"Φήμες λένε..." ότι κάτι νέο παρουσιάζεται στη Σάμο

Η Kerkis Echo, η διεθνής καλλιτεχνική-φιλοσοφική κολεκτίβα της Σάμου παρουσιάζει μια έκθεση εμπνευσμένη από τις εκσκαφές στο νησί.

φήμες λένε

Υπάρχει μια φήμη και η "Kerkis Echo" (H ηχώ του Κέρκη), η καλλιτεχνική-φιλοσοφική κολεκτίβα στη Σάμο, την ανακαλύπτει...

Ξαφνικά, είναι εδώ - η φήμη ότι κάτι βρέθηκε στην πλατεία "Λάκκα" στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Ξεκίνησε στα μέσα του χειμώνα κατά τις εργασίες εκσκαφής για τους νέους σωλήνες του νερού. Αρχικά, οι άνθρωποι είπαν ότι ανακαλύφθηκε ο θησαυρός ενός πειρατή. Έπειτα, ψίθυροι εξαπλώθηκαν για τον σκελετό ενός γιγάντιου ψαριού, ή ίσως ακόμη και ενός γίγαντα. Τελικά, έγινε λόγος για μια πρωτότυπη πήλινη πλάκα από την εποχή του Πυθαγόρα, στην οποία είχε σκαλιστεί μια μυστική φόρμουλα. Οι φήμες έγιναν όλο και πιο άγριες. Φάνηκε ότι μπορεί να είχαν έρθει εντολές από ανώτερες αρχές για να καλύψουν ξανά το εργοτάξιο, υποδηλώνοντας έτσι ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες… 

Η "Kerkis Echo", η διεθνής καλλιτεχνική-φιλοσοφική κολεκτίβα στη Σάμο, τεντώνει τα αυτιά της. Άλλωστε η ανακάλυψη έγινε ακριβώς μπροστά στον χώρο τέχνης τους. Δεν λέγεται ότι πίσω από κάθε φήμη κρύβεται κι ένας κόκκος αλήθειας; Οι φήμες δεν είναι η πύλη στη συλλογική μνήμη ενός τόπου, στα τραύματά του και στις λαχτάρες του;Έτσι, η συλλογικότητα μολύνεται από το τυπικό ελληνικό πάθος για τις φήμες.  Με τα εργαλεία της τέχνης οι καλλιτέχνες ξεκινούν το σκάψιμο στην πλατεία της Λάκκας.

φήμες λένε

 

Και έτσι φθάνουν σε ένα εύρημα. Ανακαλύπτουν κάτι από το παρελθόν που δείχνει το μέλλον. Τι ακριβώς είναι αυτό, θα αποκαλυφθεί στις 28 Αυγούστου και ώρα 7:00 μ.μ. στο πλαίσιο της έκθεσης και της παράστασης "There's a Rumor" (Φήμες Λένε...) στον Χώρο Τέχνης - Kerkis Echo Art Space στον Μαραθόκαμπο. Η κινηματογραφίστρια Julia Benkert θα προσπαθήσει να συλλάβει τη φήμη στην κάμερα. Η καλλιτέχνης Valeska Peschke θα αναδημιουργήσει σε πηλό αυτό που βρέθηκε κάτω από τη γη. Η ερμηνεύτρια Chloe Charles θα απελευθερώσει την ενέργεια της τοποθεσίας που έχει θαφτεί εδώ και χρόνια με το τραγούδι της και η μουσικός Margarete Renée Oberlé θα στείλει τη φήμη σε όλο τον κόσμο με τα γκονγκ της.

Οι Καλλιτέχνιδες της έκθεσης

Julia Benkert
Η Julia Benkert είναι σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ που ταξιδεύει μεταξύ του Μονάχου και της Σάμου, με ειδίκευση στην τέχνη, τη φιλοσοφία και την ιστορία των ιδεών. Ίδρυσε την Kerkis Echo, επιμελείται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μεταφέρει την ιδέα Echo στον κόσμο.

Valeska Peschke
Η Valeska Peschke από το Βερολίνο είναι γνωστή ως "καλλιτέχνης του ηφαιστείου". Στα γλυπτά της ασχολείται με εκρήξεις, ροές λάβας και τύρφη. Η ειδικότητά της είναι να κάνει ορατές τις σεισμογραφικές διαταραχές.

ECHLO (Chloe Charles)
Η ECHLO (Chloe Charles) είναι μια διεθνούς φήμης τραγουδίστρια-τραγουδοποιός από τον Καναδά που μόλις μετακόμισε στη Σάμο. Μάστερ του ενδιάμεσου, ισορροπεί ανάμεσα σε σπασμένους, λεπτούς τόνους και υπόγεια δύναμη.

Margarete Renée Oberlé
Η Margarete Renée Oberlé έχει μελετήσει εντατικά τη θεωρία της αρμονίας του Πυθαγόρα. Ζει στη Βιέννη και τη Σάμο. Με τα γκονγκ της κάνει τις κοσμικές δονήσεις ηχητικές και απτές. Δημιουργεί μια αίσθηση ύπαρξης στον κόσμο που υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο.Η Margarete Renée Oberlé έχει μελετήσει εντατικά τη θεωρία της αρμονίας του Πυθαγόρα. Ζει στη Βιέννη και τη Σάμο. Με τα γκονγκ της κάνει τις κοσμικές δονήσεις ηχητικές και απτές. Δημιουργεί μια αίσθηση ύπαρξης στον κόσμο που υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.