53 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Σεφέρη

Ας θυμηθούμε μερικά σημαντικά σημεία της ζωής και του έργου του, που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και τον κατέστησαν εξέχουσα μορφή της διεθνούς λογοτεχνίας.

Γιώργος Σεφέρης

Πέρασαν 53 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα, ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του ποιητή, του διπλωμάτη και του ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη διεθνή λογοτεχνία.

Ο πρώτος Έλληνας με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών τιμά με Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή και η φήμη του ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιώργος Σεφέρης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που βραβεύεται με Νόμπελ.

Γεώργιος Σεφεριάδης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη (σήμερα στην Τουρκία) το 1900. Η καταγωγή του ήταν από τη Σκάλα Βουρλών και αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τη γενιά του '30

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν εξέχον μέλος της "Γενιάς του '30", μιας ομάδας Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών που επηρεάστηκαν από ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός, αλλά συγχρόνως αναζητούσαν τον τρόπο να επανεφεύρουν την ελληνική λογοτεχνία. 

Το "Μυθιστόρημα" (1935)

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ποιητικές συλλογές είναι το "Μυθιστόρημα", όπου μέσω πολυπρόσωπης αφήγησης αναδεικνύεται η απώλεια και η προσπάθεια ανακάλυψης της ταυτότητας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πολιτική δράση

Ως διπλωμάτης και πολίτης, ο Σεφέρης πήρε έντονη πολιτική στάση, ιδιαίτερα κατά της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Τον Μάρτιο του 1969, δημοσίευσε ένα έντονα κριτικό κείμενο κατά του καθεστώτος.

Ο Σεφέρης ως μεταφραστής

Ο Σεφέρης ήταν επίσης διακεκριμένος μεταφραστής. Μετέφρασε έργα του Έλιοτ, του Μπωντλαίρ, και άλλων, ενώ διατήρησε στενή επαφή με τη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Μικρά πράγματα σαν κι αυτά": Διαβάστε το βιβλίο πίσω από την ταινία

Βρείτε το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν στο οποίο βασίστηκε η ταινία, καθώς και τα άλλα δύο βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Μια περίτεχνη έκδοση εξιστορεί τα ταξίδια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Ο must-read δίγλωσσος κατάλογος συνοδεύει την έκθεση "Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή".

Η ΕΡΤ μετατρέπει την Πινακοθήκη Γκίκα σε ραδιοφωνικό στούντιο

Μία νέα συνεργασία του ελληνικού καναλιού με το Μουσείο Μπενάκη.

"Κρατήρας": Μια νέα ποιητική συλλογή παρουσιάζεται στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος θα συζητήσει με τους Ευριπίδη Γαραντούδη και Παντελή Μπουκάλα.

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.