Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

μυρίζει βούτυρο Ζάφος Ξαγοράρης, ηχητική εγκατάσταση

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Επικοινωνίας και Μ. Μ. Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν την οπτικοακουστική εγκατάσταση "Μυρίζει Βούτυρο!" που διερευνά τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου. Η σκηνοθέτις Εύα Στεφανή, η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου και ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης καταγράφουν προσωπικές ιστορίες από τη γερμανική κατοχή. Πώς βίωσαν τα ελληνόπουλα το τραύμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ποιες μνήμες τα ακολουθούν μέχρι σήμερα; Πώς θα μπορούσε να ειπωθεί η ιστορία μιας ταραγμένης περιόδου μέσα από τις αισθήσεις των παιδιών; Ενενηντάχρονοι αφηγητές και αφηγήτριες ανακαλούν γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες των παιδικών τους χρόνων. Οι βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες τους διαλέγονται με σπάνια πλάνα του Άγγελου Παπαναστασίου από την Αθήνα της κατοχής από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μία κινητή εγκατάσταση αναμεταδίδει, οξύνοντας ή συμπληρώνοντας, ήχους της προβολής.

Η εγκατάσταση φιλοξενείται στον χώρο Circuits + Currents (Ναυάρχου Νοταρά 13 & Τοσίτσα) και είναι επισκέψιμη 8-11 Οκτωβρίου, 5-8 μ.μ., 12 Οκτωβρίου 11 π.μ. - 2 μ.μ.. Τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. Ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Γιάννης Κοροδήμος θα μιλήσουν για την εμπειρία των παιδιών στα χρόνια της κατοχής, την ιστορία των αισθήσεων και τον Άγγελο Παπαναστασίου, τον μοναδικό Έλληνα που εν μέσω κατοχής κατάφερε να κινηματογραφήσει μέσα από ένα κονσερβοκούτι.

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση "Μυρίζει Βούτυρο!" αποτελεί επιστέγασμα του προγράμματος Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο πόλεμος, η κατοχή και το παιδικό παιχνίδι που δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο μαρτυριών με την υποστήριξη της SNFPHI και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  

Στο βίντεο εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι: Λελέ Βογιατζή, Γιαννης Βογιατζής, Δημήτρης Κονταργύρης, Αντέλα Κουκουμπάνη-Στεφανή, Θανάσης Λεβέντης, Βασιλική Μέντζου, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Φρόσω Πρωτόπαππα, Τζένη Ρουσσέα, Μανιώ Σοφούλη-Κοντουμά, Αθηνά Σφυρή, Χαρίκλεια Τσαλίκη, Ελένη Φαρμάκη-Πατακιά, Lucy Nicholas Kacandes.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Circuits and Currents

Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι 5 νέοι τίτλοι μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Πάθη, μυστικά και φαντασία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πέντε νέων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2024

Το "Communities Between Islands" προβάλλει αθέατες πλευρές τριών μεσογειακών νησιών

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση που προέκυψε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών "Communities Between Islands".

2 νέα αστυνομικά έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

3 νέα ελληνικά μυθιστορήματα έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Η Φιλομήλα Λαπατά, ο Μανώλης Ανδριωτάκης και η Καλλίδα Ζαχοπούλου υπογράφουν τα τρία νέα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν προσεχώς.

Εικαστικές εξερευνήσεις σε ιστορικές στοές της Αθήνας

Τα πρότζεκτ που μας καλούν να ανακαλύψουμε την πλούσια ιστορία δύο κεντρικών στοών της πόλης.

Τελευταίο διήμερο για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ίσα που προλαβαίνεις τη διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου θα βρεις εκδόσεις από τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και των τεχνών με σημαντικές εκπτώσεις.