Το 1ο Queer Con της Αθήνας φέρνει στο επίκεντρο τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ τέχνη και ιστορία

Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών δράσεων του Athens Pride, και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh και της Άνα Ιβάνκοβα.

Queer Con 2024

Tο 1ο Queer Con, το φεστιβάλ για την queer τέχνη, αισθητική, ποπ κουλτούρα και ορατότητα διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Είτε ανήκετε στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είτε είστε φίλοι και σύμμαχοί της, το πρόγραμμα του Queer Con έχει κάτι για το καθένα: Εκθέσεις για την εγχώρια ΛΟΑΤΚΙα+ καλλιτεχνική ιστορία, την queer εικονογράφηση, καθώς και εικαστική έκθεση ενηλίκων, Artists Αlley με την παρουσία εικονογράφων και καλλιτεχνών, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, καταξιωμένους ομιλητές και σκηνοθέτες, Stand Up Comedy, και Drag Show.

Διαβάστε Επίσης

Το διήμερο θα πλαισιωθεί από μουσικές επιλογές ραδιοφωνικών παραγωγών, Live Radiο και DJ Set.

Το λογότυπο και το επίσημο εικαστικό του Φεστιβάλ, σχεδίασε ο εικονογράφος Δημήτρης Κάσδαγλης.

Queer Con 2024

Η διάρκεια του προγράμματος είναι και τις δύο ημέρες από 11 π.μ. ως 9.30 μ.μ. Οι χώροι είναι καθολικά προσβάσιμοι για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ., με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ "No Straight Lines" (σε συνεργασία με τη Moovie Reel).

Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών δράσεων του Athens Pride, και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh και της Άνα Ιβάνκοβα.

Το πρόγραμμα

Όλες τις ημέρες

Artists alley | Γκαλερί Κέννεντυ

LGBT Art
Θεμιστοκλής Λιονέτης

21 καλλιτέχνες από τον χώρο των comics, της εικονογράφησης και της εικαστικής έκφρασης, σας περιμένουν να γνωρίσετε νέες, αλλά και παλαιότερες δουλειές τους.

Έκθεση: A Queer Story of Greek Arts | Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Ένα χρονολόγιο με τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ιστορία της εγχώριας καλλιτεχνικής ΛΟΑΤΚΙΑ+ Σκηνής. Οι πρωταγωνιστές και τα ορόσημα στις Τέχνες και την pop κουλτούρα. Από το πρώτο ποίημα για την ομοφυλόφιλη επιθυμία το 1847, μέχρι σήμερα, αυτή η έκθεση φιλοδοξεί να ταξιδέψει τους επισκέπτες της στην πλούσια καλλιτεχνική ιστορία μιας κοινότητας που πρόσφερε πολλά στην εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία.

Έκθεση: LGBT Art - Η Άνθηση της Queer Εικονογράφησης | Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

LGBT Art Η Άνθηση της Εγχώριας Queer Εικονογράφησης
© Δημήτρης Γαβαλάς

Δεκατέσσερις εικονογράφοι που είτε αυτοπροσδιορίζονται ως queer είτε δηλώνουν σύμμαχοι της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, μιλούν μέσα από τα έργα τους για την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, την αποδοχή και την υποκειμενικότητα της ταυτότητας.

Έκθεση: Sluts Do It Better | Foyer

Sluts do it better
Σοφία Κυριακοπούλου

H αυστηρώς ενήλικη έκθεσή μας αποτελεί συνδιοργάνωση με τη Human Cast και είναι αφιερωμένη στην Zackie/Ζακ. ΛΟΑΤΚΙ+ εικαστικοί και καλλιτέχνες εκφράζουν μέσα από τα έργα τους, ανοιχτά, τη σεξουαλικότητά τους.

Οργανώσεις | Ισόγειο

Το Φεστιβάλ παραχωρεί χώρο σε ακτιβιστικές οργανώσεις, με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο και την προσφορά τους.

Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης | Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική LGBTQ εκδοτική, σας περιμένει να ανακαλύψετε τον πλούσιο κατάλογο εκδόσεών της, από την διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία.

Επίσημη έναρξη

Παρασκευή 7-8.20 μ.μ. | Θέατρο

Προβολή: "No Straight Lines"
Σκηνοθεσία:  Vivian Kleiman | 1985 | Έγχρωμο | 78'

Ένας συνδυασμός τέχνης, κωμωδίας και ιστορίας, που σίγουρα θα σας κάνει να γελάσετε και να σκεφτείτε. Oι αξιοσημείωτες ιστορίες πέντε πρωτοποριακών καλλιτεχνών comics στις Η.Π.Α. που άνοιξαν τις πόρτες και έκαναν ορατές τις ζωές των LGBTQIA+. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν και οι λύσεις που βρήκαν είναι εμπνευσμένες.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Moovie Reel

Σάββατο

4-4.50 μ.μ. | Θέατρο

Εναρκτήρια ομιλία: Τρανς Ιππότες και Ιθαγενείς Αμερικανοί: Μια Ανασκόπηση Μέσω της Ένατης Τέχνης

Η απεικόνιση των τρανς ατόμων από την αρχαιότητα έως και σήμερα, με έμφαση σε έργα όπως τα anime, τα comics και τα graphic novels. Μέσα από αυτή την ιστορική και πολυμεσική ανασκόπηση, θα αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι επιτυχίες της τρανς κοινότητας στην αναζήτηση ορατότητας και αναγνώρισης στη λογοτεχνία και την ποπ κουλτούρα.

Εισηγήτρια: Katherine Reilly - Συγγραφέας & Ακαδημαϊκή Λέκτορας, Αγγλική Φιλολογία, LGBTQIA+ Σύμβουλος Επιχειρήσεων

5-6.40 μ.μ. | Θέατρο

Μετέωρο και Σκιά

Προβολή: "Μετέωρο και Σκιά"
Σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης | 1985 | Έγχρωμο | 101'

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του σημαντικότερου queer ποιητή του Μεσοπολέμου, προβάλλουμε μια από τις σημαντικότερες ταινίες της ελληνικής queer κινηματογραφίας. Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής, ο Λαπαθιώτης αποτέλεσε για τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία της εποχής στην οποία μεσουράνησε, ένα σκάνδαλο με τον τρόπο ζωής και τη κοσμοθεωρία του.
Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη.

Συντονίζει ο συγγραφέας, Κυριάκος Χαρίτος.

8-9.30 μ.μ. | Θέατρο

Stand up comedy by Snap - Athens Queer Comedy Club

Το Snap - Athens Queer Comedy Club είναι το πρώτο και μοναδικό Queer Comedy Club της Αθήνας. Οι παραστάσεις που οργανώνει το Snap είναι ένα μείγμα Stand Up Comedy, Cabaret και LGBT+ Party. Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες αποτελούν τον πυρήνα του Snap, ενώ καλεσμένοι του είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής κωμικής σκηνής.

Κυριακή

3.30-4.15 μ.μ. | Θέατρο

Ομιλία: Η Εξέλιξη του Queer Representation στα Mainstream Comics

Είναι η παρουσία queer χαρακτήρων μια σύγχρονη μόδα; Πολλοί "pure fans” κάνουν λόγο για μία gay agenda, που οι neo-liberals προσπαθούν να επιβάλουν, τα πράγματα όμως φυσικά δεν είναι έτσι. Σε αυτή την ομιλία- αναδρομή, ο ομιλητής μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι από την εποχή που οι καθαρά queer χαρακτήρες ήταν εξαιρετικά δυσεύρετοι, μέχρι σήμερα.

Εισηγητής: Μάνος Ζουράρης

4.30-5 μ.μ. | Θέατρο

Προβολή: "Bitter September"
Σκηνοθεσία: Σοφία Φαραντάτου | 2022 | Έγχρωμο | 26'

Μετά τη δολοφονία του Ελληνοαμερικανού LGBTQ ακτιβιστή, Ζακ Κωστόπουλου, η παιδική του φίλη Σοφία Φαραντάτου, επιστρέφει στην Ελλάδα και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μόνο ο χρόνος μπορεί να της δώσει τον χώρο να θρηνήσει και να αντιμετωπίσει την απουσία του φίλου της.

Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτιδα Σοφία Φαραντάτου.

5.30-7.30 μ.μ. | Θέατρο

Προβολή: "ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης"
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης | 2023 | Έγχρωμο | 71'

Ελλάδα, 1977. Ένα σχέδιο νόμου ενώνει μια ομάδα από ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Σε μια ιστορική εκδήλωση γεννιέται το πρώτο ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Μέχρι το 1990, το ΑΚΟΕ και το περιοδικό του, το Αμφί, θα επηρέαζαν τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αλλά και τα ίδια τα άτομα τον εαυτό τους.

Θα ακολουθήσει Q&A με συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και βοηθός σεναρίου του ντοκιμαντέρ, Θοδωρής Αντωνόπουλος.

8-9 μ.μ. | Θέατρο

Φιλανθρωπικό Drag Cabaret - From A(na) to Z(ackie)
Αφιερωμένο στη δικαιοσύνη/μνήμη για τις δολοφονημένες drag queen, Ana Ivankovna και Zackie Oh. Έξι drag καλλιτέχνες από το Α ως το Ω του φάσματος του ελληνικού drag γιορτάζουν και αποτίουν φόρο τιμής. Drag Shows από Άτοσσα, Bloody Mwry, Cyka de la Blyat, Επιτάφιο, Jerry Pouxerei, Λάλα Κωλοπή.

*Είσοδος ελεύθερη με κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για ενίσχυση σε καμπάνιες χρηματοδότητησης επεμβάσεων επιβεβαίωσης φύλου από trans άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες στο mini-site του φεστιβάλ queer-con.gr.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού και το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Cinobo Όπερα φέρνουν μια δόση Θεσσαλονίκης στην Αθήνα

Η Αθήνα υποδέχεται μια καλλιτεχνική εκδήλωση, με την έκθεση "Κάνα Δυο Φωτογραφίες" και ένα δυναμικό κινηματογραφικό αφιέρωμα που αναδεικνύει τη ζωντάνια της ραπ κουλτούρας της Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2024

"Η τέχνη της εμβύθισης": Έκθεση για τον Mark Rothko και τη σύγχρονη αφαιρετική ζωγραφική

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Mark Rothko, η ομαδική έκθεση παρουσιάζει έργα 24 σύγχρονων καλλιτεχνών, εξερευνώντας τη δύναμη της χρωματικής εμβύθισης στη ζωγραφική.

Η έκθεση "Τέχνες της θάλασσας" ανοίγει ξανά και προβάλλει τη ναυτική ταυτότητα των Κυκλάδων

Μια έκθεση τέχνης που προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν των ναυτικών κοινοτήτων των Κυκλάδων μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις και προβολές.

Ποίηση, θέατρο, μουσική και Κάφκα στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Πεδίον του Αρεως θα πλημμυρίσει από λογοτεχνία και μουσική αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma μιλά στο πλαίσιο του θεσμού "The Ellinikon Moments" της Lamda Development

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και η Lamda Development υποδέχονται τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα για μια μοναδική ομιλία για την επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.

To Thees Art Festival στη Σίφνο "παντρεύει" την τέχνη με την παράδοση

Ένα εκρηκτικό πάντρεμα όλων των μορφών έκφρασης από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".