"Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες": Η Αλβανική Μετανάστευση στην Ελλάδα μέσα από ένα ζωντανό αρχείο

Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν την εξέλιξη ενός αρχείου για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα, μέσα από τη συνύπαρξη αρχειακών τεκμηρίων και προσωπικών ιστοριών, αποκαλύπτοντας τις πολυδιάστατες εμπειρίες που συνθέτουν αυτήν την πλούσια ιστορία.

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες Φωτορεπορτάζ “Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα”, 1991. ΑΣΚΙ / Συλλογή Σπύρου Στάβερη

Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει ιστορία, κοινωνία και πολιτική, και η έκθεση "Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες", η οποία θα λάβει χώρα από τις 18 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στον χώρο τεχνών Tavros, είναι μια ευκαιρία για να εξετάσουμε αυτό το σύνθετο ζήτημα μέσα από μια δυναμική και συμμετοχική προσέγγιση. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η συγκρότηση του αρχείου: Μια ζωντανή διαδικασία

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες
Φωτορεπορτάζ "Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα", 1991. ΑΣΚΙ / Συλλογή Σπύρου Στάβερη

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το μεγάλο τραπέζι που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας. Εδώ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία συγκρότησης ενός αρχείου. Τα αρχειακά τεκμήρια που παρουσιάζονται είναι ποικιλόμορφα και περιλαμβάνουν κρατικά έγγραφα, εφημερίδες, οπτικοακουστικό υλικό, οικογενειακές φωτογραφίες, ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν μια πλήρη εικόνα για τις συνθήκες και τις εμπειρίες των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Το τραπέζι λειτουργεί επίσης ως χώρος muhabet-συλλογικής συζήτησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν τα δικά τους ιστορικά τεκμήρια για ένταξη στο αρχείο. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη δημιουργία ενός ζωντανού αρχείου που αντικατοπτρίζει τις προσωπικές ιστορίες και τη συλλογική μνήμη της μετανάστευσης.

Ιστορίες ζωής και συλλογική μνήμη

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες
Φωτορεπορτάζ "Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα", 1991. ΑΣΚΙ / Συλλογή Σπύρου Στάβερη

Ο πυρήνας της έκθεσης είναι οι προφορικές ιστορίες των μεταναστών, οι οποίες προσφέρουν μια βαθιά και προσωπική εικόνα των εμπειριών τους. Αυτές οι αφηγήσεις φωτίζουν τις προκλήσεις, τα όνειρα και τις στρατηγικές επιβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Με την ενσωμάτωσή τους στο αρχείο, αυτές οι ιστορίες βοηθούν στη χαρτογράφηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, από τις κρατικές πολιτικές και την κοινωνία μέχρι την εργασία, την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ρατσιστικής βίας και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι μετανάστες.

Δημόσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων: Από την τέχνη στην πολιτική

Έκθεση Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης ΑΣΚΙ, Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες, tavros, Πάτι Βαρδάμη
Αποκόμματα παραβόλων Δημοσίου, 2003. ΑΣΚΙ / Συλλογή Β. Χυστούνα

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που εστιάζουν σε σημαντικά θέματα σχετικά με τη μετανάστευση. Η προβολή του εικαστικού φιλμ "Otranto" από τους Latent Community θα προσφέρει μια καλλιτεχνική ματιά στη συνοριακή βία, ενώ η συζήτηση για το "τιμημένο" 2004 και τις επιθέσεις εναντίον των Αλβανών μεταναστών θα φωτίσει τις κοινωνικές εντάσεις και τις προκλήσεις της περιόδου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη συλλογική μνήμη και τη συγκρότηση μεταναστευτικών αρχείων, με στόχο την ανάπτυξη του αρχείου και τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινότητας γύρω από αυτό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες
Μπροσούρα με τίτλο Strehëza e emigrantëve shqiptarë [Το στέκι των Αλβανών μεταναστών], Αθήνα, Σεπτέμβριος 2007. ΑΣΚΙ / Συλλογή Ερβίν Σέχου

Εγκαίνια | 18/10, 7 μ.μ. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό ο διευθυντής τον ΑΣΚΙ, Μάνος Αυγερίδης, ο αναπληρωτής διευθυντής του SNFPHI, Δημήτρης Αντωνίου και οι συνεπιμελήτριες της έκθεσης, Πάτι Βαρδάμη και Ιλιρίντα Μουσαράι.

Θα υπάρχει παραδοσιακό αλβανικό φαγητό με την ευγενική συμβολή του Συνδέσμου Αλβανίδων Γυναικών στην Ελλάδα.

Πώς συζητάμε για την συνοριακή βία; | 20/9, 7 μ.μ.

Μια εκδήλωση με αφορμή το εικαστικό φιλμ "Οτράντο"
Προβολή: Οτράντο, 24 λεπτά

Συζητούν: Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος, Latent Community, Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, επιμελήτρια, συν-διευθύντρια Counterpoints Greece, Όλγα Λαφαζάνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο, Στέφανος Λεβίδης, χωρικός και οπτικός ερευνητής. Συντονισμός: Πάτι Βαρδάμη, θεωρητικός κριτικών σπουδών. Συζήτηση με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον Πολύβιο Κοσμάτο

Το "τιμημένο" 2004. Από την κορυφή της Ευρώπης στη ρατσιστική βία; | 23/9, 7 μ.μ.

Συζητούν: Γιάννης Γκολφινόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBTQ+, Ερβίν Σέχου, ακτιβιστής, πρώην μέλος του Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, Γιώργος Χελάκης, αθλητικός συντάκτης. Συντονισμός: Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός

"Κάτι που θα μείνει". Μετανάστευση και σύγχρονα αρχεία | 25/9, 7 μ.μ.

Συζητούν: Σεμπένε Ισέτε, δημιουργός του έργου προφορικής ιστορίας μετανάστευσης "Our stories", Ιλιρίντα Μουσαράι, Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης, Πηνελόπη Παπαηλία, αν. καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , Βαλμπόνα Χυστούνα, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστ.ρι.ών "Μητέρα Τερέζα" στην Ελλάδα. Συντονισμός: Στάθης Παυλόπουλος, ιστορικός, επιστημονικός συντονιστής ΑΣΚΙ

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 12-7 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 11 π.μ.-6 μ.μ.

Επικοινωνήστε στο askialbanianarchive@gmail.com για τον προγραμματισμό ομαδικών ξεναγήσεων στα ελληνικά, αλβανικά, αγγλικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες

  • Αφιερώματα

Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει ιστορία, κοινωνία και πολιτική και είναι μια ευκαιρία για να εξετάσουμε αυτό το σύνθετο ζήτημα μέσα από μια δυναμική και συμμετοχική προσέγγιση. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πυρήνας της έκθεσης είναι οι προφορικές ιστορίες των μεταναστών, οι οποίες προσφέρουν μια βαθιά και προσωπική εικόνα των εμπειριών τους. Αυτές οι αφηγήσεις φωτίζουν τις προκλήσεις, τα όνειρα και τις στρατηγικές επιβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με την ενσωμάτωσή τους στο αρχείο, αυτές οι ιστορίες βοηθούν στη χαρτογράφηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, από τις κρατικές πολιτικές και την κοινωνία μέχρι την εργασία, την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ρατσιστικής βίας και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι μετανάστες.

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.