Από αύριο (30/9) θα είναι διαθέσιμοι δύο νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Ίκαρος. Πρόκειται για ένα ξενόγλωσσο μυθιστόρημα και ένα δοκίμιο με τον τίτλο "Η ακαταμάχητη τάση των Ελλήνων να γράφουν ποίηση". Ανακαλύψτε τα στο κείμενο που ακολουθεί.
Η μεγάλη πυρά - Λεονόρ ντε Ρεκοντό
1699. Βενετία. Η Ιλάρια Τατζανότε γεννιέται σε μια οικογένεια εμπόρων υφασμάτων. Η πόλη έχει χάσει την πολιτική της δύναμη, αλλά διατηρεί τα μεγαλοπρεπή παλάτια της, τα πολυάριθμα θέατρα, το μαγικό καρναβάλι. Είναι η χρυσή εποχή της τέχνης και της μουσικής, και ιδιαίτερα του βιολιού.
Σε ηλικία λίγων εβδομάδων, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, η μητέρα της την αφήνει σ’ ένα ίδρυμα διάσημο για τη μουσική του διδασκαλία και τις μαγευτικές του συναυλίες. Εκεί η Ιλάρια μαθαίνει βιολί και γίνεται αντιγραφέας του μαέστρου Αντόνιο Βιβάλντι, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει τη δύναμη της φιλίας. Στη μικρή αυτή καλλιτεχνική φυλακή τη βρίσκει πρώτη φορά ο έρωτας στα δεκαπέντε της χρόνια, γκρεμίζοντας τα τείχη που μέχρι τότε την προστάτευαν αλλά και την έκρυβαν απ’ τον κόσμο.
Μια παθιασμένη ιστορία για την αναζήτηση της αγάπης σε κάθε μορφή και τα μεγαλειώδη συναισθήματα που προκαλεί η μουσική, με φόντο μια μυθική μπαρόκ Βενετία.
Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λεονόρ ντε Ρεκοντό γεννήθηκε το 1976 στο Παρίσι σε οικογένεια καλλιτεχνών, με μητέρα ζωγράφο και πατέρα γλύπτη. Άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Από τότε ακολούθησε μια λαμπρή μουσική καριέρα με διεθνείς εμφανίσεις και δισκογραφία με έμφαση στο Μπαρόκ. Ως συγγραφέας πρωτοεμφανίστηκε το 2010 με το μυθιστόρημα La Grâce du cyprès blanc. Ακολούθησαν επτά ακόμα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα Amours (2015, Grand Prix RTL-Lire και Prix des Libraires), Point cardinal (2017, Prix du roman des étudiants France Culture-Télérama), La Leçon de ténèbres (2020, Prix Ève Delacroix της Γαλλικής Ακαδημίας) και Revenir à toi (2021).
Έίπαν για το βιβλίο
Είτε στη μουσική, είτε στη φιλία, είτε στον έρωτα, υπάρχει η χαρούμενη έκρηξη αυτού του ολοκληρωτικού, απελπισμένου μα ειλικρινούς [...] απόλυτου πάθους, για το οποίο σπάνια λέμε πια. Η Léonor de Récondο τα απεικονίζει όλα αυτά με μαγική χάρη και γλώσσα εκλεπτυσμένη, λαξευμένη, διαλεχτή.
―L’actualité
Η μυθιστοριογράφος πραγματεύεται πρώτη φορά το πάθος της για τη μουσική μέσα από την ιστορία μιας νεαρής βιολονίστριας στην μπαρόκ Βενετία.
―Le Figaro
Η συγγραφέας και μουσικός συνδυάζει τα δύο ταλέντα της σε ένα νέο πυρακτωμένο μυθιστόρημα.
―Le Monde
Η ακαταμάχητη τάση των Ελλήνων να γράφουν ποίηση - Βασίλης Παπαδόπουλος
Μια σειρά δοκιμίων για το αποτύπωμα που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός σε οικουμενικό επίπεδο, ιδίως μέσα από τη λογοτεχνία, τη γλώσσα και τα κορυφαία δημιουργήματα που γράφτηκαν στα ελληνικά, αλλάζοντας την εξέλιξη του κόσμου. Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται κυρίως στην ποίηση, που χαρακτηρίζει διαχρονικά την ελληνική πνευματική δημιουργία αλλά παράλληλα διερευνά και άλλες ατραπούς: ιστορική συνέχεια, ζητήματα αισθητικής, πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, μεγάλες λογοτεχνικές μορφές, θέματα πολιτικής ορθότητας, θεμελιώσεις ταυτότητας κ.ά.
Με ενδελεχείς γνώσεις, πολύχρονη σπουδή και γλώσσα απλή και απτή που τιμά το αντικείμενο μελέτης και τους πρωτεργάτες του, η συλλογή δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να ανακαλύψουν την επικράτεια του ελληνικού ποιητικού λόγου μέσα από τις θαυμαστές του ιδιαιτερότητες και κάποιες από τις σημαντικότερες φωνές του μέσα στο χρόνο (Κορνάρος, Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Εγγονόπουλος κ.ά.).
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Γαλλία.
Το 1985 διορίστηκε ακόλουθος πρεσβείας στον διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, υπηρετώντας, εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Κίεβο, στη Νέα Υόρκη (Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη) και στην Μπανγκόκ. Ως πρέσβης υπηρέτησε στο Κίεβο, στο Βουκουρέστι και στη Λισσαβώνα. Από το 2020 έως το 2023 χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Επί σειρά ετών διδάσκει στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών θέματα πρακτικής διπλωματίας και πολιτισμού, ενώ έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια και διπλωματικές ακαδημίες διαφόρων χωρών τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και για θέματα πολιτισμού και γλώσσας.
Έχει συγγράψει τα διηγήματα Στην Άπω Ανατολή. Εντυπώσεις ενός διπλωμάτη (Περίπλους, 2002), τη νουβέλα Όλυα. Δυο χειμώνες και μια άνοιξη (Περίπλους, 2008) και τα δοκίμια Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση (Omonia, 2019), Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας (Περίπλους, 2019) και Διπλωματία και ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη (Ίκαρος, 2019).