Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στη Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου, σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς.
Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτίνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια, όπου οι στοές αποτελούσαν για πολλά χρόνια ένα ζωτικό δίκτυο διαδρόμων με έντονη οικονομική δραστηριότητα, όντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης.
Οι τρεις εικαστικοί, αφού παρουσίασαν την ιδέα για την διοργάνωση της έκθεσης "Stoa 01" στους καταστηματάρχες της στοάς, προσκάλεσαν καλλιτέχνες να την επισκεφτούν, να δουν τις επιμέρους βιτρίνες και να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, προτείνοντας την εγκατάσταση έργων τέχνης, εμπνεόμενοι από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε καταστήματος και των εμπορευμάτων του. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, οι καταστηματάρχες επίσης μοιράστηκαν τις σκέψεις αλλά και την αγωνία τους για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την ελπίδα τους για την αναζωογόνηση της περιοχής.
Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.
Η ομαδική έκθεση "Stoa 01” φιλοξενείται για μια εβδομάδα στην Στοά Ορφανίδου, την διαχρονική καρδιά της αγοράς συλλεκτικού νομίσματος και γραμματοσήμων, που σήμερα στεγάζει πολλά ετερόκλητα καταστήματα, αποτελώντας το πιο ζωντανό τμήμα ενός δικτύου γειτονικών στοών, συνδέοντας την πολύπαθη αλλά με σημάδια αναγέννησης Σταδίου με την πολύβουη Σοφοκλέους, το αλλοτινό κέντρο της οικονομίας.
Σε αυτή την στοά και στους ανθρώπους της, που την κρατάνε ενεργή και δραστήρια, θέλησαν να εστιάσουν με αυτό τους το εγχείρημα οι τρεις εικαστικοί, καλώντας μας με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη να ανακαλύψουμε ξανά τη γοητεία, την ομορφιά, το μυστήριο, την ιστορία αλλά και την χρηστικότητα των αθηναϊκών στοών, μέσα από την αγαστή συνεργασία καλλιτεχνών και ιδιοκτητών καταστημάτων, σε μια προσπάθεια διάχυσης της τέχνης στην καθημερινότητα, στους διερχόμενους, τους χρήστες της στοάς καθώς και των παρακείμενων κτηρίων.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Blanka Amezkua, Natasa Antonov, Iάκωβος Βολκώβ, Παναγιώτης Βούλγαρης, Mary Cox, Έλλη Εμπεδοκλή, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Έλενα Κυρκιλή, Λούλα Λεβέντη, Άντζελα Λιώση, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δήμητρα Μαλταμπέ, Χριστίνα Μήτρεντσε, Πανδώρα Μουρίκη, Μαρία Μπουρμπού, Βιβή Παπαδημητρίου, Διονύσης Παππάς, Σέργιος Παππάς, Caroline Pradal, Ιωάννα Τερλίδου, Πάνος Τσώνης, Piyi Wong Poi-Ein.
Περισσότερες πληροφορίες και όλες οι εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Stoa 01
Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στη Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτείνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια. Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.