"Ο Μικρός Πρίγκιπας": Το νέο βιβλιοπωλείο της Κυψέλης πιστεύει πολύ στα όνειρα

Μια συζήτηση με τη Νατάσα, ιδιοκτήτρια ενός χαριτωμένου βιβλιοπωλείου στη γειτονιά της Άνω Κυψέλης που μαντεύουμε ότι σύντομα θα γίνει αγαπημένο σποτ για τους βιβλιόφιλους της πόλης.

Ο μικρός πρίγκιπας © Λεωνίδας Τούμπανος

Παρασκευή πρωί και όλα είναι ήσυχα στον "Μικρό Πρίγκιπα". Τις σχεδόν τρεις βδομάδες που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στην οδό Φαιδριάδων 11, το βιβλιοπωλείο έχει λιγότερη κίνηση τα πρωινά, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν, όμως πάντα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι περαστικοί που θα μπουν μέσα κοιτώντας εντυπωσιασμένοι τον χώρο. Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ετοιμάζεται για τα επίσημα εγκαίνιά του, με σκοπό να συστηθεί στη γειτονιά και το βιβλιόφιλο κοινό της Αθήνας και τη φιλοδοξία ότι θα γίνει ένας συμπεριληπτικός χώρος αφιερωμένος στο βιβλίο και την τέχνη.

Η ιδιοκτήτριά του, Νατάσα, ονειρευόταν εδώ και χρόνια να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο, αν και το αρχικό της όνειρο ήταν η διδασκαλία. "Πάντα μου άρεσε η ιδέα να διδάσκω. Είχα σπουδάσει κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το 2019 κατάφερα να γίνω καθηγήτρια σε φροντιστήριο. Στη συνέχεια πήρα μια πιστοποίηση που μου επέτρεπε να δουλέψω στο εξωτερικό ως καθηγήτρια αγγλικών, γιατί εδώ δεν αναγνωρίζεται το συγκεκριμένο πτυχίο. Ανάμεσα στις χώρες που σκεφτόμουν να επισκεφθώ ήταν η Ισπανία και, μετά από πολλές συνεννοήσεις, έπιασα δουλειά σε ένα φροντιστήριο στη Βαρκελώνη". Παρότι την περιγράφει ως μία υπέροχη εμπειρία, μετά από έναν χρόνο, η παραμονή της Νατάσας στην Ισπανία την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν ήθελε πια να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα. Μέσω μιας πρόσκλησης από μαθήτριά της που έφτιαχνε κεραμικά και παράλληλα κεντούσε, η ιδιοκτήτρια του "Μικρού Πρίγκιπα" έκανε το πρώτο της μπαζάρ στη Βαρκελώνη και έτσι της γεννήθηκε μία νέα επιθυμία. 

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Τα βιβλιοπωλεία για εμένα είναι safe space, τα επισκέπτομαι όταν δεν αισθάνομαι καλά και θέλω να μου φτιάξω τη διάθεση"

"Όσο έλειπα στην Ισπανία, έβλεπα πόσα μπαζάρ γίνονταν στην Αθήνα και ζήλευα, ήθελα μια φορά να πάω να δω πώς είναι. Όταν κατάφερα να παρουσίασω τα κεντήματά μου στην Ισπανία, μου άρεσε πάρα πολύ η έκθεση της δουλειάς μου και ήθελα να το συνεχίσω αυτό γυρνώντας στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ η σύνδεση με τους ανθρώπους που προέκυψε από την προβολή των έργων μου στα μπαζάρ και τα εργαστήρια που έκανα ανά διαστήματα". Έτσι δημιούργησε την "Ηλιαχτίδα", το παράλληλο πρότζεκτ της αφιερωμένο στο κέντημα. Όμως σκεφτόταν να ανοίξει και ένα βιβλιοπωλείο, όπου θα μπορούσε να εκθέτει τα κεντήματά της αλλά και τις δημιουργίες μικρών, ανεξάρτητων επιχειρήσεων, που δεν έχουν κάποιον χώρο για να προβληθούν. Μετά από πολύ ψάξιμο για τη στέγαση του βιβλιοπωλείου και ενώ σκεφτόταν να τα παρατήσει, βρήκε το κατάλληλο στέκι στην Κυψέλη. "Μου άρεσε το vibe της Άνω Κυψέλης και σκεφτόμουν ότι ο κόσμος θα "αγκαλιάσει" περισσότερο την ιδέα ενός βιβλιοπωλείου εδώ, παρά π.χ. στα Ιλίσια, το Κουκάκι ή τα Πετράλωνα". 

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Το σκεπτικό μου είναι να τολμώ αυτό που θέλω, ακόμα και αν στο μέλλον δεν εξελιχθεί όπως σχεδίαζα. Επίσης δεν θεωρώ ότι το φύλο ή ηλικία μας πρέπει να μας περιορίζει. Σε έναν κόσμο όπου πιεζόμαστε ήδη από τα 16 ή τα 18 να αποφασίσουμε τι θα σπουδάσουμε και τι θα κάνουμε στη ζωή μας, προτιμώ να μην σκέφτομαι ότι είμαι πολύ μεγάλη για να κατορθώσω κάτι. Αν έχετε, όνειρα, τολμήστε τα!" μας συμβουλεύει.

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Τα βιβλιοπωλεία για εμένα είναι safe space, τα επισκέπτομαι όταν δεν αισθάνομαι καλά και θέλω να μου φτιάξω τη διάθεση, αγοράζω ένα βιβλίο και ανακαλύπτω τον χαρακτήρα του κάθε καταστήματος. Ήθελα να δημιουργήσω μια μικρή γωνίτσα που θα έρχεται κόσμος είτε για να βρει βιβλία και άλλα προϊόντα είτε για να συμμετέχει σε εργαστήρια" εξηγεί. Αν δεν το μαντέψατε ήδη, ναι, το όνομα του βιβλιοπωλείου είναι φόρος τιμής στο αγαπημένο βιβλίο της Νατάσας. "Τον "Μικρό Πρίγκιπα" τον διάβασα πρώτη φορά στην πέμπτη δημοτικού και δεν είχα καταλάβει το νόημα. Όταν το ξαναδιάβασα ως ενήλικας, ταυτίστηκα πολύ με τις αξίες που προωθούσε και ήταν σαν να βρήκα ένα καταφύγιο στις σελίδες του. Πλέον τον αναζητώ και σε άλλες γλώσσες, όποτε επισκέπτομαι μία ξένη χώρα!". "Ο Μικρός Πρίγκιπας" είναι μάλιστα διαθέσιμος στο βιβλιοπωλείο και σε πιο σύντομη εκδοχή, σε μορφή παραμυθιού, πιο κατάλληλη για μικρότερες ηλικίες. Για τη Νατάσα, "τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά, τα βλέπω σαν δώρο. Πάντα μου έκαναν πολύ καλή παρέα ιστορίες σαν τον "Μικρό Πρίγκιπα" και τον "Χάρι Πότερ" και βλέπω σήμερα ότι αισθάνονται κάτι αντίστοιχο οι μαθητές μου".

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο μικρός πρίγκιπας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εκτός από μερικές διακριτικές πινελιές στη βιτρίνα και τους τοίχους του, εμπνευσμένες από το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το βιβλιοπωλείο διατηρεί μία μινιμαλιστική αισθητική, ντυμένο στα λευκά και διακοσμημένο με τα όμορφα κεντήματα της Νατάσας, καρτ-ποστάλ και άλλες χαριτωμένες μικρο-δημιουργίες ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Όσο για τα ράφια του, παρόλο που υπάρχει μικρή ποικιλία προς το παρόν, την προσοχή μας τράβηξαν graphic novel για σεξ και φεμινισμό, αναγνώσματα από γυναίκες συγγραφείς και Λατινοαμερικανούς δημιουργούς, αλλά και βιβλία για το ποδόσφαιρο, του οποίου η Νατάσα δηλώνει (υγιής) φαν και προσπαθεί να προωθεί ιστορίες που προβάλλουν μία διαφορετική πλευρά του δημοφιλούς αθλήματος. "Πέραν μερικών κλασικών τίτλων, όπως Ντοστογιέφσκι και την τριλογία του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", έχω επιλέξει βιβλία που έχω διαβάσει ή που είναι στη λίστα αυτών που θέλω να διαβάσω. Το καθένα έχει κάτι μοναδικό μέσα". Στην ίδια πλέον αρέσει να  διαβάζει ιστορίες που συνδέονται με το σήμερα και αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις, αφηγήματα από γυναίκες συγγραφείς που θίγουν καίρια ζητήματα για την ταυτότητα και το φύλο ή και κάποιο graphic novel, όταν δεν έχει πολύ χρόνο.

Σημαντικό κομμάτι του "Μικρού Πρίγκιπα" θα είναι επίσης τα workshops κεντήματος που θα διοργανώνει η Νατάσα, η οποία τα βλέπει ως μια ευκαιρία να αποδράσεις από την πιεστική καθημερινότητα και να ανακαλύψεις την πιο καλλιτεχνική πλευρά σου. "Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη θέληση από άτομα όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε κάτι δημιουργικό". Παράλληλα, θα ήθελε να συνεργαστεί και με άλλα άτομα για τη διοργάνωση εργαστηρίων, ενώ υπάρχει και η επιθυμία για τη δημιουργία μιας παιδικής-εφηβικής δανειστικής βιβλιοθήκης με μεταχειρισμένα βιβλία, αλλά και ενός reading corner στον πάνω όροφο του βιβλιοπωλείου. "Θέλω να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους και να περνάω δημιουργικό χρόνο με τους πελάτες, να συζητώ μαζί τους και να χτίζουμε σχέσεις" -κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει με όποιον επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο, μας πληροφορεί η ιδιοκτήτριά του.

Η γυάλινη πόρτα του "Μικρού Πρίγκιπα" θα ανοίξει επισήμως στις 12/10, 8-11 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Albertina τιμά έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Marc Chagall που περιλαμβάνει 90 συνολικά έργα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/10/2024

Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη στολίζει τη βιτρίνα του Συλλόγου Εκπαίδευσης Νεανίδων

Τα έργα της καλλιτέχνιδας γεφυρώθουν το ιστορικό των δράσεων του Σ.Ε.Ν. με το δημιουργικό παρόν.

Παιδικό τραύμα, σεξουαλικότητα, εθισμός και χιούμορ στο αναδρομικό αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Κακανιά

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα νέο εκθεσιακό πρότζεκτ σε συνεργασία με τη γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή.

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.

Ρομαντισμός, φιλοσοφία και επαγγελματική ανάπτυξη στις νέες εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μέλοντι Γκάλαρντ αναζητά τη θέση της στον κόσμο της μουσικής, η Άιρις ανακαλύπτει τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, ενώ κλασικά έργα όπως το του Dale Carnegie συνεχίζουν να φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.