Η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου, με τίτλο "Η περιοδεία του δέους", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Andy’s Publishers, αποτελεί μια ιδιαίτερη καταγραφή της πρόσφατης παγκόσμιας εμπειρίας της πανδημίας του Covid-19. Μέσα από τα ποιήματά του, ο Ζαφειρίου καταφέρνει να αποτυπώσει τη σφοδρότητα ενός "πλανητικού πολέμου", όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρει, και να αναδείξει τον αόρατο εχθρό – τον Κορωνοϊό – ως έναν δαιμόνιο στρατηγό που αλλάζει συνεχώς τακτικές, ανανεώνοντας την επίθεση του μέσα από τις μεταλλάξεις.
Η πανδημία, που ξεκίνησε επίσημα στις 11 Μαρτίου 2020 και ολοκληρώθηκε τυπικά στις 5 Μαΐου 2023, παρουσιάζεται στην ποίηση του Ζαφειρίου ως μια εξωγήινη εισβολή. Ο ιός, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, αντιμετωπίζεται σαν εισβολέας, καταφέρνοντας πλήγματα σε ολόκληρη την υφήλιο. Η θεματολογία της συλλογής εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών και καταστάσεων: από τα λιμάνια και τα γηροκομεία, μέχρι τις διαδηλώσεις, τις ερωτικές κλίνες και τα νεκροκρέβατα.
Η ποιητική ματιά του Ζαφειρίου επιχειρεί να διεισδύσει βαθύτερα από την επιφάνεια της απλής αναφοράς στην πανδημία. Στο δεύτερο ποίημα της συλλογής, οι "κορωνογονείς" – μια ευφυής επινόηση του ποιητή – τονίζουν πως η εποχή δεν ευνοεί πια τις μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες. Ο πόλεμος μπορεί πλέον να διεξαχθεί με μια "περιοδεία", μια περιοδεία δέους, που τρομάζει και αναστατώνει την ανθρωπότητα με την αόρατη, αμείλικτη παρουσία της.
Δεν λείπουν όμως και οι εσωτερικές συγκρούσεις που συνόδευσαν την πανδημία, όπως αυτή για τα εμβόλια. Η συλλογή αντικατοπτρίζει και αυτή την πτυχή του κοινωνικού διχασμού, επισημαίνοντας τις εμφύλιες διαμάχες που έφερε η υγειονομική κρίση στην επιφάνεια.
Ο Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου με το "Η περιοδεία του δέους" δεν αποσκοπεί απλώς στην καταγραφή των γεγονότων της πανδημίας, αλλά επιχειρεί να συνομιλήσει με τον φόβο, την αγωνία, την αντίσταση και τελικά την ανθρώπινη ελπίδα. Χρησιμοποιεί τα λογοτεχνικά μέσα, άλλοτε με πικρή ειρωνεία και άλλοτε με βαθύ λυρισμό, για να αποδώσει τον αντίκτυπο αυτής της πρωτοφανούς κρίσης στον σύγχρονο άνθρωπο.
Η συλλογή προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι μέσα από το σκοτάδι και το φως, την καταστροφή και την ανθεκτικότητα. Οι λέξεις, σαν "πτερόεντα" – όπως αναφέρει κι ο ίδιος – ίσως έχουν τη δύναμη να ξορκίσουν το κακό και να επαναφέρουν την ανθρωπότητα σε μια κατάσταση ισορροπίας, έστω και εμβόλιμα.