"Και πολλά επικράνθη | Η Ελένη της Καρπασίας": Αυτό είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη διά χειρός Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου. Πρωταγωνίστριά του η Κύπρια αγωνίστρια εκπαιδευτικός Ελένη Φωκά. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό θα βρείτε παρακάτω.
"Και πολλά επικράνθη | Η Ελένη της Καρπασίας"
Η δασκάλα Ελένη Φωκά εκεί στο ιστορικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πήρε στα χέρια το ιερό σύμβολο, σταυροκοπήθηκε, το φίλησε στο σημείο του σταυρού και ξομολογήθηκε. "Λογάριασε τι ζήσαμε τούτα τα χρόνια "διά της ιδίας θελήσεως”. Μια σφαγμένη πατρίδα, τρόμο, αίμα, βιασμούς, στριγκλιές, εφιάλτες, κλάμα βουβό μακρόσυρτο ώς τον θάνατό μας…" είπε, και πολλά επικράνθη. Πήγαν κι οι μαθητές της που μονομάχησαν με τη ζωή τους την ίδια και τη δάμασαν και τη νίκησαν. Εκείνοι οι μικροί-μεγάλοι ήρωες που κονταροχτυπήθηκαν με την προσφυγιά μονάχοι κι αβοήθητοι στην ελεύθερη περιοχή, όπου διώχθηκαν κάποτε και πολλά επικράνθηκαν. Κράταγαν τώρα αγκαλιά παιδιά, τα δικά τους παιδιά, σφιχτά στην αγκαλιά τους, μην και τολμήσει ποτέ εχθρός γιά δαίμονας να τους χωρίσει· μήτε εχθρός μήτε δαίμονας. Πέρασαν κι οι εγκλωβισμένοι ακρίτες το συρματόπλεγμα και τράβηξαν λεβέντικα και υπομονετικά για τη σκλαβιά τους, πικραμένοι. Να φυλάγεις, Θεέ μου, τους προγόνους στα κοιμητήρια και τους ζωντανούς που περιμένουν δικαίωση και ελευθερία. Καλή αντάμωση, Καρπασία!
Το εξώφυλλο
Στο εξώφυλλο απεικονίζεται σπάραγμα του ψηφιδωτού που απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα, το οποίο διακοσμούσε την κεντρική αψίδα της εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς. Εντοπίσθηκε και επαναπατρίσθηκε τον Μάιο του 2018. Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς αποτελούν πολύ σημαντικά έργα τέχνης και από τα λιγοστά εναπομείναντα πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά παγκοσμίως. Η εκκλησία βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό Λυθράγκωμη, στη Χερσόνησο της Καρπασίας, και χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο (6ο αι. μ.Χ.). Τα εντοίχια ψηφιδωτά αποτοιχίστηκαν μεταξύ 1978-1979 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και πολλά τμήματά τους πουλήθηκαν σε εμπόρους τέχνης. (Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου)
Η συγγραφέας
Η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στο Grammar School Nicosia ως Διευθύντρια Πολιτισμού και καθηγήτρια Μουσικής. Δημιούργησε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Χώρα, την Γκαλερί και το Θέατρο Χώρα. Γράφει ποίηση, πεζά και θεατρικά έργα. Ασχολείται, επίσης, με την έρευνα. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική της συλλογή "Χώρας ιστόρηση". Το μυθιστόρημά της "Ως αληθώς. Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες" έτυχε ευνοϊκών κριτικών, ενώ παράλληλα δραματοποιήθηκε και ανέβηκε στο θέατρο. Τα θεατρικά της έργα βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) και το Θέατρο Ένα.