Ξεναγήσεις για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" προσφέρει προσβάσιμες ξεναγήσεις, με αφορμή την έκθεση «Γυναικεία ζητήματα».

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
   

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σε όλες και όλους. Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έναν νέο κύκλο προσβάσιμων ξεναγήσεων σε κοινό με οπτική και ακουστική αναπηρία, για την έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα", την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. 

Η έκθεση  απευθύνεται σε όλους, καθώς διαθέτει ακουστικές περιγραφές για τα έργα της έκθεσης, απτική κάτοψη του χώρου της έκθεσης για την ευκολότερη περιήγηση στον χώρο και το πρόγραμμα της έκθεσης σε γραφή braille. Τις περιγραφές των έργων και συνοδευτικά κείμενα για το κοινό με οπτική αναπηρία μέσω κωδικών QR.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων:

Τη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 5.30 μ.μ. θα διεξαχθεί μια ξενάγηση σε κοινό με οπτική αναπηρία,  από την επιμελήτρια της έκθεσης Μπία Παπαδοπούλου, σε συνεργασία με τον οργανισμό liminal, με στοιχεία ακουστικής περιγραφής και δυνατότητα απτικής διάδρασης με μέρος των έργων. 

Τη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 5.30 μ.μ. θα λάβει χώρα ξενάγηση σε κοινό με ακουστική αναπηρία, από την επιμελήτρια της έκθεσης Μπία Παπαδοπούλου με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον οργανισμό liminal.

Τα έργα της έκθεσης "Γυναικεία ζητήματα", που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη. 

Στόχος της έκθεσης είναι να ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας. Να σκιαγραφήσει μια κοινωνία συμπεριληπτική όπου δεν θα υπάρχουν κατασκευασμένες ιεραρχίες φύλων, χρώματος, τάξεων, εθνοτήτων και θρησκειών. Να ιχνογραφήσει έναν κόσμο ουτοπικό, ισότητας, αγάπης, εμπιστοσύνης, ειρήνης, συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Τα εκθέματα αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από το στόμα γυναικών, αποδομένες με γυναικεία γραφή. Με πραγματικές και μυθικές ηρωίδες, γνωστές και ανώνυμες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έργα εμπνευσμένα από την ύλη αρχείων, από άρθρα και εικόνες εφημερίδων και περιοδικών, από βιβλία και μυθιστορήματα, από στίχους τραγουδιών και κινηματογραφικές ταινίες, από την επίσημη Ιστορία και την Ιστορία της τέχνης αλλά και από τις σκόπιμες αποσιωπήσεις. Ή εικαστικά αποκυήματα του ανεξάντλητου γυναικείου φαντασιακού.

Ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, τυπώματα, κολάζ, εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και επιτελέσεις μιλούν πολυφωνικά για τη γυναικεία συνθήκη. Τα οπτικά διηγήματα αναβιώνουν τη συστηματική απαξίωση των γυναικών, την καταπίεση, τη βία, την πληγή, το τραύμα. Σκιαγραφούν το δίπολο εξουσίας και υποτέλειας, τα καταπατημένα όνειρα, τις επιθυμίες και τις ελπίδες, την ευθραυστότητα, την απώλεια, τον θρήνο, το πένθος. Φέρνουν στο επίκεντρο τον τρυφερό αλλά και τον ταραχώδη γυναικείο ψυχισμό, το αρχέγονο άγριο στοιχείο, την υπέρβαση του μέτρου και των ορίων, την τόλμη, το ένστικτο και την τρέλα της οργής και της απόγνωσης. Προβάλουν τη σημασία του θηλυκού σώματος, συσχετίζουν τη γυναίκα με τη φύση και τη μάνα-γη. Ανιχνεύουν τις θηλυκότητες και τη σεξουαλικότητα. Επιζητούν την απελευθέρωση από κατασκευασμένα έμφυλα στερεότυπα και συμβατικούς ρόλους.Στοιχειοθετώντας έναν δημιουργικό δημόσιο διάλογο μεταξύ γυναικών από διαφορετικούς χρόνους και τόπους, η έκθεση αντιστέκεται στην καταδίκη της λήθης και της αφάνειας. Ξορκίζει το σκότος και το αντικαθιστά με φως. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ρία Δάμα, Ελένη Εξάρχου, Μαίρη Ζυγούρη, Ντέμη Κάια, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Ναταλία Μαντά, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντσε,  Λίνα Μπέμπη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ελίζα Σόρογκα, Σλομποντάνκα Στούπαρ, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Κλεοπάτρα Τσαλή, Έφη Φουρίκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου και Χριστόφορου Μαρίνου.

Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικεία Ζητήματα

  • Μεικτά Μέσα

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται σε μία ομαδική έκθεση. Τα έργα διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού. Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ραντεβού στη Στοά Τρίστρατο για το Athens Art Book Fair 2024

Το διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων επιστρέφει στις αρχές Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2024

Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για τη διεθνή έκθεση "Εικαστικά Σύνολα - Visual Ensembles"

4ο εικαστικοί δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες σε ένα ιστορικό χώρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

"Vertigo": Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ εμπνέει δύο εικαστικούς

Η έκθεση παρουσιάζεται στη πλαίσια της σύγχρονης σειράς εκθέσεων Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Μπήκαμε στο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι λίγο πριν τα εγκαίνια και ξεναγηθήκαμε στο έργο των σπουδαίων καλλιτεχνών

Δεν θέλεις να βγεις από το Mουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο! Η οικογένεια των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι μας ξεναγεί στον μοναδικό αυτό χώρο, ένα όνειρο χρόνων που έγινε επιτέλους πραγματικότητα, και μας διηγείται την ιστορία δυο μεγάλων καλλιτεχνών.

Τα αγαπημένα μας κλικ από το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Δείτε το φωτορεπορτάζ του "α" για τη μεγαλύτερη βιβλιοφιλική γιορτή που φιλοξενεί η Αθήνα.

"Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων": Η έκθεση του Robert McCabe αναδεικνύει την αιωνιότητα της Ελλάδας

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη, προσφέροντας μια συγκινητική ματιά στην αυθεντικότητα και τη διαχρονικότητα της Ελλάδας, μέσα από το φακό του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου.

"Μυθιστορίες ΙΙ": Μια νέα προσέγγιση στη σύνθεση μύθου και ιστορίας στη Citronne Gallery

Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες διερευνούν την αλληλεπίδραση μεταξύ μύθου και ιστορίας, προσφέροντας μια καλλιτεχνική εμπειρία στην Αθήνα.