Συζήτηση για το δοκίμιο "Η Ιλιάδα ή το ποίημα της βίας" από την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Η ΕΛΒΙ προσκαλεί το κοινό σε δημιουργική, διαδικτυακή συζήτηση γύρω από το δοκίμιο βίας της φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ.

Ιλιάδα ή το ποίημα της βίας

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου προσκαλεί τους φιλαναγνώστες στη διαδικτυακή εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ”, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 18.00, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων. Η Λέσχη προσκαλεί το κοινό να πάρει μέρος στη δημιουργική συζήτηση γύρω από το δοκίμιο βίας της Σιμόν Βέιλ με τίτλο "Η Ιλιάδα ή το ποίημα της βίας" (εκδόσεις Στερέωμα, μετάφραση: Ευαγγελία Κουλιζάκη).

Εισηγητής της συζήτησης θα είναι ο Δημήτρης Κωστελέτος, Αρχιτέκτονας- Διανοητής.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτα να στείλετε email στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο FB "Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου", μέχρι την Πέμπτη 3/10, για λήψη του zoom link.

Σημείωμα του εισηγητή για το βιβλίο

"Η υποταγή της ψυχής στη βία, που αποτελεί κοινή ανθρώπινη μοίρα, και η συναίσθηση της ανθρώπινης δυστυχίας σε ακριβή απεικόνιση, που αποτελεί προϋπόθεση για δικαιοσύνη και αγάπη για όσους έχουν αναμετρηθεί με τη βία, είναι το ουσιαστικό θέμα στο επίκεντρο της Ομηρικής Ιλιάδος, όπως το αναπτύσσει η Σιμόν Βέιλ στο δοκίμιό της.

Στη συζήτηση για το βιβλίο της στην Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου θα προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε σε καθοριστικές έννοιες του δοκιμίου όπως η βία, ο πόλεμος, ο θάνατος, το παιχνίδι, η ισχύς, η μοίρα, η φιλοξενία, η ικεσία, θέτοντας στο κέντρο της διερώτησής μας τις στιγμές της χάριτος και τα μεγέθη των αξιών όπως η απλότητα, που διακρίνουν το επικό πνεύμα, ώστε να εντοπίσουμε αν υπάρχει κάτι πιο ιδιαίτερο που θέλει να μας δώσει η Σιμόν Βέιλ για το θέμα"

-Δημήτρης Κωστελέτος 

Λίγα λόγια για την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου (ΕΛΒΙ) είναι πολιτιστικό και εθελοντικό Σωματείο, το οποίο, από την ίδρυση του το 1977, διαδίδει το βιβλίο ποιότητας, ως εργαλείο και όχημα πολιτισμού. Στοχεύει στην καλλιέργεια που προκύπτει από το διάβασμα ποιοτικών βιβλίων, στη σύνδεση του βιβλίου με τη ζωή, στην κοινωνικοποίηση του αναγνώστη, στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Η προσφορά της σχετίζεται με τη δημιουργία βιβλιοθηκών στοχευμένου περιεχομένου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεπικουρείται από προγράμματα και βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σπείρα": Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα μόλις κυκλοφόρησε

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ανακοίνωσαν την προσθήκη του νέου βιβλίου σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Τι έρχεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg;

Πεζογραφία, ποίηση αλλά και ενδιαφέροντα δοκίμια αναμένουμε να εκδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες από τον εκδοτικό οίκο.

Μία εικαστική έκθεση για το Προσφυγόσημο έρχεται στο Σπίτι της Κύπρου

Το Κέντρο Πολιτισμού φιλοξενεί μία έκθεση που περιστρέφεται γύρω από την ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο προσφυγικό γραμματόσημο που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

"Designing Worlds": To must Halloween ανάγνωσμα για τους φαν του Τιμ Μπάρτον

Ο κατάλογος που συνοδεύει το ομότιτλο αφιέρωμα του Μουσείο Σχεδίου θα είναι σύντομα διαθέσιμος για αγορά.

Οι εκδόσεις που αξίζει να αναζητήσετε στο Athens Art Book Fair 2024

Μια λίστα με τα ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές του Athens Art Book Fair.

"Distance Matter": Μια συναισθηματικά φορτισμένη έκθεση στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε τι παρουσιάζει αυτόν τον μήνα η γκαλερί εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου.