"Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών": Αφιέρωμα στους οραματιστές ζωγράφους

Με αφορμή τη γενική θεματική «Ιμπρεσιονισμός και διπλωματία», το φεστιβάλ παρουσιάζει μια must-see ομαδική έκθεση.

Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2024

Το φεστιβάλ "Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2024" παρουσιάζει από 12 Οκτωβρίου την ομαδική έκθεση "Οι οραματιστές".

Οι οραματιστές είναι εκείνοι που δεν δέχονται να έχουν σύνορα είναι αυτοί που παρεμβαίνουν με το έργο τους και διαμορφώνουν την ιστορία. Οι Ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι έφεραν μια επανάσταση στην τέχνη, όχι μόνο με τον τρόπο ζωγραφικής τους, αλλά και με το τεχνικό τους υπόβαθρο. Αρνήθηκαν κάθε περιορισμό ως προς το θέμα, την ευκρίνεια των γραμμών και των χρωμάτων κι αποτύπωσαν με φως την κίνηση ακόμα και με μικρές κυματιστές πινελιές. Πρόκειται για την ονειρικότητα μιας περασμένης, αλλά πάντα διαχρονικής εποχής που συνδυάζει τον ρομαντισμό, τον λυρισμό με την αντισυμβατικότητα. Μολονότι ιδιαίτεροι χαρακτήρες, οι ιμπρεσιονιστές καλλιτέχνες ήταν ιδιαίτερα κοινωνικοί και πολύ συχνά συμμετείχαν σε πολιτικούς κύκλους συνεισφέροντας τις απόψεις τους.

Πώς θα ήταν άραγε η διακρατική διπλωματία αν συμπεριελάμβανε στους κόλπους της τον θεσμικό διάλογο εκπροσώπων καλλιτεχνικών κινημάτων; Θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί ένας πόλεμος αν στην θέση των πολιτικών αντιμαχόμενων λαών βρίσκονταν οραματιστές δημιουργοί, όπως ήταν οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι και μουσουργοί των αρχών του 20 αιώνα;

Η έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας αρχείου που διοργανώνεται στα πλαίσια του "Μικρού Παρισιού των Αθηνών 2024” με τον τίτλο "Οραματιστές” συμπεριλαμβάνει αρχειακές φωτογραφίες καλλιτεχνών (ζωγράφων, μουσουργών κ.α.) και πολιτικών της Belle Epoque και του μεσοπολέμου, έργα σπουδαίων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων που αντιπαραβάλλονται με έργα των εικαστικών μας καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετέχουν μέσω ανοικτού καλέσματος του φεστιβάλ, καθώς και τον "δημόσιο διάλογο” σχετικά με "τον ιμπρεσιονισμό και την διπλωματία”.

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη, Μάριος Στρόφαλης

Εγκαίνια: 12/10 (7 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ., Παρ. 5-9 μ.μ., Τετ. 16/10 10 π.μ. – 3 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 5-9 μ.μ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
11/10/2024

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.

Ρομαντισμός, φιλοσοφία και επαγγελματική ανάπτυξη στις νέες εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μέλοντι Γκάλαρντ αναζητά τη θέση της στον κόσμο της μουσικής, η Άιρις ανακαλύπτει τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, ενώ κλασικά έργα όπως το του Dale Carnegie συνεχίζουν να φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

"The Head": Ο Πάνος Σκλαβενίτης διερευνά το καρναβαλικό και το γκροτέσκο

Η νέα έκδοση παρουσιάζει σχέδια και σκίτσα σε χαρτί που ο καλλιτέχνης δημιούργησε την τελευταία διετία.

"Το χρώμα της φωνής": Η προσωπική εναρμόνιση συναντά την τέχνη στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Το μουσείο διοργανώνει ένα σεμινάριο με την ερμηνεύτρια και δασκάλα φωνητικής Μαρία Παπαγεωργίου.

"Στρώvουμε το τραπέζι του Τρύγου" στο Tales in Tiles

Το experience store στο Κουκάκι παρουσιάζει μια έκθεση με έξι κεραμίστες που καλεί τον κοινό σε μια συνάντηση γύρω από ένα τραπέζι με κρασί, τυρί, "χώμα και νερό".