Σαν σήμερα (24/10) πριν από 61 χρόνια, ο Γιώργος Σεφέρης κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια διάκριση που σημάδεψε την ελληνική πνευματική ζωή και ανέδειξε τη σύγχρονη ελληνική ποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιώργος Σεφέρης

Στις 24 Οκτωβρίου 1963, ο Γιώργος Σεφέρης έγινε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια διάκριση που ανύψωσε την Ελλάδα στον διεθνή πνευματικό χάρτη. Ο ποιητής της "Γενιάς του '30", με το έργο του που αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο, τιμήθηκε "για το υπέροχο λυρικό ύφος του, εμπνευσμένο από το βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες", όπως ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Σεφέρης, ήδη καταξιωμένος διεθνώς, είχε προταθεί για το βραβείο Νόμπελ το 1961 από τον σημαντικό Άγγλο ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ, με μια δεύτερη πρόταση να ακολουθεί το 1962. Η αναγνώρισή του από τον Έλιοτ αλλά και από άλλους διεθνείς λογοτεχνικούς κύκλους είχε ήδη ανοίξει τον δρόμο για τη βράβευση, η οποία επισφραγίστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 1963.

Η υποδοχή στην Ελλάδα και το διεθνές κύρος

Παρά τη διεθνή αναγνώριση και τον θαυμασμό που εξέφρασε ο ξένος Τύπος για την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, η υποδοχή στην Ελλάδα ήταν σχετικά χλιαρή. Το πολιτικό κλίμα της χώρας, βεβαρημένο από την πρόσφατη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποσπούσε την προσοχή του κοινού. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαν προκηρυχθεί εκλογές, ενώ ο Σεφέρης, παρά το μεγαλειώδες επίτευγμά του, δεν έτυχε της θερμής υποδοχής που θα περίμενε κανείς. Ο Τύπος, αν και αρχικά κάλυψε εκτενώς το γεγονός, σύντομα υποβάθμισε την είδηση από πρωτοσέλιδο σε μικρά μονόστηλα στις εφημερίδες.

Γιώργος Σεφέρης Εξήντα χρόνια από το βραβείο Νόμπελ
Φωτ. Κώστα Μεγαλοκονόμου © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά αρχεία

Η ιστορική ομιλία του στη Στοκχόλμη

Η απονομή του βραβείου έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1963, παρουσία του βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύου ΣΤ' Αδόλφου. Στην τελετή, ο Σεφέρης εκφώνησε μια ομιλία που αποτέλεσε ύμνο για τον ελληνικό πολιτισμό και τη διαχρονική δύναμη της ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε στην αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης και στον ρόλο της ποίησης στον σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας τη σημασία της ως μέσο κατανόησης και επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η διαδρομή προς το Νόμπελ και η κληρονομιά του Σεφέρη

Το ενδιαφέρον για τον Γιώργο Σεφέρη και το έργο του στους διεθνείς λογοτεχνικούς κύκλους είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν από τη βράβευσή του. Από το 1955, το όνομά του άρχισε να συζητείται ως πιθανός υποψήφιος για το Νόμπελ, με την επίσημη πρόταση του Τ.Σ. Έλιοτ το 1961 να επισφραγίζει το διεθνές του κύρος. Ο Σεφέρης υπήρξε ποιητής με διεθνή αναγνώριση, και το Νόμπελ ήρθε ως φυσική συνέπεια της καταξίωσής του.

Ο Γιώργος Σεφέρης, με έργα όπως η "Στροφή", το "Μυθιστόρημα", και το "Ημερολόγιο Καταστρώματος", κατάφερε να συνδυάσει το λυρισμό και τον στοχασμό με τον ελληνικό πολιτισμό, προσφέροντας μια παγκόσμια διάσταση στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η βράβευσή του παραμένει, μέχρι σήμερα, ένα κορυφαίο γεγονός για την πνευματική ιστορία της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέα βιβλία μεταφρασμένης λογοτεχνίας έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Ένα μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν κι ένα βιβλίο για τους παράλληλους βίους του Ντίκενς και... του Prince κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/10/2024

Τα έργα του Αλέκου Φασιανού ταξιδεύουν στην Τουρκία για πρώτη φορά

Η έκθεση "Αλέκος Φασιανός: Πλεύση προς το Βυζάντιο" είναι μία κίνηση εξωστρέφειας του Μουσείου Αλέκος Φασιανός.

"Καλυψώ": Μαθαίνουμε για το νέο βιβλίο της Δήμητρας Κολλιάκου στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει και οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν τους αναγνώστες στην παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο εμπνέεται από την Οδύσσεια.

"Μηχανισμούς [δια]προσωπικών συνδέσεων" κατασκευάζει η Βάλλυ Νομίδου

Η έκθεση γλυπτών της καλλιτέχνιδας παρουσιάζεται σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου.

"Grand Tour": Επιστημονικά ερωτήματα για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού

Η επόμενη διάλεξη του μουσείου αφορά το έργο των John Craxton και Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

"Μαρξ και Διπλωματία": Κυκλοφόρησε μόλις το νέο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά

Από τις εκδόσεις Κάκτος θα βρείτε το βιβλίο που διερευνά για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία το έργο του μεγάλου φιλοσόφου στον τομέα της διπλωματίας.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα και τον Νοέμβριο

Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει για άλλον έναν μήνα ξεναγήσεις χωρίς αντίτιμο σε ιστορικά σημεία της πόλης.