Η έκθεση "Τέχνες της θάλασσας" ανοίγει ξανά και προβάλλει τη ναυτική ταυτότητα των Κυκλάδων

Μια έκθεση τέχνης που προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν των ναυτικών κοινοτήτων των Κυκλάδων μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις και προβολές.

Crafts of the Sea

Οι Τέχνες της θάλασσας, η πρώτη έκθεση του Δικτύου Αρχιπέλαγος στην Αθήνα, ανοίγει και πάλι στο Goethe-Institut Athen για τρεις εβδομάδες, από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. με διάρκεια έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, σε επιμέλεια των Maurizio Borriello και Jacob Moe, ανιχνεύει τις διασυνδέσεις των ναυτικών κοινοτήτων των Κυκλάδων του παρελθόντος και του παρόντος. 

Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι πέντε νησιά των Κυκλάδων, η Αμοργός, τα Κουφονήσια, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Σύρο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από αρχειακό και σύγχρονο φωτογραφικό, ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν μια σειρά από ξεναγήσεις για το κοινό και ένα πρόγραμμα προβολών στο αίθριο του Goethe-Institut Athen. 

Ξεναγήσεις:

Ο Jacob Moe, συνεπιμελητής και διευθυντής του Δικτύου Αρχιπέλαγος, θα πραγματοποιήσει δύο ξεναγήσεις, στις 7.30 και τις 8 μ.μ., όπου θα παρουσιάσει τις θεματικές και τα έργα της έκθεσης. Πώς διαμορφώθηκε η ναυτική ταυτότητα των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα; Ποια η σημασία της ξυλοναυπηγικής, της αλιείας και της ναυσιπλοΐας για τις τοπικές κοινότητες; Μπορούν οι παραδοσιακές πρακτικές και τέχνες να προσφέρουν απαντήσεις στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές προκλήσεις;

Crafts of the Sea

Πρόγραμμα προβολής:

Η ομάδα του Δικτύου Αρχιπέλαγος σας υποδέχεται στις 20:30 στο αίθριο του Goethe-Institut Athen για την προβολή δύο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τη θαλάσσια ζωή σε διαφορετικά γεωγραφικά πλαίσια: Από το Αιγαίο Πέλαγος έως τη Θάλασσα Ανταμάν της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ, οι ταινίες αναδεικνύουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της υπερ-παγκοσμιοποίησης, της τοπικής γνώσης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τι μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορετικές αυτές κοινότητες που αποκαλούν τη θάλασσα σπίτι τους; 

Crafts of the Sea-κωστας πρασινος

 

Κώστας Πράσινος: Πορτρέτο -Jacob Moe, Ελλάδα, 2024, 11′

Ο Κώστας Πράσινος, ένας ψαράς από τα Κουφονήσια, αφηγείται τις κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές που επηρέασαν τη ζωή του νησιού από τότε που πρωτοξεκίνησε να σαλπάρει πριν από περίπου πενήντα χρόνια, αποκαλύπτοντας μεθόδους, πεποιθήσεις και σοφά γνωμικά σχετικά με την παράκτια αλιεία στις Κυκλάδες. 

 

Sailing a Sinking Sea Olivia Wyatt, - Μιανμάρ/Ταϊλάνδη, 2015, 65′

Οι Μόκεν της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης είναι μια ναυτική κοινότητα που παραδοσιακά περνά οκτώ μήνες τον χρόνο σε ξύλινες βάρκες με αχυροσκεπή. Πλήρως εξαρτημένοι από τη θάλασσα, ολόκληρο το σύστημα των πεποιθήσεών τους περιστρέφεται γύρω από το νερό. Σε ένα οπτικά και ακουστικά καθηλωτικό μωσαϊκό, οι μυθολογίες των Μόκεν και οι σύγχρονες πρακτικές αναδεικνύουν τη σοφία που αποκτάται από τη ζωή δίπλα στη θάλασσα. Για τις προβολές δεν απαιτείται προκράτηση θέσης. Η συμμετοχή σε αυτή θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση στο αίθριο του Goethe-Institut. 

 

Σχετικά με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος: 

Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων.

 Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τέχνες της θάλασσας

  • Μεικτά Μέσα

Αμοργός, Κουφονήσια, Πάρος, Σαντορίνη και Σύρος -Πέντε νησιά διασυνδεδεμένα μέσω του αρχιπελάγους του Αιγαίου και της κυκλαδικής κουλτούρας, τα οποία αναδεικνύονται μέσω του νέου πρότζεκτ του Δικτύου Αρχιπέλαγος. Η πλούσια και πολυδιάστατη ναυτική παράδοση των Κυκλάδων προβάλλεται μέσα από την έκθεση πολλαπλών μέσων «Τέχνες της θάλασσας», η οποία ανιχνεύει τις συνδέσεις μεταξύ των θαλάσσιων αυτών κοινοτήτων του παρελθόντος και του σήμερα, μέσα από αρχειακό υλικό και σύγχρονη φωτογραφική, ηχητική και οπτικοακουστική τεκμηρίωση. Επισημαίνοντας τόσο την αξία και όσο και την επισφάλεια της ξυλοναυπηγικής, της αλιείας και της ναυσιπλοΐας στις Κυκλάδες, η έκθεση στην Αθήνα καλεί το κοινό να αναπροσανατολίσει τις αισθήσεις του προς τη θάλασσα, προς ένα μέλλον που την περιλαμβάνει. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν ένα σύμπαν αντικειμένων, τοπίων, καϊκιών και πορτρέτων σε ιστορικές τοποθεσίες των νησιών, όπως το ναυπηγείο «Ταρσανάς» στη Σύρο, ο κόλπος του Αϊ-Γιάννη στην Πάρο, το καρνάγιο στην Αρμένη της Σαντορίνης, και τα ψαρολίμανα της Αμοργού και των Κουφονησίων. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης ιστορικό υλικό από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας της Πάρου και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές από τη Σύρο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Οι οπτικοακουστικές και φωτογραφικές αρχειακές εγκαταστάσεις που επιμελήθηκε ο ντοκιμαντερίστας Jacob Moe τονίζουν τον μεταβλητό χαρακτήρα του ιστορικού αρχείου, ενώ οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα του εθνογράφου και ναυπηγού Maurizio Borriello επαναπροσδιορίζουν τα καρνάγια και τα θαλάσσια περιβάλλοντα των Κυκλάδων ως μελλοντικές πηγές τεχνικής και βιωματικής γνώσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού και το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Cinobo Όπερα φέρνουν μια δόση Θεσσαλονίκης στην Αθήνα

Η Αθήνα υποδέχεται μια καλλιτεχνική εκδήλωση, με την έκθεση "Κάνα Δυο Φωτογραφίες" και ένα δυναμικό κινηματογραφικό αφιέρωμα που αναδεικνύει τη ζωντάνια της ραπ κουλτούρας της Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2024

"Η τέχνη της εμβύθισης": Έκθεση για τον Mark Rothko και τη σύγχρονη αφαιρετική ζωγραφική

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Mark Rothko, η ομαδική έκθεση παρουσιάζει έργα 24 σύγχρονων καλλιτεχνών, εξερευνώντας τη δύναμη της χρωματικής εμβύθισης στη ζωγραφική.

Το 1ο Queer Con της Αθήνας φέρνει στο επίκεντρο τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ τέχνη και ιστορία

Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών δράσεων του Athens Pride, και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh και της Άνα Ιβάνκοβα.

Ποίηση, θέατρο, μουσική και Κάφκα στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Πεδίον του Αρεως θα πλημμυρίσει από λογοτεχνία και μουσική αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma μιλά στο πλαίσιο του θεσμού "The Ellinikon Moments" της Lamda Development

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και η Lamda Development υποδέχονται τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα για μια μοναδική ομιλία για την επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.

To Thees Art Festival στη Σίφνο "παντρεύει" την τέχνη με την παράδοση

Ένα εκρηκτικό πάντρεμα όλων των μορφών έκφρασης από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".