"The Head": Ο Πάνος Σκλαβενίτης διερευνά το καρναβαλικό και το γκροτέσκο

Η νέα έκδοση παρουσιάζει σχέδια και σκίτσα σε χαρτί που ο καλλιτέχνης δημιούργησε την τελευταία διετία.

The Head Πάνος Σκλαβενίτης

Το βιβλίο "The Head", σε επιμέλεια Χρήστου Λιάλιου και σχεδιασμό του Studio Lialios Vazoura, παρουσιάζει μια σειρά από σχέδια και σκίτσα σε χαρτί, δημιουργημένα από τον Πάνο Σκλαβενίτη κατά την περίοδο 2022-2024. Αρχικά, αυτά τα σχέδια λειτουργούσαν ως ιδέες για κοστούμια και σκηνικά του ομώνυμου έργου που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε αυτόνομες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα και τη μορφολογία του τερατώδους.

Μέσα από τη σειρά #thehead, ο Σκλαβενίτης διερευνά την έννοια του "καρναβαλικού" και του γκροτέσκου σώματος, εστιάζοντας στην υπερβολή και τη μεταμόρφωση ως βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης εμπειρίας. Το καρναβάλι, ως τελετουργική μορφή, ενισχύει τη σωματική υπερβολή και τη μεταμφίεση, προσφέροντας έναν τρόπο να αναδομήσουμε την αντίληψη μας για το σώμα και την ταυτότητα. Το χιούμορ και η ανατροπή που ενυπάρχουν στην παράδοση του καρναβαλιού δεν είναι μόνο μέσα ψυχαγωγίας αλλά λειτουργούν και ως εργαλεία πολιτισμικής κριτικής και αμφισβήτησης. Τo έργo του καλλιτέχνη προσφέρει μια φρέσκια ερμηνεία του λατινικού monstrum, το οποίο αρχικά σήμαινε θεϊκός αγγελιοφόρος καταστροφής, ενώ αργότερα, στα αρχαία γαλλικά, η λέξη εξελίχθηκε σε περιγραφή υβριδικών πλασμάτων όπως ο κένταυρος, ο γρύπας και ο σάτυρος.

The Head Πάνος Σκλαβενίτης

Αυτό το μεταβατικό πεδίο, ανάμεσα στο ανθρώπινο και το "πέρα από το ανθρώπινο", είναι κεντρικό στη δουλειά του Σκλαβενίτη. Μέσα από μια σειρά πολυεπίπεδων σχεδίων, ο καλλιτέχνης ερευνά τα όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το γκροτέσκο, αντλώντας έμπνευση από μυθολογικά μοτίβα και λαϊκές παραδόσεις. Η προσέγγισή του δεν είναι απλώς αισθητική αλλά αναστοχαστική: μας καλεί να σκεφτούμε πάνω στις έννοιες του τερατώδους και της αλλαγής, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης, όπου οι σχέσεις μας με τη φύση και την ταυτότητά αναπλαισιώνονται.

The Head Πάνος Σκλαβενίτης

Τα έργα του Σκλαβενίτη, μέσω της πολυπλοκότητας και του βάθους τους, μας καλούν να στοχαστούμε για το πώς το τερατώδες και το υβριδικό μπορούν να μεταμορφώσουν την αντίληψή μας για τον κόσμο, τη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και ένα δυνητικό μέλλον.— Ελένη Ρήγα, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Πολιτιστική Παραγωγός

Διαβάστε περισσότερα για την έκδοση στην ιστοσελίδα του big black mountain.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
11/10/2024

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.

Ρομαντισμός, φιλοσοφία και επαγγελματική ανάπτυξη στις νέες εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μέλοντι Γκάλαρντ αναζητά τη θέση της στον κόσμο της μουσικής, η Άιρις ανακαλύπτει τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, ενώ κλασικά έργα όπως το του Dale Carnegie συνεχίζουν να φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

"Το χρώμα της φωνής": Η προσωπική εναρμόνιση συναντά την τέχνη στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Το μουσείο διοργανώνει ένα σεμινάριο με την ερμηνεύτρια και δασκάλα φωνητικής Μαρία Παπαγεωργίου.

"Στρώvουμε το τραπέζι του Τρύγου" στο Tales in Tiles

Το experience store στο Κουκάκι παρουσιάζει μια έκθεση με έξι κεραμίστες που καλεί τον κοινό σε μια συνάντηση γύρω από ένα τραπέζι με κρασί, τυρί, "χώμα και νερό".

"Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών": Αφιέρωμα στους οραματιστές ζωγράφους

Με αφορμή τη γενική θεματική "Ιμπρεσιονισμός και διπλωματία", το φεστιβάλ παρουσιάζει μια must-see ομαδική έκθεση.