"Σπείρα": Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα μόλις κυκλοφόρησε

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ανακοίνωσαν την προσθήκη του νέου βιβλίου σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη.

Σπείρα

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισπωμένη η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα, που έχει τον τίτλο "Η σπείρα". Πρόκειται για ένα σύντομο βιβλίο που αναπτύσσεται σε τρία μέρη, τα οποία μπορούν να διαβαστούν και αυτόνομα, και δύο επίπεδα ανάγνωσης. Σε πρώτο επίπεδο αφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που συναντάει έναν γλύπτη και οι ζωές τους αλλάζουν δραματικά μέσα από την ερωτική συνάντηση. 

Σε δεύτερο επίπεδο ο αναγνώστης -  πολίτης του κόσμου καλείται να παρακολουθήσει in vitro μια μίμηση της πορείας σύλληψης, γέννησης και εξέλιξης ενός ποιήματος, αντίστοιχης με αυτήν της προσωπικής του ανάπτυξης. Όχημα αποτελεί η λογική της γνωστής μαθηματικής ακολουθίας Fibonacci, όπου όμως οι αριθμοί αντικαθίστανται, ίσως και ανορθόδοξα, από έννοιες. Ο ποιητικός λόγος, αλλά και κάθε στάδιο εξέλιξής του, προτείνονται ως η χρυσή τομή της λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για την Έταμπελ Νιώπα

Η Έταμπελ Νιώπα ζει και εργάζεται στη Βέροια. Είναι ελληνοκαναδικής καταγωγής. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει εκδώσει μια συλλογή με ποιήματα και μικρές ιστορίες (Στοιχεία, Μελάνι, 2020), για την οποία υπήρξε υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή 2021 του περιοδικού Ο αναγνώστης και το βραβείο "Γιάννης Βαρβέρης" 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Σπείρα είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλίο ποίησης "Η μοίρα των ζώων" παρουσιάζεται στο Κομπραί

Οι εκδόσεις Πλήθος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Ρέγκα. Θα ακολουθήσει dj set.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Μια ταλαντούχα Ελληνίδα εικαστικός συμμετέχει στη φετινή Μπιενάλε της Sharjah

Η Μπιενάλε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιστρέφει για 16η χρονιά.

"Until you come back": Μία έκθεση για την αναμονή από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Στον χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" παρουσιάζεται η έκθεση που θέτει στο επίκεντρο τις γεωγραφίες και τις χρονικότητες της αναμονής.

Τι έρχεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg;

Πεζογραφία, ποίηση αλλά και ενδιαφέροντα δοκίμια αναμένουμε να εκδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες από τον εκδοτικό οίκο.

Μία εικαστική έκθεση για το Προσφυγόσημο έρχεται στο Σπίτι της Κύπρου

Το Κέντρο Πολιτισμού φιλοξενεί μία έκθεση που περιστρέφεται γύρω από την ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο προσφυγικό γραμματόσημο που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

"Designing Worlds": To must Halloween ανάγνωσμα για τους φαν του Τιμ Μπάρτον

Ο κατάλογος που συνοδεύει το ομότιτλο αφιέρωμα του Μουσείο Σχεδίου θα είναι σύντομα διαθέσιμος για αγορά.