"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Εικαστικές περιπλανήσεις στο Παλιό Σχολείο της Σικίνου

Τον Αύγουστο ξεκινούν οι ξεναγήσεις στην έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από το νησί της Σικίνου.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα © Shutterstock

Από τις 10 εως τις 18 Αυγούστου παρουσιάζεται στο Παλιό Σχολείο της Σικίνου η υπαίθρια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα", σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου. Η έκθεση είναι σε διοργάνωση και υποστήριξη της Alibi Gallery και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου.

Με τη συμμετοχή 11 καλλιτεχνών και με 5 νέες αναθέσεις έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, έπειτα από ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής των καλλιτεχνών στη Σίκινο, και περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφορμανς, η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική θέαση της θάλασσας ως φορέα ατομικής και συλλογικής μνήμης και τόπου όπου τα όνειρα και οι ουτοπίες συντίθεται και αποσυντίθενται στη διαρκή ρευστότητα του νερού. Εκκινώντας από την ιδιαίτερη ονομασία του λιμανιού της Σικίνου, την Αλοπρόνοια, που μια εκδοχή την θέλει να προήλθε από τις λέξεις αλς + πρόνοια που θα πει φροντίδα για τη θάλασσα, η έκθεση συνθέτει ένα σύνολο αφηγήσεων μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού, αντηχώντας τις ποικίλες διαστρωματώσεις ιστορίας και μύθου, κοινωνικών σχέσεων και παραδόσεων, στο συνεχώς εξελισσόμενο πολιτισμικό τοπίο των Κυκλάδων. Το υδάτινο στοιχείο της Σικίνου, που την περιβάλλει και την προσδιορίζει, είναι εκείνο που τη συνδέει με τις υπόλοιπες κοινότητες του Αρχιπελάγους, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η θάλασσα εξάλλου είναι εκείνη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε στη στεριά.

Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα

Ανάμεσα στους δύο οικισμούς της Σικίνου, το Κάστρο και το Χωριό, στέκει σαν σύνορο το Παλιό Σχολείο, ένα νεοκλασικό κτήριο ανεγερμένο το 1901, το οποίο λειτουργούσε έως το 2000 σαν γυμνάσιο και λύκειο ενώ από το ερχόμενο έτος πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, με σκοπό να φιλοξενήσει το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στο νησί. Σε αυτή την μεταβατική χρονική συγκυρία, για 8 ημέρες, την αυλή και τον περιβάλλοντα χώρο του ανενεργού σχολείου καταλαμβάνουν εικαστικά έργα νέων δημιουργών σε μια υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης υπό τον τίτλο "Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα". Μέρος της έκθεσης είναι και η εγκατάσταση Voices (Imagining Possible Futures) της Κυριακής Γονή, η οποία απλώνεται σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

O τίτλος της έκθεσης είναι μια παραλλαγή του τίτλου της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας της Αμερικανίδας συγγραφέως και ακτιβίστριας Ursula Le Guin, "The word for world is forest" (1973). H Le Guin υφαίνει μια ιστορία στη σφαίρα του φανταστικού, η οποία θίγει ζητήματα αποικιοκρατίας, μιλιταρισμού, εξορυκτισμού και τεχνολογικών εξελίξεων ενώ αναδεικνύει οικολογικές και φεμινιστικές θέσεις, εκκινώντας από την ακτιβιστική της δράση ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Παραφράζοντας τον τίτλο, η έκθεση επιχειρεί να εξερευνήσει τη δυναμική του υδάτινου στοιχείου ως συστατικού της ανθρώπινης και μη ανθρώπινης ζωής, τη συμβιωτική σχέση με το νερό και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων συνύπαρξης, διασχίζοντας μεσογειακές γεωγραφίες και χρονικότητες, με φόντο τις επιπτώσεις από τις εντεινόμενες κλιματικές συνθήκες καταστροφής και το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού.

Στην παρούσα επισφαλή, σύνθετη και αποπροσανατολιστική εποχή, το "λεξιλόγιο του νερού" γίνεται εργαλείο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, λειτουργώντας ως μέσο και μεταφορά για τη ρευστότητα της ανθρώπινης κατάστασης και την αβεβαιότητα του κόσμου. γύρω μας. Τα έργα της έκθεσης εμβαθύνουν σε ζητήματα οικολογικής ενσυναίσθησης, κλιματικής δικαιοσύνης, κοινότητας και πρακτικών φροντίδας, χαρτογραφούν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ ξηράς και θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και ηθικές προκλήσεις.

Καλλιτέχνες: Κυριακή Γονή, Λυδία Δημητριάδου, Ειρήνη Τηνιακού, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Phil Goss, Iakovos Volkov, Φωτεινή Παλπάνα, Ι broke the vase (Εύα Ματσίγκου, Νεφέλη Σάνη).

Πρόγραμμα ξεναγήσεων με την επιμελήτρια της έκθεσης.

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 40 λεπτά.

Κυριακή 11/08, 8:00 μ.μ.

Δευτέρα 12/08, 8:00 μ.μ.

Τρίτη 13/08, 8:00 μ.μ.

Τετάρτη 14/08, 8:00 μ.μ.

Info: Παλιό Σχολείο Σικίνου | 10/8 - 18/8/2024 | Δευτ. - Κυρ. 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.