από το 2019, ο Κακανιάς έχει δημιουργήσει εικονογραφήσεις για την "Τελευταία σελίδα" της ελληνικής Vogue, όπου παρουσιάζει μια ντυμένη με υψηλή ραπτική Τεπενδρή σε καταστάσεις που πραγματεύονται εκ νέου τον ελληνικό πολιτισμό. Εικονογραφήσεις που δημιουργήθηκαν για τα περιοδικά New York Times και Town and Country σκιαγραφούν μια ακόμα πλευρά του ταλέντου του.

Κωνσταντίνος Κακανιάς Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας
Κωνσταντίνος Κακανιάς, "Μελέτη για Αποτυχία" (Αδάμ)#6, 2008. Μελάνι σε χαρτί, 60x75 εκ.

Ηχογραφήσεις θα συμπληρώνουν την έκθεση δείχνοντας την ποικιλομορφία του έργου του. Στις ηχογραφήσεις αυτές (βινύλιο 33 στροφών σε 40 αντίγραφα, 2002) πρωταγωνιστεί σε δύο δραματικές ιστορίες όπου κυριαρχεί η απελπισία και η νοσταλγία. Η μία διαδραματίζεται στο τηλέφωνο με την υπόκρουση του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και η δεύτερη στον αυτοκινητόδρομο 101 της Καλιφόρνιας.

Συνολικά το έργο του Κακανιά διαπραγματεύεται την κάθαρση ως απάντηση στη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση. Ο ίδιος δηλώνει: "Είτε μέσω της κωμωδίας είτε μέσω της σάτιρας, και με απόλυτη ελευθερία, το έργο μου είναι μια συνεχής αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ του εξαιρετικά επιφανειακού κόσμου και του πιο εσωτερικού μου εαυτού, προκειμένου να αποκαλύψω το πάθος και τις εμμονές μου".

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία σπουδάζοντας μόδα στο Studio Berçot στο Παρίσι στη Γαλλία, από το 1981 έως το 1984, και στη συνέχεια αιγυπτιακή τέχνη στο Λούξορ στην Αίγυπτο, το 1985. Οι πρωτότυπες εικονογραφήσεις του έχουν κοσμήσει τις σελίδες διάσημων εντύπων όπως το Interview, οι Los Angeles Times και η Vogue Italia. Η δημιουργική του συνεισφορά επεκτείνεται και στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας, όπου έχει συνεργαστεί με οίκους όπως οι Yves Saint Laurent, Gucci, Cartier και Tiffany & Co, Christian Lacroix και εκτεταμένη συνεργασία με τον Christian Louboutin, για το σχεδιασμό αξεσουάρ για τη συλλογή "Greekaba” μέχρι τη ζωγραφική τοιχογραφιών για τις ελληνικές σουίτες του ξενοδοχείου Vermelho στην Πορτογαλία.

Ο Κακανιάς κέρδισε διεθνή αναγνώριση το 1996, όταν κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό για την εικονογράφηση "She only Wears Couture” στους New York Times. Την ίδια χρονιά η γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή εξέθεσε για πρώτη φορά το έργο του στην Αθήνα και τη Βασιλεία. Έργα του έχουν εκτεθεί σε χώρους κύρους όπως το Μουσείο Τέχνης του UC Berkeley στις ΗΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα (μόνιμες συλλογές). Πρόσφατα, ο μαγικός του κόσμος μεταφέρθηκε και σε έπιπλα τέχνης Artist 's furniture, που εκτίθενται στο PAD στο Παρίσι (Απρίλιος 2024, Tsoukala Stafanidou Gallery), δημιούργησε μια τοιχογραφία για το εστιατόριο Amber Cellar κατά παραγγελία του ξενοδοχείου Μήτσης στον Πειραιά και τις τοιχογραφίες στο Fanny's, το εστιατόριο του Academy Museum of Motion Pictures στο Λος Άντζελες.

Εγκαίνια: 23/10

Info: Ρεβέκκα Καμχή | 23/10-21/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12-6 μ.μ., Σαβ. 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ρεβέκκα Καμχή

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Albertina τιμά έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Marc Chagall που περιλαμβάνει 90 συνολικά έργα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/10/2024

Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη στολίζει τη βιτρίνα του Συλλόγου Εκπαίδευσης Νεανίδων

Τα έργα της καλλιτέχνιδας γεφυρώθουν το ιστορικό των δράσεων του Σ.Ε.Ν. με το δημιουργικό παρόν.

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.

Ρομαντισμός, φιλοσοφία και επαγγελματική ανάπτυξη στις νέες εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μέλοντι Γκάλαρντ αναζητά τη θέση της στον κόσμο της μουσικής, η Άιρις ανακαλύπτει τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, ενώ κλασικά έργα όπως το του Dale Carnegie συνεχίζουν να φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

"The Head": Ο Πάνος Σκλαβενίτης διερευνά το καρναβαλικό και το γκροτέσκο

Η νέα έκδοση παρουσιάζει σχέδια και σκίτσα σε χαρτί που ο καλλιτέχνης δημιούργησε την τελευταία διετία.