Πέρασαν 53 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα, ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του ποιητή, του διπλωμάτη και του ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη διεθνή λογοτεχνία.
Ο πρώτος Έλληνας με Νόμπελ Λογοτεχνίας
Στις 24 Οκτωβρίου του 1963, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών τιμά με Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή και η φήμη του ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιώργος Σεφέρης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που βραβεύεται με Νόμπελ.
Γεώργιος Σεφεριάδης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη (σήμερα στην Τουρκία) το 1900. Η καταγωγή του ήταν από τη Σκάλα Βουρλών και αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.
Η συνάντηση με τη γενιά του '30
Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν εξέχον μέλος της "Γενιάς του '30", μιας ομάδας Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών που επηρεάστηκαν από ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός, αλλά συγχρόνως αναζητούσαν τον τρόπο να επανεφεύρουν την ελληνική λογοτεχνία.
Το "Μυθιστόρημα" (1935)
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ποιητικές συλλογές είναι το "Μυθιστόρημα", όπου μέσω πολυπρόσωπης αφήγησης αναδεικνύεται η απώλεια και η προσπάθεια ανακάλυψης της ταυτότητας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Πολιτική δράση
Ως διπλωμάτης και πολίτης, ο Σεφέρης πήρε έντονη πολιτική στάση, ιδιαίτερα κατά της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Τον Μάρτιο του 1969, δημοσίευσε ένα έντονα κριτικό κείμενο κατά του καθεστώτος.
Ο Σεφέρης ως μεταφραστής
Ο Σεφέρης ήταν επίσης διακεκριμένος μεταφραστής. Μετέφρασε έργα του Έλιοτ, του Μπωντλαίρ, και άλλων, ενώ διατήρησε στενή επαφή με τη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα.