Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η σημαντική γκαλερίστα των Νέων Μορφών αλλά και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου.
Η δράση της Δημακοπούλου στην εικαστική σκηνή της Αθήνας υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το 1959 ίδρυσε την ιστορική γκαλερί Νέες Μορφές στην οδό Βαλαωρίτου, η οποία λειτούργησε έως το 2009, προωθώντας καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με εκθέσεις και συνεργασίες με επιμελητές και ιστορικούς τέχνης.
Σημαντικότατη ήταν η ίδρυση του ΙΣΕΤ, του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το 1945, με στόχο τη διαφύλαξη και προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το 2022 η Εθνική Πινακοθήκη ανέλαβε τη διαχείρισή της, συνεχίζοντας το αξιέπαινο έργο της Δημακοπούλου.
Η γκαλερίστα δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Το έργο της συνέβαλε στη δημιουργία της Art Athina, της πρώτης μεγάλης φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, χάρη στη συνεργασία της Δημακοπούλου με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), του οποίου υπήρξε πρόεδρος για 18 χρόνια.
Πληροφορούμενη την απώλεια της Τζούλιας Δημακοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Τζούλια Δημακοπούλου υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής καλλιτεχνικής ζωής, με ενεργό δράση πάνω από έξι δεκαετίες. Η γκαλερί "Νέες Μορφές", της οποίας υπήρξε συνιδρύτρια το 1959, όχι μόνο στάθηκε φιλόξενος εκθεσιακός χώρος για δεκάδες δημιουργούς και τα έργα τους, αλλά ήρθε να ανανεώσει την καλλιτεχνική κίνηση και τη σχέση του κοινού με τη σύγχρονη δημιουργία. Όπως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε η Τζούλια Δημακοπούλου, διατελώντας επί χρόνια πρόεδρός του, αλλά και η μεγαλύτερη πλέον ελληνική φουάρ, η καταξιωμένη Art Athina, που φέρνει τη σφραγίδα της. Και, ασφαλώς, το ΙΣΕΤ, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, ως κιβωτός διάσωσης και τεκμηρίωσης της σύγχρονης τέχνης που σύστησε και στήριξε η Τζούλια Δημακοπούλου, πριν το μεταβιβάσει, μέσω δωρεάς, στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η προσφορά της Τζούλιας Δημακοπούλου στην ενθάρρυνση, την ανάδειξη και την διαφύλαξη της σύγχρονης δημιουργίας υπήρξε πραγματικά ανεκτίμητη, καθώς η ίδια συνδύαζε τις στιβαρές γνώσεις με τις καινοτόμες ιδέες και τον σεβασμό στο καλλιτεχνικό έργο και τον δημιουργό με την ανάγκη αποτελεσματικής προώθησής του ως προϊόντος υψηλής αξίας. Η πολύπλευρη δραστηριότητά της καταλείπει θεσμούς, σχήματα και ιδέες που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να έχουν πολλαπλή επίδραση στα καλλιτεχνικά μας πράγματα.
Στην οικογένειά της, στους συνεργάτες της και τους πολλούς φίλους της απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια".