Εικαστικές εξερευνήσεις σε ιστορικές στοές της Αθήνας

Τα πρότζεκτ που μας καλούν να ανακαλύψουμε την πλούσια ιστορία δύο κεντρικών στοών της πόλης.

Athens Art Book Fair © Lila Efremidou

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει φημισμένες στοές της Αθήνας να γεμίζουν με έργα τέχνης, σε μια απόπειρα των καλλιτεχνών και των επιμελητών να δημιουργήσουν ένα πιο ιδιόμορφο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και να αναδείξουν την πλούσια ιστορία της κάθε στοάς. Έως 6 Οκτωβρίου, ζιν, φανζίν, περιοδικά, φωτογραφικά και εικαστικά έντυπα, ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα, πολύχρωμα βιβλία και πρωτότυπα αναγνώσματα γεμίζουν τέχνη τη Στοά Τρίστρατο (Σταδίου 29, Αριστείδου 6 και Δραγατσανίου 6), με αφορμή το Athens Art Book Fair 2024. Το αγαπημένο φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη του βιβλίου επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο. Στην πέμπτη του διοργάνωση, το Athens Art Book Fair μας αποκαλύπτει το ευρύ και πολυφωνικό φάσμα των ανεξάρτητων εκδοτικών πρακτικών, με πάνω από 150 καλλιτέχνες και εκδότες από την Ελλάδα και 35 χώρες του εξωτερικού.

Stoa 01
Άντζελα Λιώση
"Stoa 01"

Άλλη μια ιστορική στοά στο κέντρο της Αθήνας που γίνεται χώρος εικαστικής εξερεύνησης είναι η Στοά Ορφανίδου, της οποίας τα καταστήματα φιλοξενούν από 5/10 τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και περιμένουν τους πελάτες να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία, χαζεύοντας τις στολισμένες βιτρίνες και τα καλά κρυμμένα εικαστικά πρότζεκτ που τις κοσμούν. Ο λόγος για την ομαδική έκθεση "Stoa 01", που είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Stoa 01

  • Μεικτά Μέσα

Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στη Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτείνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια. Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι 5 νέοι τίτλοι μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Πάθη, μυστικά και φαντασία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πέντε νέων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2024

Το "Communities Between Islands" προβάλλει αθέατες πλευρές τριών μεσογειακών νησιών

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση που προέκυψε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών "Communities Between Islands".

2 νέα αστυνομικά έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

3 νέα ελληνικά μυθιστορήματα έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Η Φιλομήλα Λαπατά, ο Μανώλης Ανδριωτάκης και η Καλλίδα Ζαχοπούλου υπογράφουν τα τρία νέα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν προσεχώς.

Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

Τελευταίο διήμερο για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ίσα που προλαβαίνεις τη διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου θα βρεις εκδόσεις από τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και των τεχνών με σημαντικές εκπτώσεις.