Πέθανε η πρωτοπόρα γκαλερίστα και ιδρύτρια του ΙΣΕΤ Τζούλια Δημακοπούλου

Αποχαιρετάμε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Τζούλια Δημακοπούλου

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η σημαντική γκαλερίστα των Νέων Μορφών αλλά και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου.

Η δράση της Δημακοπούλου στην εικαστική σκηνή της Αθήνας υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το 1959 ίδρυσε την ιστορική γκαλερί Νέες Μορφές στην οδό Βαλαωρίτου, η οποία λειτούργησε έως το 2009, προωθώντας καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με εκθέσεις και συνεργασίες με επιμελητές και ιστορικούς τέχνης.

Σημαντικότατη ήταν η ίδρυση του ΙΣΕΤ, του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το 1945, με στόχο τη διαφύλαξη και προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το 2022 η Εθνική Πινακοθήκη ανέλαβε τη διαχείρισή της, συνεχίζοντας το αξιέπαινο έργο της Δημακοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Η γκαλερίστα δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Το έργο της συνέβαλε στη δημιουργία της Art Athina, της πρώτης μεγάλης φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, χάρη στη συνεργασία της Δημακοπούλου με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), του οποίου υπήρξε πρόεδρος για 18 χρόνια.

Πληροφορούμενη την απώλεια της Τζούλιας Δημακοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Τζούλια Δημακοπούλου υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής καλλιτεχνικής ζωής, με ενεργό δράση  πάνω από έξι δεκαετίες. Η γκαλερί "Νέες Μορφές", της οποίας υπήρξε συνιδρύτρια το 1959, όχι μόνο στάθηκε φιλόξενος εκθεσιακός χώρος για δεκάδες δημιουργούς και τα έργα τους, αλλά ήρθε να ανανεώσει την καλλιτεχνική κίνηση και τη σχέση του κοινού με τη σύγχρονη δημιουργία. Όπως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε η Τζούλια Δημακοπούλου, διατελώντας επί χρόνια πρόεδρός του, αλλά και η μεγαλύτερη πλέον ελληνική φουάρ, η καταξιωμένη Art Athina, που φέρνει τη σφραγίδα της. Και, ασφαλώς, το ΙΣΕΤ, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, ως κιβωτός διάσωσης και τεκμηρίωσης της σύγχρονης τέχνης που σύστησε και στήριξε η Τζούλια Δημακοπούλου, πριν το μεταβιβάσει, μέσω δωρεάς, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η προσφορά της Τζούλιας Δημακοπούλου στην ενθάρρυνση, την ανάδειξη και την διαφύλαξη της σύγχρονης δημιουργίας υπήρξε πραγματικά ανεκτίμητη, καθώς η ίδια συνδύαζε τις στιβαρές γνώσεις με τις καινοτόμες ιδέες και τον σεβασμό στο καλλιτεχνικό έργο και τον δημιουργό με την ανάγκη αποτελεσματικής προώθησής του ως προϊόντος υψηλής αξίας. Η πολύπλευρη δραστηριότητά της καταλείπει θεσμούς, σχήματα και ιδέες που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να έχουν πολλαπλή επίδραση στα καλλιτεχνικά μας πράγματα.

Στην οικογένειά της, στους συνεργάτες της και τους πολλούς φίλους της απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Temporal Transferences": Το έργο του Ζαν Κοκτώ συναντά τη σύγχρονη δημιουργία

Η καλλιτέχνιδα Mylene Jampanoi παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς στη Roma Gallery.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

Τα highlights της έκθεσης "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της" στο Κέντρο Τεχνών

Τα ΑΣΚΙ διαλέγουν τα must-see της επετειακής έκθεσης που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

"Άδειες Καρέκλες": Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης προς τιμήν του Έλληνα λογοτέχνη.

Θυμόμαστε τον Χρήστο Γιανναρά μέσα από έξι σημαντικά βιβλία του

Ο διανοητής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο. Εμείς θυμόμαστε έξι από τα βιβλία του από τις εκδόσεις Ίκαρος, που αφορούν την οντολογία, την πολιτική και τη νεότερη Ελλάδα.

5 βιβλία που μπορείς να κατεβάσεις δωρέαν από το site του Ιδρύματος "Ρόζα Λούξεμπουργκ"

Βιβλία για τη μεταναστεύση, την ακροδεξιά ρητορική, τις ελληνικές αποικιακότητες, τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh! και μια ανθολογία κουήρ ποίησης είναι διαθέσιμα με ένα κλικ.

Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Έριχ Κέστνερ, συγγραφέα του "Φάμπιαν"

Σε μια εποχή που φαίνεται να γυρνά πίσω στην απελπισία του παρελθόντος, το "Φάμπιαν" του Κέστνερ συνεχίζει να προκαλεί, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε γιατί αυτό το αμετάβλητο έργο, γεμάτο πόνο και ελπίδα, παραμένει τόσο αδιάφορα απαραίτητο.