Μη χάσεις τις ξεναγήσεις σε δύο σημαντικές εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου μάς συστήνει σε πρωτοπόρες αλλά και ιστορικές καλλιτέχνιδες που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στο μουσείο.

Γυναίκες μαζί © Πάρις Ταβιτιάν

Το ΕΜΣΤ διοργανώνει μία σειρά ξεναγήσεων με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην αναδρομική έκθεση της Penny Siopis "For Dear Life" και στην ομαδική έκθεση "ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί", με έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ.

Οι ξεναγήσεις αυτές στοχεύουν στην εγγύτερη γνωριμία τόσο με τα έργα και την ελληνικής καταγωγής σημαντική Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνιδα Penny Siopis, στην πρώτη μεγάλη έκθεση  στη χώρα καταγωγής της, όσο και στην αποκλειστική παρουσίαση γυναικών καλλιτέχνιδων στην ανανεωμένη έκθεση μέρους της συλλογής του μουσείου. Και οι δύο εκθέσεις εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο εκθέσεων του ΕΜΣΤ "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;" που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Η Penny Siopis γεννήθηκε το 1953 στην πόλη του Βράιμπεργκ από Έλληνες γονείς. Σήμερα κατοικεί στο Κέιπ Τάουν. Έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Στην καλλιτεχνική της πορεία πειραματίστηκε με πληθώρα μέσων, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο έργο που την έχει καταστήσει μία από τις πλέον σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της γενιάς της τόσο εντός όσο και εκτός της αφρικανικής ηπείρου, με ιδιαίτερη επιρροή στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αντιαποικιακή και φεμινιστική τέχνη. Ο περίπατος στην έκθεση θα μας φέρει κοντά σε μια δυνατή φωνή της ελληνικής διασποράς και θα μας συνδέσει με πολιτικές και προσωπικές ιστορίες τόσο οικείες όσο και βιωματικά συγκλονιστικές.

Penny Siopis
© Mario Todeschini
Penny Siopis

Η έκθεση "ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί" αποτελεί την πρώτη επανέκθεση της συλλογής του μουσείου μετά την εναρκτήρια παρουσίασή της, το 2020, στη μόνιμη έδρα του ΕΜΣΤ, στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ. Η έκθεση παρουσιάζει έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, μεταξύ αυτών και την πρώτη παρουσίαση μιας σειράς έργων από τη Δωρεά της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου στο Μουσείο. Στην έκθεση ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί παρουσιάζονται συνολικά 49 έργα από 25 καλλιτέχνιδες διαφορετικών γενεών και προέλευσης, δέκα από τις οποίες είναι Ελληνίδες. Η παρουσίαση περιλαμβάνει επίσης ένα εμβληματικό έργο της Etel Adnan (Λίβανος), το οποίο αποτελεί νέο μακροχρόνιο δανεισμό στο Μουσείο.

Γυναίκες μαζί
© Πάρις Ταβιτιάν
"ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί"

Στις ξεναγήσεις οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα έργα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις ζητημάτων που αφορούν την ταυτότητα φύλου καθώς και ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Θα παρατηρήσουν πώς το σώμα εξετάζεται ως διαφιλονικούμενο πεδίο και διερευνώνται οι πολλαπλές σημασίες του στην οικογενειακή ζωή, την εργασία, τη σεξουαλικότητα και την αυτοαναπαράστασή του. Θα διαπιστώσουν το ενδιαφέρον για την υλικότητα και τη χειροποίητη δημιουργία, καθώς πολλά έργα ενσωματώνουν και επανανοηματοδοτούν αντικείμενα και υλικά που προέρχονται από το οικιακό/καθημερινό περιβάλλον και τα μετασχηματίζουν, μέσα από ενδελεχείς, χειρωνακτικές, γλυπτικές διαδικασίες και εύθραυστες χειρονομίες.

Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων

Penny Siopis, "For Dear Life"

Penny Siopis
© Mario Todeschini

  • Οκτώβριος 2024: Σάββατο 12/10/2024, Πέμπτη 17/10/2024 
  • Νοέμβριος 2024: Πέμπτη 14/11/2024, Σάββατο 16/11/2024, Σάββατο 23/11/2024, Πέμπτη 28/11/2024 
  • Δεκέμβριος 2024: Σάββατο 07/12/2024, Σάββατο 14/12/2024, Πέμπτη 19/12/2024
  • Ιανουάριος 2025: Σάββατο 11/01/2025

"ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί"

Γυναίκες μαζί
© Πάρις Ταβιτιάν

  • Νοέμβριος 2024: Πέμπτη 21/11/2024, Σάββατο 30/11/2024
  • Δεκέμβριος 2024: Πέμπτη 05/12/2024, Πέμπτη 12/12/2024, Σάββατο 21/12/2024
  • Ιανουάριος 2025: Πέμπτη 09/01/2025, Πέμπτη 16/01/2025, Σάββατο 18/01/2025

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο "α" η Penny Siopis αλλά και τα όσα ανακαλύψαμε επισκεπτόμενοι την έκθεση "ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί" στο ΕΜΣΤ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες, μαζί

  • Αφιερώματα

Για τους επόμενους επτά μήνες οι γυναίκες καταλαμβάνουν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αφού στους χώρους του παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα γυναικών καλλιτέχνιδων και δημιουργών που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες. Στο πλαίσιο της εκθεσιακής ανανέωσης της συλλογής του ΕΜΣΤ, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση ενός αριθμού έργων από τη Δωρεά Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου, τη σημαντικότερη δωρεά στην ιστορία του Μουσείου από την ίδρυσή του, μαζί με έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ. Η παρουσίαση περιλαμβάνει, επίσης, τον νέο μακροχρόνιο δανεισμό ενός σημαντικού έργου της Etel Adnan, ευγενική παραχώρηση της SARADAR COLLECTION.

Penny Siopis. For Dear Life

  • Αφιερώματα

Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές των δεκαετιών του 1980 και του 1990 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. Στην εποχή μετά την εθνική απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής, η διεπιστημονική πρακτική της διερεύνησε την ευθραυστότητα της μνήμης, τις έννοιες της αλήθειας και τις πολυπλοκότητες της προσωπικής και της συλλογικής ιστορίας, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Νότια Αφρική, που φέρει το τραύμα του παρατεταμένου ρατσισμού. Δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα υλικών, η Siopis έχει διερευνήσει την πολιτική του σώματος, τη θλίψη και τη ντροπή, τη συλλογική ιστορία και, πιο πρόσφατα, τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Στην πορεία, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φωνές στην αφρικανική ήπειρο και πέραν αυτής, και έχει γίνει σημαντικό σημείο αναφοράς και επιρροής για τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Απελευθέρωσε το ταλέντο σου στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Δήλωσε συμμετοχή στους δύο νέους κύκλους μαθημάτων φωτογραφίας (αρχάριοι-προχωρημένοι) που ξεκινούν τον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2024

Ραντεβού στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για ένα μοναδικό Back Yard Art

Έκθεση με χειροποίητα προϊόντα φιλοξενείται για ένα διήμερο στην αγαπημένη αγορά.

Τα εικαστικά ραντεβού που περιμένουμε το τριήμερο 4-6/10

Τρεις αφορμές για να εξερευνήσεις την εικαστική πλευρά της πόλης αυτό το ΠΣΚ.

Jennifer Higgie, γιατί σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή να είσαι κριτικός τέχνης;

Συναντήσαμε την επί χρόνια κριτικό και αρχισυντάκτρια του εμβληματικού περιοδικού τέχνης Frieze, που ήρθε στην Αθήνα για να διδάξει ένα σεμινάριο κριτικής τέχνης και μιλήσαμε για την άνθιση της κριτικής, τη συμπερίληψη και τα πολλά και διαφορετικά κεφάλια του περίπλοκου τέρατος που αποκαλούμε κόσμο της τέχνης.

"Τα ζώα και εμείς": Έχουν τα ζώα ίση ηθική υπόσταση με τον άνθρωπο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ανατρέχουμε στο βιβλίο της Έλλης Βιντιάδη, όπου η φιλόσοφος μιλά για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές μας προς τα ζώα.

50 χρόνια Pieris.Architects: Μια μεγάλη έκθεση στο Ωδείο Αθηνών για την πορεία του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου

Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα βιωματικό ταξίδι μέσα από επιλεγμένα έργα που έρχονται να αποκαλύψουν τις αρχές και τις προθέσεις της γνωστής ομάδας αρχιτεκτόνων.

5 λεπτά ποίηση: Τα δύο πρόσωπα της Κατερίνας Γώγου

"πίσω απ’ το ταχυδρομείο –σκύψε να σου πω–/ είναι μια ξύλινη γέφυρα που ενώνει τ’ αστέρια" και "Έχει το χρώμα των Πακιστανών η μοναξιά/ και μετριέται πιάτο-πιάτο": Διαβάζουμε δύο ποιήματα από την ποιητική συλλογή "Ιδιώνυμο" της Κατερίνας Γώγου που έφυγε σαν σήμερα.