Ξενάγηση στην έκθεση "Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα" του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες και εξετάζει διαδοχικά την προσφυγική εμπειρία.

Από τη μεγάλη στη σύγχρονη Ελλάδα

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τις επιμελήτριες στην περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου "Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες".

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες (Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη). Εξετάζεται διαδοχικά η συνθήκη του πρόσφυγα και επιχειρείται η, όσο το δυνατόν πληρέστερη, παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομοεθνείς πληθυσμούς που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στη μητροπολιτική Ελλάδα, μεταξύ των ετών 1821 και 1923. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες, μαρτυρίες και καταγραφές, τις οποίες πλαισιώνουν φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά  έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και πλήθους φορέων και ιδιωτών, φωτίζονται πτυχές όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η διαχείριση του τραύματος των προσφύγων.

Για δηλώσεις συμμετοχής στην ξενάγηση επικοινωνήστε με την κ. Άννα Κάνδια στο email: akandia@nhmuseum.gr ή στο τηλέφωνο: 210 3237617 (εσωτ. 109) από Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ. - 3 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής/άτομο: 10 ευρώ 
Διάρκεια ξενάγησης: 75΄

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία παρακολουθεί την ολοκλήρωση της δημιουργίας της χώρας από άποψη συνόρων και πληθυσμού. Το δεύτερο μέρος με τον υπότιτλο «Οι Πρόσφυγες» επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών επί έναν αιώνα. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερεις μεγάλες ενότητες: Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη. Τα αίτια φωτίζουν τους λόγους που οδηγούν κάποιον να εγκαταλείψει ξαφνικά και απροσδόκητα τον τόπο του: πόλεμοι, διωγμοί, αλλαγές συνόρων, ανταλλαγές πληθυσμών κ.ά. Η αναγκαστική και ελάχιστα προετοιμασμένη φυγή, το δύσκολο ταξίδι, από το οποίο δεν επιβίωναν όλοι, τα πολύτιμα που δεν αποχωρίζονταν, η υποδοχή που συναντούσαν οι πρόσφυγες, και οι πρώτες προσπάθειες περίθαλψης είναι τα θέματα της δεύτερης ενότητας. Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στην προσωρινή και μόνιμη στέγαση των προσφύγων, την υγειονομική περίθαλψη, την εκτίμηση των περιουσιών, τις αποζημιώσεις, την επαγγελματική αποκατάσταση αστών και αγροτών, την εκπαίδευση. Η τελευταία ενότητα εστιάζει στη μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των προσφύγων μέσα από τη μουσική, τον αθλητισμό, τους συλλόγους, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

3 βιβλία του Κώστα Ταχτσή που γεννήθηκε σαν σήμερα (8/10)

Διαβάζουμε τρία βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/10/2024

Η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Παζολίνι στα ράφια από τις εκδόσεις Gutenberg

Η "σκοτεινή" πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ιδιαίτερη ματιά του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Κυκλοφορεί ξανά εξαντλημένο βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι

Βρείτε προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος τα "Σχόλια του Τρίτου", το ποιητικό μανιφέστο του υπάρχειν που αποτελείται από κείμενα του μεγάλου συνθέτη εκφωνημένα στον αέρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Οι νέες εκθέσεις στο Tavros εξετάζουν τη σχέση μας με το παρελθόν και την ιστορία

Δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα ατομικά τους πρότζεκτ και μας δίνουν νέες προοπτικές για την πρόσφατη ιστορία.

Ραντεβού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για ξεναγήσεις στο "space of togetherness"

Επισκεφθείτε την έκθεση με τις βοηθούς επιμελήτριες Μαρία Ταυλαρίου & Γαλήνη Νόττι.

"C’est ma place": Καλλιτέχνες διερευνούν τους συμβολισμούς ενός φαινομενικά κοινότοπου αντικειμένου

Θέματα όπως η μοναξιά, η ταυτότητα, η αίσθηση του ανήκειν, της εξουσίας και του προσωπικού χώρου παρουσιάζονται στην έκθεση.