"Vertigo": Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ εμπνέει δύο εικαστικούς

Η έκθεση παρουσιάζεται στη πλαίσια της σύγχρονης σειράς εκθέσεων Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Raw/Vertigo-Ναταλία Μαντά

Η σύγχρονη σειρά εκθέσεων Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει την έκθεση της Ναταλίας Μαντά και του Δημήτρη Ταμπάκη, "Vertigo", σε επιμέλεια Φαίδρας Βασιλειάδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Raw/Vertigo-Δημήτρης Ταμπάκης

Τι θα ανακάλυπταν αρχαιολόγοι από το μέλλον αν εξερευνούσαν την εικαστική Αθήνα του σήμερα; Πώς θα μελετούσαν το βίωμα που αποτυπώνεται στην καλλιτεχνική πρακτική και αφουγκράζεται τους σύγχρονους προβληματισμούς; Με ποιους τρόπους η σύγχρονη τέχνη προσπαθεί να κατανοήσει τις αξίες, τις ιδεολογίες και τις πεποιθήσεις, που κυριαρχούν στον πολιτισμό μας σήμερα; Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη προσεγγίζεται ως θερμοκοιτίδα πολιτισμού, στα σπλάχνα του οποίου εισχωρεί και εκκολάπτεται το μέλλον. Η έκθεση πλαισιώνει το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης Raw και περιγράφει την έντονη μεταβλητότητα της εποχής μας, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει εργαλεία ισορροπίας, γύρω από τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες εξέλιξης του σήμερα.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, Ναταλία Μαντά και Δημήτρης Ταμπάκης, συνομιλούν χειρονομιακά στους ενδιάμεσους χώρους του Ιδρύματος και διεισδύουν στο πολιτιστικό γενετικό υλικό του μέλλοντος, καθώς μέσα από το καλλιτεχνικό λεξιλόγιό τους καθρεφτίζουν την τροχοπέδη της πραγματικότητας. Ο εικαστικός διάλογος που προκύπτει, προσφέρει μια μεταφορική προσέγγιση, όπου οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που δεν μένουν περιορισμένα σε συγκεκριμένες φόρμες ή χώρους, αλλά διαχέονται και αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας έμφαση σε σημεία μετάβασης, μεταμόρφωσης και αλλαγής. Η καλλιτεχνική αυτή σύμπραξη, παρόλο που βασίζεται σε υλικές αντιθέσεις, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ενοποιημένη αφήγηση, που εξερευνά τις εσωτερικές διεργασίες της ψυχής και εμβαθύνει στην έννοια της λύτρωσης από τα τραύματα και τα υπαρξιακά αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής. 

Raw/Vertigo-Ναταλία Μαντά

Τυπώματα σε φύλλα αλουμινίου, που παγώνουν στο χρόνο μια πρωτογενή πληγή ως το σημείο μηδέν, κεραμικά δοχεία στο χώμα, που αφηγούνται αρχέγονες τελετουργίες, μεταλλικές γλυπτικές απολήξεις τοποθετημένες με ακροφοβικές τάσεις και κυανοτυπίες ως ακτινογραφία της ίδιας της ύπαρξης, είναι μερικά από τα έργα που προσδίδουν μια εσωτερική διάσταση στην παρούσα έκθεση, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπουν στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να επεκτείνουν τα όρια της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και να εξερευνήσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Το γενικό αίσθημα έλλειψης ισορροπίας και αστάθειας επισφραγίζεται με τον τίτλο της έκθεσης, "Vertigo", που εμπνέεται από το επιδραστικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ (στα ελληνικά "Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου", 1958) και αποτελεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στην ανθρώπινη οδύνη και την κάθαρση. Αυτό το ταξίδι αποτελεί μια βαθιά ψυχολογική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, της εμμονής και της ψυχολογικής κατάρρευσης, με τον σκηνοθέτη να περιγράφει την εσωτερική πάλη του ανθρώπου με τους φόβους και το τραύμα του, προκειμένου να λυτρωθεί. 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβεται και το νόημα της έκθεσης: στην ενδοσκόπηση του εσωτερικού ψυχισμού του ατόμου, που οδηγεί στην κάθαρση, σε μια διαδικασία ανακάλυψης και αυτοκατανόησης, η οποία καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας και ενδεχομένως να αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο ίασης σε μια τοξική κουλτούρα. Από γλυπτά που φλερτάρουν με το υπαρξιακό κενό του διαγενεακού τραύματος έως κεραμικές φόρμες, από τις οποίες ανθίζουν λουλούδια, υμνώντας την τέχνη του καλού αποχαιρετισμού, η έκθεση φέρνει κοντά δύο καλλιτέχνες που δεν δημιουργούν απλώς στατικές γλυπτικές δημιουργίες, αλλά αφηγήσεις που εξελίσσονται στον χρόνο, προσκαλώντας έτσι τον θεατή σε μια βαθιά ενδοσκόπηση.

Συνολικά, το δυναμικό και πολυδιάστατο έργο τους συνθέτει μια βαθυστόχαστη ενατένιση της παρούσας στιγμής, αλλά και μια πρόβλεψη για το μέλλον, μέσω της καλλιτεχνικής και υπαρξιακής εξερεύνησης, που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό αρχείο των πολιτιστικών και κοινωνικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Εγκαίνια: 26/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Θεοχαράκη | 26/9-22/11 | Τρ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Πεμ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος: €2

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ραντεβού στη Στοά Τρίστρατο για το Athens Art Book Fair 2024

Το διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων επιστρέφει στις αρχές Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2024

Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για τη διεθνή έκθεση "Εικαστικά Σύνολα - Visual Ensembles"

4ο εικαστικοί δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες σε ένα ιστορικό χώρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

Μπήκαμε στο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι λίγο πριν τα εγκαίνια και ξεναγηθήκαμε στο έργο των σπουδαίων καλλιτεχνών

Δεν θέλεις να βγεις από το Mουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο! Η οικογένεια των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι μας ξεναγεί στον μοναδικό αυτό χώρο, ένα όνειρο χρόνων που έγινε επιτέλους πραγματικότητα, και μας διηγείται την ιστορία δυο μεγάλων καλλιτεχνών.

Ξεναγήσεις για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" προσφέρει προσβάσιμες ξεναγήσεις, με αφορμή την έκθεση "Γυναικεία ζητήματα".

Τα αγαπημένα μας κλικ από το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Δείτε το φωτορεπορτάζ του "α" για τη μεγαλύτερη βιβλιοφιλική γιορτή που φιλοξενεί η Αθήνα.

"Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων": Η έκθεση του Robert McCabe αναδεικνύει την αιωνιότητα της Ελλάδας

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη, προσφέροντας μια συγκινητική ματιά στην αυθεντικότητα και τη διαχρονικότητα της Ελλάδας, μέσα από το φακό του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου.

"Μυθιστορίες ΙΙ": Μια νέα προσέγγιση στη σύνθεση μύθου και ιστορίας στη Citronne Gallery

Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες διερευνούν την αλληλεπίδραση μεταξύ μύθου και ιστορίας, προσφέροντας μια καλλιτεχνική εμπειρία στην Αθήνα.